content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Nis

CHP ve MHP Kendilerini Gözden Geçirmelidir!

Mahalli seçimler geride kaldı.Demokratik bir seçim mi oldu? Buna “evet” demek mümkün değil. Seçimin nasıl adaletsiz bir sistem içinde ve de nasıl bir güç dengesizliği ile cereyan ettiğini herkes gördü ve görüyor. Sonuçta, demokratik bir seçim olduğunu, millet iradesinin tecelli ettiğini söylemek çok zor. Bu konuyu, toplum bilimciler, yansız ve bilim ışığı altında mutlaka irdelemelidir.

Bu yazımda bunu konu edinmek istemiyorum. Benim vurgulamak istediğim özellikle şunlardır:

Bu seçimin bir an, demokratik olduğunu düşünelim. Yenilen partiler kendilerini artık sorgulasın ve gözden geçirsinler. Özellikle CHP ve MHP hemen, şimdi oturup “Seçimlerde neden başarılı olamıyoruz?” sorusunun cevabını bulmalıdırlar. Bir kaç puan almak başarılı olmak değildir. Muhalefet her zaman iktidara göre daha avantajlı olması gerekirken, nedense muhalefet bu pozisyonunu avantaja çevirememiştir. 12 yıldır muhalefet partileri, AKP’ye karşı seçim kaybediyor. Yanlışlıkları nerededir? Hangi doğruları görememişlerdir?Ne yapmaları gerekliydi ama yapmadılar? Bir liste halinde önlerine koyup düşünmeli ve bir çıkış bulmalı idiler. Önümüzde iki seçim daha var: Cumhurbaşkanlığı Seçimi (2014 yılının Agustosunda), Genel Seçimler (2015 yılının Güz aylarında)

Bu iki seçime hazırlıklı olmalıdırlar. Önceki söylem, eylem, çalışma ve hazırlıklarıyla AKP’yi yenemeyecekleri artık belli olmuştur. Halkı kendilerine inandıracak ve oy verecek duruma getirmek için projeler hazırlamalı ve şimdiden girişimlerde bulunmalıdırlar.

BDP’ye hiçbir sözüm yok. Onlar kendilerini yoktan varederek %5,5 oy ile 10-11 il belediyesini partilerine kazandırdılar. Irkçı ve bölücü söylemler onların sermayesi idi ve kendilerince iyi kullanarak tutturdular. AKP; dinci, ötekileştirici, cepheleyici, kamplaştırıcı projeleri ve söylemleri ile sözde demokratik sistemi dayatan özgürlükçü bir hava yaratarak seçimleri kazandı.

CHP ve MHP Türkiye Cumhuriyetinin değerlerini yeteri kadar koruyamıyor. Cumhuriyetçi, özgürlükçü, demokrat, laik seçmenlere güven sağlayamıyor. Siyasi yelpazenin merkezinde olması gereken CHP ve MHP, merkeze oy vermek isteyen seçmene ulaşamıyor. Merkezde olması gereken Türk halkı, AKP’ye kaçıyor. Oysaki AKP bir merkez partisi değil,Türk halkı bu partiyi merkeze yakıştırarak oyunu veriyor.

CHP ve MHP merkez partisi olmalıdır. Şimdiye kadar, bu iki parti AKP gibi olmaya çalıştı. Yani AKP’lileştiler. O nedenle seçmen aslı dururken suretine oy vermedi.Oysaki bu iki parti; merkez partisi olmanın gereği ne ise o şekilde hareket etmeli ve kendilerini merkeze yerleştirmelidirler. Sadece muhalif olmak yetmiyor. Sadece eleştirmek yetmiyor. Merkez seçmenininistedikleri şey ne ise cevap verilebilecek projeler ile öne çıkmalıdırlar. Tabi ki şunu da önemli görüyorum ve söylemek istiyorum: CHP ve MHP yönetici kadrolarını yeniden göz geçirmelidir. Yeni yüzleri partilerine kazandırmalıdırlar. Türk halkının önüne yeni insanlar, güvenilir yüzlerle ve kadrolarla çıkmalıdırlar. Çapsız, bilinçsiz, kültürsüz, vizyonsuz yönetici, milletvekili ve teşkilatı; kırmadan, dökmeden, küstürmeden tasfiye etmelidir.Özellikle CHP ve MHP şapkalarını önlerine koysunlar ve doğruyu arasınlar, bulsunlar. Aksi taktirde; Türk halkı yeni oluşumlarla, merkezi temsil eden yeni bir parti ile AKP’nin karşısına dikilmenin ve devirmenin çaresini bulacaktır.

Kazanan Türkiye olmamıştır, kazanan demokrasi olmamıştır. Kazanan AKP ve BDP olmuştur. Bu aşamada benim söyleyeceğim şimdilik bunlardır.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank