content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

22 Şub

Ekonomi Her Şey Değildir.

Hepsi ilginç bir paradoksun yansıması gibi, kısa vadede durumun pek değişmeyeceğini öngörebiliriz.

Yunanistan'da bu hafta 160 tane kanun değişikliği yapılacakmış. AB ülkelerinde sorunlar diğer zayıf halkalara bulaşır mıymış endişesi maksimum seviyedeymiş.

AB’de Yunanistan anlaşmasına yaklaşılmasına rağmen hala belirsizlik devam ediyormuş... Çin Munzam karşılık oranlarını düşürmüş. Çin’de büyüme sorunları varmış. Euro 1.3250’ye yaklaşıyor, dünya endeksleri zirvelerinde dolaşıyor, direnç noktaları zorlanıyor. Hepsi ilginç bir paradoksun yansıması gibi, kısa vadede durumun pek değişmeyeceğini öngörebiliriz. İran savaş gemilerinin Suriye limanlarına demirlemesi, İran petrolünün AB ülkelerine gidememesi, İsrail’in ısrarla saldırma güdüsü, Suriye deki karışıklığın her gün devam etmesi, her gün onlarca insanın ölmesi hiçbir şeyi değiştirmedi henüz…

Belki önümüzdeki günlerde aniden bölgede bir soğuk savaşın hüküm sürdüğünü, insanların öldüğünü ve daha çok fazla insanın tehlike altında olduğunu hatırlarız. Belki enerji piyasasının ciddi bir tehdit altında olduğunu, bölgesel güçlerin adım, adım birbirini sıkıştırdığını görebiliriz.

Kriz ortamlarında petrol ve altın fiyatlarının önce yükseldiğini unutmamız gerekir.

Emtiada yükseliş eğilimi devam ediyor. Özellikle değerli madenlerde ciddi talep var. Yıl boyunca gümüş ve altının değerlenmesini beklemek sürpriz olmaz sanırım… Enflasyonun nasıl bir etki yapabileceğini, düşük faiz seviyesinin nasıl bir etkide bulunabileceğini görmek mümkün.

Yatırımların tamamını hisseye yapacak cesur yatırımcıların iyi para kazanacağı kısa bir dönemdeyiz.

Yinede temkinli olmakta fayda var;

Yatırım enstrümanlarının değer artışı devam edeceği bu dönemde yukarıda belirttiğim hususlarda yaşanabilecek bir kırılma zarar verici sonuçlar yaratabilir. Bütün dünyada endeksler yükseliş eğilimini koruyor kısa vade de bunu korumaya devam edeceği görünüyor. Bu bağlamda IMKB endeksi de yükseliş yolculuğuna devam edecektir. BU yükseliş yaşanırken bölgesel veya küresel bir kriz-sorun fiyatlarda ve süreçte kırılmalara sebep olabilir. Bunun için gündemi çok yakından takip etmemiz lazım.

Döviz Kurları;

Euro/Dolar Paritesi 1.3250 direnç noktası bu noktadan sonra satış mı gelecek direnç kırılacak mı durumunun anlamamız için işlemlerine sürecini izlememiz gerekir. Kişisel beklentim EURO’nun çok değerli olmuş olması ama dünyada Euro ya doğru bir eğilim var. Düşük dolar faiz’i Euro’nun değerli kalmasına destek veriyor. Ayrıca Avrupa da sorunların çözümüne dönük atılan her adım paritenin Euro lehine güçlenmesine sebep oluyor. Bütün bunlara rağmen süreç sonsuza kadar bu şekilde devam etmez.

TL de pariteden direk etkileniyor. 1.74 altını zorlayan Dolar/TL kuru 1.74 de ciddi zorlanmakta. Ama 1.74 altına sarkarsa 1.66 seviyesine kadar düşüş eğilimini korunabilir. Bu sarkma şeklindeki düşüş den kısa vadeli alımların karlı satışlara vesile olabileceğini söyleyebilirim. Euro/ TL paritesi de aynı dolarda olduğu gibi kurlar genel seviyesinin etkisi altında ve Euro/ Dolar paritesine bağlı olarak davranış özelliği gösteriyor.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank