content

21 Şub

Duyduk Duymadık Demeyin: Grip Aşısı Yaptırmaya Söz Veriyorum

CDC ve FDA, hayat boyu ve tüm grip virüslerine karşı etkili “üniversal” bir grip aşısı için 5-10 sene daha beklenilmesi gerektiğini söylüyor ama buna inanmak mümkün değil (1).Bu, aşı endüstrisinin her sene herkese yapılması icap eden bir aşıdan yani her sene milyarlarca dolardan ferâgat etmesi demektir ve tabii ki olacak bir şey değildir.

Tam da bu düşüncelerle böyle bir “üniversal” aşıdan ümidi kesmişken bugün okuduğum bir haber beni hayli heyecanlandırdı.

Purdue araştırmacıları grip aşısını iyileştirmek için çalışıyor” başlığıyla verilen ve bir fotoğrafla desteklenen haberde pato-biyoloji profesörü Suresh Mittal’ in çalışmalarından bahsediliyor (2).

Yeni aşının grip virüslerinin tümünde ortak olan ve değişmeyen kısımlarından hazırlandığı ve hücre korunmasının da hedeflendiği bildiriliyor ama olur olmaz kişilerin bu bilgileri kötüye kullanmaması için haklı olarak ayrıntılara girilmiyor.

Haberden Mittal’ in bu konuda epey mesafe kat ettiği de anlaşılıyor; çünkü satır aralarında sıranın aşının raf ömrünün uzatılması çalışmalarına geldiğini bildiren ifadeler yer alıyor.

Bu iş tamamdır arkadaşlar!

Grip aşısının mutfaktan çıkacağı belliydi

Fotoğraftan, grip aşısı çalışmalarının viroloji laboratuarında değil de fakültenin mutfağında sürdürüldüğü görülüyor.

Bunun sebebinin, çalışmaların laboratuar casusları tarafından takip edilip rakip araştırmacılara sızdırılmasını önlemek olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.

Mutfakta virüs üretileceği hiçbir casusun aklına gelmez ve sanıyorum ki bu bile profesörün dehası konusunda bize yeterli fikir veriyor.

Haberde aşı çalışmalarının tekniği hakkında herhangi bir bilgi yok ama ben Profesör Mittal’ in “yayık ayranı hazırlanmasına benzer bir teknik” kullandığını düşünüyorum.

Bidonun beyaz olması yeni aşıdan ne kadar umutlu olunduğunun ve ellerindeki kalın eldivenler de “steriliteye” verilen büyük önemin bir ifadesi olarak yorumlanmalı.

Fotoğrafta üç de stajyer doktor var.

Biri Sai Vemula; tipinden Hintliye benziyor.

Ahmed Hassan ve Omar Amen ise muhtemelen Arap kökenliler.

Neden Mittal’ in yardımcıları Amerikalı diye sormayın çünkü artık bizde de olduğu gibi dünyanın tüm ülkelerinde aklı başında hiçbir bir lise mezunu tıp fakültesine girmiyor.

Yabancı doktor ithalinin çare olmadığını anlayan Amerika da, anlaşılan o ki yabancı öğrencilere kucak açarak meseleye kökten çözüm bulmuş. Bizim yetkililer uyumasın.

Stajyerlerin gözlerindeki bilim ışığından çok etkilendiğimi özellikle belirtmek istiyorum.

Hele de aşı bidonunun kapağını tutan Hintli arkadaşın yüzündeki ifade tam bir “Nobel kesin bizim” ifadesi.

Elleri boş duran Arap öğrencilerin, Profesör Mittal’ in kapağı tutma görevini verdiği Hintli stajyeri kıskandıkları ama bunu çaktırmamaya çalıştıkları da hissediliyor.

Gelelim neticeye

Üniversal bir grip aşısından tam da ümidi kesmişken bu haber adeta ilaç gibi geldi bana.

Yere bakan yürek yakan pozundaki Mittal’ i ve yabancı uyruklu kirli sakallı stajyerlerini gözüm tuttu.

Bu aşıyı çıkar çıkmaz getirteceğime ve ilk yaptıranlardan olacağıma şimdiden söz veriyorum.

Omzuma grip aşısı yaptırırken çektireceğim fotoğrafımın hayâli bile beni mutlu etmeye yetiyor ama beyaz bidon ve mavi lastik eldivenlere sahip bir ülkenin bir ferdi olarak bu aşıyı neden biz yapamıyoruz diye de kederleniyorum.

Şu memleketin eksiği iki Arap bir Hintli stajyer mi beyler?

KAYNAKLAR

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/02/19/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/bu-kollar-daha-cok-asi-yer-arkadas/

2. http://www.jconline.com/article/20130213/NEWS/302130044/Purdue

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank