content
12 Kas

Ata’ya Saygı Unutuldu…

Didim Türk Sanat Müziği Şefi Seher Giray Yönetiminde;

10 Kasım 2010 tarihinde, 19.30’da, Belediye Düğün Salonu’nda yapılan, 10 Kasım Atatürk Konseri hakkında…

Didim Yenihisar’da bulunan Belediye Düğün Salonuna yaklaştıkça heyecanım arttı. Dış yüzeyi camekân olan salonun köşesinde yer alan sahnenin üzerine belli bir düzen ile yerleştirilen ses ve saz sanatçıları hemen dikkat çekiyordu.

Konuklar yavaş yavaş yer aldıkları salonda saz ve ses sanatçılarının son provalarını ilgi ve heyecanla izlerken, zaman zaman yüksek sesle “sessiz olun ses ayarlarını yapıyoruz” diyerek susturulmaktan ve akort hazırlıklarına devam edilmesinden rahatsız oluyorlardı.

Nihayet 19.30’da sahnede yerini alan sunucu konser bilgisini verdi. Saz ve ses sanatçıları tanıtıldı. Listeden eserler sırasıyla okunarak, sözleri Aşık Mahzuni Şerif’ e ait olan Sarı Saçlım Mavi Gözlüm eseri ile, konser başladı.

"Sana Hasret Sana Vurgun Gönlümüz
Neredesin Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost
Bu Gemi Bu Karadeniz
Sarı Saçlım Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost
Ararım İzini Dolmabahçeden
Bir Daha Dönmezmi Bu Yola Giden
İçimde Sen ,Gözümde Sensarı Saçlım Mavi Gözlüm

Nerde Nerde Nerdesin Dost
Kurban Olam Yürüdüğün Yollara
Kara Peçe Yakışmıyor Kullara
Uyan Bak Bizim Hallara
Sarı Saçlım Mavi Gözlüm

Nerde Nerde Nerdesin Dost
Bulutlar Terinden, Dağlar Kokundan
Sarhoştur Sevdiğim Mahsuni Bundan
Bir Daha Gel, Gel Samsundan
Sarı Saçlım Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost

Salondan yükselen sesler:

- Saygı duruşu yapılmayacak mı…?
- İstiklâl Marşı okunmayacak mı…?

Koronun seslendirdiği eserin coşkusu ile duyulmuyor, hayal kırıklığı ile soğuk bir rüzgar salonu kaplıyordu. Beklediği alkışı alamayan koro coşkuyu arttırıyor ve belki de şaşırıyordu.

İlk bölüm sona erdiğinde, 15 dakikalık ara verildi. Bu aradan yararlanarak, koroda yer alan beylerden birine, “Neden saygı duruşu yapılmadı…? Ve neden İstiklâl Marşı okunmadı…? Neden unutuldu…?” diye sorduğumda, aldığım cevap “Koro şefi Seher hanım çok hassas ve duyarlıdır. Telâfi edilir.” Oldu. Şaşkınlığım had safhadaydı. “Şefiniz Seher hanımı tanımam, sizi bilmem, Ata’ya saygım nedeniyle buradayım. Saygı duruşunun yapılmaması ve İstiklâl Marşı’nın okunmaması kabul edilemez bir hatadır, Bugünün anlam ve özelliği gereği özellikle bugün asla unutulmamalıdır. Yılda 1 tane 10 Kasım var.” dedim. Sırada oturan orta yaşlı bir hanım, söze karışarak, “ telaşlanmayın, okurlar.” Dedi. “Hanımefendi saygı duruşu yapılması ve İstiklâl Marşı’nın okunması açılışta yapılır.” Dedim. Anlatamıyor, anlaşılmıyor ve neden diyordum…

Salonu dolduran kalabalık koroda yer alan ses ve saz sanatçılarının yakınlarıydı. Yanlarında olmaları, destek vermeleri ve teşvik etmeleri çok sevindirici oldu. Ancak Didim halkının ve gençlerin duyarsızlığı ile konsere ilgisizliği anlaşılamadı.. Yoklardı…

Zaman ilerledikçe müsamereye dönen konserde program sunumu yapan sunucunun yerini koro şefi almaya başladı. İcra edilen eserleri durdurarak halkın katılımını sağlamaya çalışıyor, mikrofondan kısa açıklamalar yapıyor ve bilgiler veriyordu.

Koro Şefi Seher Giray hanımefendinin, sahneden paylaştığı bilgiler ışığında; Didim Türk Sanat Müziği korosunu kuran, öğrenciler yetiştiren, üç yılda konser verme aşamasına gelen ve Didim Konservatuarı kurma hayalini taşıyan Seher Giray hanımefendiye teşekkürler…

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank