content

05 Tem

EBK Parekende Sektörüne Soyunuyor!

Ülkemiz hayvancılığının soluğu kesilip et ve canlı hayvan fiyatlarının yükselmesi et ithalatına yol açtı. Et Balık Kurumuna canlı hayvan ithal yetkisi Dış Ticaret Müsteşarlığınca verildi. Birinci lisansta 16000 ton canlı hayvan, 7500 ton kesilmiş et veya dondurulmuş et  yetkisi verilmişti.

Verilen bu yetkiden 7500 kg’ lık kesilmiş veya dondurulmuş et ithal yetkisi EBK tarafından kullanılmadı. Bu tasarrufunda ithal kesilmiş ve dondurulmuş ete tüketicilerin  mutemel tepkisi ve tüketici derneklerinin reverv görüşüne EBK ve onun bağlı olduğu Tarım Bakanlığı itibar etti.

İkinci canlı hayvan ithal lisans kararnamesi 29.06.2010 da 100.000 ton canlı hayvan olarak verildi. Ama bu lisans yetkisi ile ilgili EBK’ unda  yeni bir ithal ihale hazırlığı henüz yok.

Ama Et balık Kurumu ithal edeceği veya yurt içinde kendi mezbaha veya diğer mezbahalarda kendi adına kestireceği canlı hayvan etlerini  kendisi son tüketiciye pazarlamanın alt yapısını hazırlıyor. Geçtiğimiz günlerde büyükşehirlerimde satış mağazası kiralama çabalarını duymuştuk. Şimdide kestirecekleri canlı hayvanların etlerini şehirler arası taşımada soğutuculu 5 adet dorse satın alım ihalesini açmış bulunuyor.

EBK’ nun parekende sektörüne girişi; her semte bir satış mağazası değil, büyükşehirlerin birkaç bölgesine büyük satış mağazaları açarak, hem son tüketicilere, hem kasaplara, lokantacılık sektörüne satış yapmayı planlıyor.

Bu yeni gelişmenin kasapları değil, büyük marketleri etkileyeceği düşünülüyor.

EBK’ nun parekende sektöründe ben de varım demesi  et satın alabilen tüketicilerin yüzünü güldürecek ama toptan et pazarlama firmaları, marketlerin bu gelişme hiç de hoşuna gitmiyor.

Dünya’ da ekmekten sonra ikinci öneme sahip süt ve süt ürünlerinden sonra et, üçüncü öneme sahip çok önemli bir besin kaynağımızdır. Hayvancılıkta yaşanan son olumsuz gelişmeler kamunun parekende et sektörüne yeniden dönüşünü vurguluyor. Bu isabetlidir. Parekende et piyasası bir devlet kuruluşu olan EBK tarafından kontrol edilecektir. Karkas et fiyatları 15 TL’ yi ramazanda bulsa bile bu 100.000 tonluk lisans kotası kullanılmamalıdır.

Et Balık Kurumu alımda canlı hayvan piyasasına girdi, parekende satışta da et piyasasına girdi. Tüketiciyi korumak için.

Peki 2TL’ yi aşan fiyatlardan pastörize sütü daha ucuza tüketiciklerimize, çocuklarımıza, bebeklerimize kim içirecek? Çukurova’ da 55-60 kuruş, Konya’ da 55-60 kuruş, Batı illerimizde ise 75 kuruştan sanayicilerin satın aldıkları çiğ sütü ambalajlayıp pastörize hale getirmenin bedeli 2 TL’ yi geçen fiyatlar mı?

Tedbir için ne bekleniyor, yoksa ülkede çiğ sütü üretecek çiğ süt üreticisi, süt ineği kalmayıp çiğ süt ithalatı mı beklenmektedir.

Çiğ Süt alımında, pastörize süt yapımında da düzenleyici bir kuruluş kurulmalıdır. Üretici lehine satın alımlar yapacak, tüketiciler lehinde satışlar yapacak bir düzenleyici kurum derhal hayata geçirilmelidir.

Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “EBK Parekende Sektörüne Soyunuyor!”

  1. 1
    Ahmet Dursun Says:

    Sayın Kanat,
    Yazınızı okudum okumaya da,yorum yapmak istemiyorum.

    Çünkü,yazdığım ya da yorum yaptığım tüm siteler katanma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

    Zafer onların oldu,Mustafa Kemal kaybetti.
    Millet isterse elbet ki kaybedecek.(Bu söz size bir şeyler hatırlattı mı acaba?)

    TOGEÇ İÇİN '' HUKUK '' UYARISI!
    http://www.toplumsalbilinc.org/forum/index.php?topic=11178.0

  2. 2
    abdullah Says:

    EBK 1992 yılında alınan bkk ile 1995 yılında peşkeş çekilmesi ile başlayan süreç ve tarıma dayalı kitlerin kapanması ile bitirilmiştir. Tarıma dayalı kitlerin kapanması ile TÜRK tarım ve hayvancılığı özel sektörün kucağına teslim edilmiş ve Türk tarım ve hayvancılığı bitirilmiştir. Aradan geçen 15 yıl içerisinde yapılan bu yanlış özellikle hayvancılıkta ve tarımda dışa bağımlı hale getirmiştir. Tarıma dayalı kitler Türkiyede bir sigorta görevi görmekte iken sigorta patlamış ve TÜRK halkı dışarıda çalışmaya zorlanmıştır. Şimdi ise Özel sektörde kapanan sektörler hayvancılığa yönlendirilmekle küçük çiftci bitirilmek istenmiştir ve bitirilmiştir. Hükümetin günü birlik aldığı kararlarla bu işin olmayacağıni kendileride bilmektedir. Çünkü hükümet kendi adamlarını hayvancılığa yönlendirerek bir numaralı spekülatif ve fiyatların yükselmesi bunlar tarafından olmaktadır.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank