content

02 Kas

Enerji İçecekleri İçin Karar Zamanı

Consumer Report (CR) tarafından yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, enerji içeceklerinin çoğunda ne kadar kafein bulunduğu bildirilmiyor ve bildirilenlerin de ekseriyetinde doğru bilgi verilmiyor.Araştırma, Amerika’ da en çok satılan 27 enerji içeceğinden 11’inin ne kadar kafein ihtiva ettiğinin belirtilmediğini; kafein miktarı bildirilen 16 içecekten 5’inde belirtilenden yüzde 20 daha fazla kafein olduğunu gösteriyor.

Bu araştırmanın tam da FDA’ nın Monster marka enerji içeceklerin 5 kişinin ölümüne sebep olduğu iddialarını inceleyeceğini duyurmasının hemen ardından yayınlanması ilginç bir tesadüf.

Geçen hafta Amerika’ da 24 saat içinde 2 kutu enerji içeceği içtikten sonra ölen 14 yaşındaki bir kızın ailesi Monster firmasını dava etmişti.

Consumer Report, firmaların içeceklerdeki kafein miktarını doğru olarak belirtmemelerinin içeceklerinin gizli formüllerini açıklanmak istenmemesinden başka sebebi olduğunu bildiriyor.

Monster firmasının sözcüsü, “Kanunen veya ticari olarak böyle bir zorunluluk yok. Ürünlerimiz de tamamen emniyetli olduklarına göre birçok tüketici için kutu üzerindeki rakamların bir mânası olmamalı” diyor.

Araştırma, enerji içeceklerindeki kafein miktarının bir kutuda 6 miligramdan 242 miligrama kadar değiştiğini ortaya koyuyor.

Bir enerji içeceğinde ise etiketinde yazandan yüzde 70 daha az kafein olduğu tespit ediliyor.

CR tarafından bildirilenden daha fazla kafein ihtiva eden enerji içecekleri şunlar: Arizona Energy, Clif Shot Turbo Energy Gel ve Sambazon Organic Amazon Energy,  Dr Pepper Snapple Group Inc’s Venom Energy ve Nestle Jamba.

CR’ nin sağlık editörü G. Williams bu araştırma ile ilgili olarak şunları söylüyor:

“Bu içeceklerde tehlikeli miktarlarda kafein var.  Bir fincan kahvede 100 miligram kafein bulunuyor ama bu kahve çayın kafein miktarı bunların hazırlanma usullerine göre değişiyor. Mesela Starbucks’ un 8 onsluk kahvesinde 165 miligram kafein var.

Sağlıklı bir insan günde 400 miligramdan, gebe bir kadın 200 miligramdan ve çocuklar kilolarına göre 45-85 miligramdan fazla kafein almamalıdır.”  

Gelelim neticeye

Enerji içeceklerinin tüketimi bizde de hızla artıyor. Gençlerimizin zarar görmemesi için bununla alâkalı kanun ve mevzuatın acilen düzenlenmesi gerekiyor.

İlgilleri hemen faaliyete geçmeleri için uyarıyorum.

KAYNAKLAR

http://www.foxnews.com/health/2012/10/25/energy-drink-caffeine-levels-often-stray-from-labels/

http://www.webmd.com/food-recipes/news/20121025/how-much-caffeine-energy-drink

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank