content
29 May

Çevre Dostu-Yeşil Binalar

Çevre Dostu-Yeşil Binalar; arazi seçiminden tutunda , sosyal ve çevresel bütünlüğü sağlamış, iklim verilerine ve bulunduğu alanın koşullara uygun, yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendiren , doğal ve minimum atık üreten malzemelerin kullanıldığı yapılar olarak tanımlanabilir.

Maliyet açısından değerlendirdiğinizde ise; bu binaların yatırım maliyeti diğer yapılara göre % 10-20 fazla olmasına rağmen, enerji kullanımında yüksek oranda tasarruf sağlıyor ve

enerji kullanımında sağlanan tasarruf sayesinde yapılan masrafın uzun vadede yatırımcıya geri döndüğü gözlemlenmektedir.

Türkiye'de de yavaş yavaş örnekleri görülmeye başlayan bu yapılar, inşaat aşamasında dahi doğal çevre tahribatının minimuma indirgiyor. Hafriyat ile ortaya çıkan atık malzeme değerlendiriyor. Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularını arındırarak kanalizasyon sisteminin yükünü azaltıyor. Etkili yalıtım sistemleri ile enerji tasarrufu sağlanıyor, yer altı ısı kaynağını kullanıyor, binalara kendi elektriğini üreten sistemler kuruluyor.

Bu yapılar sanılanın aksine yüksek teknoloji kullanılıyor. Güneş enerjisini yoğun kullandıkları için gün ışığından yararlanma oranı ve ısı verimliliği artıyor, su tasarrufu sağlayan tesisat kullanılıyor, yağmur suyu tuvaletlerde veya peyzajda kullanılıyor, kullanılan doğal aydınlatma ve havalandırma uzun vadede insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Üretkenliğin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve enerji tasarrufu için gereken tüm etkenlere değerlendiriliyor.

Ulusal Yeşil Bina Konseyleri yeşil binaların yaygınlaşmasını sağlamak için bu binalara “yeşil etiket” vermeyi uygun bulmuştur. Bu binaların teşviği ve yaygınlaşması anlamında olumlu ve büyük bir adımdır. Bu etiketler sayesinde edineceğimiz bir konutun hangi standardlara göre yapıldığı tescil edilir.

Çevre kirliliğinin artmasıyla doğal kaynaklarda hızla azalmaktadır. Gün geçtikçe her alanda yaşanan bu sıkıntıların önüne geçebilmek için yapı sektörüde kaynakların doğru kullanılması amacıyla çevre dostu binaların yapılması ve tüketiciye ulaştırılması oldukça önemlidir.

Günümüzde her alanda olduğu gibi konut sektöründe de çevrecilik fikri önemsenmeye başlanmıştır. Sosyal sorumlulukları gereği bu projeleri çalışma alanı olarak kullanan büyük şirketlerin yanısıra, konut üreten inşaat sektörü de çevre dostu yeşil binalarla tüketicilerinin karşısına çıkmaya başlamıştır.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank