content

01 Ara

Anılarda Dr. Tahir Kutsi Makal

İki vefalı isim, imza. Ünal Şöhret Dirlik ve Mithat Makal, ‘Anılarda Dr. Tahir Kutsi Makal’ adlı 200 sayfalık, bir Tahir Kutsi Makal Ansiklopedisi gerçekleştirmişler.Rahmetli Dr. Tahir Kutsi Makal’la ilgili yazılanlar, onlarca dostunun kalemiyle geleceğe taşınmış.

Mithat Makal, Dr. Tahir Kutsi Makal’ın kardeşi. Denizli’de yaşıyor, Oğuz Ofset Matbaacılık’ın sahibi. Ünal Şöhret Dirlik, edebiyatımızın güney temsilcisi, Fethiye’de yaşıyor. Bu iki isim, kafa kafaya vermişler, Dr. Tahir Kutsi Makal hakkında yazılanları bir araya toplayarak kitaplaştırmışlar, anıtlaştırmışlar, kalıcılığını sağlamışlar.  Her ikisini de kutluyorum.

 

Bol fotoğraflı sayfalarla zenginleşen kitabın 3 ncü sayfasındaki yazısında, sunuşunda giriş olarak Ünal Şöhret Dirlik; “Dr. Tahir Kutsi Makal için yazılanları bir araya getirdiğim bu kitaba başlarken, hayli üzüldüğümü söylersem inanın sevgili dostlar, delikanlılık çağımızda tanıştık, orta yaşlarımız geçti, ihtiyarlık çağımızda buluştuk ve ayrıldık, 1999’da buldu bizi. Dr.Tahir Kutsi Makal için su katılmamış bir köylü olarak yaşadı, dersem inanın. Pırıl pırıl bir köy çocuğu” diyor.

Mithat Makal, bu kitapta merhum ağabeyi Dr. Tahir Kutsi Makal’la ilgili yazı ve şiirleri bulunanlara teşekkür ediyor. Ayrıca kitabın 4 ncü sayfasında, rahmetli Hacı Mehmet Makal (Oğuzlu hoca 1902–1983) dan söz ediliyor.

 

Dr. Tahir Kutsi Makal ve çalışmalarıyla ilgili yazıları yer alanların sayısı 120’nin üzerinde. Bu satırların yazarı İsa Kayacan’ın, “Tarla Dergisi’nin Dr. Tahir Kutsi Makal özel sayısı” başlıklı yazısı kitabın 24 ncü sayfasında yer alıyor. Dr. Tahir Kutsi Makal benim için “Ece köylü” derdi. Hemşehri olduğumuz için sevgimiz ayrı boyutlarda, ulaşılması zor olan, sevgiye dayalı boyutlardaydı. Özellikle Son Havadis Gazetesinde çalıştığı yıllarda, her Ankara’ya gelişinde hasret giderme fırsatı bulurduk. Ünal Şöhret Dirlik ve Mithat Makal’ı bu kadirliklerinden dolayı kutluyor, tebriklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Şimdi, Mayıs 2007 ‘de yayınladığım “Aramızdan Ayrılanlar” adlı kitabımın 46. sayfasında fotoğraflı yer alan, Dr. Tahir Kutsi Makal biyografisini sunuyorum:

 

Dr. Tahir Kutsi Makal: 1937 yılında Denizli-Acıpayam’ın Oğuzlar köyünde doğdu. Hacı Mehmet hocanın 13 çocuğundan üçüncüsü olan Dr. Tahir Kutsi Makal, Denizli  lisesinden sonra, İstanbul’da Gazetecilik eğitimi gördü. Denizli Tan, Yeni Gazete, Dünya, Vatan, Ekspres, Tasvir, Son Havadis, Her gün, Ortadoğu, Güneş ve Sabah gazetelerinde muhabir, haber müdürü, yazar, sekreter, Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Müdürü olarak çalıştı.

 

Yüze yakın şiir kitabı ve romanı bulunan, gazetecilik yıllarında pek çok ödül alan, 1962-1963’te “İç Göç” dizi röportajıyla “Yılın Gazetecisi” seçilen Makal, Petek, Yelken, Maya, İnanç, Tarla Dergilerini yönetti. Son olarak Ortadoğu Gazetesinde Yazı İşleri Müdürlüğü ve Yazarlık yapan Dr. Tahir Kutsi Makal, 15 Haziran 1999 tarihinde vefat etti.

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

1.Gençliğe, yaşlılıktan çok hürmet etmeliyiz. (Victor Hugo)

2. Önce elimize, sonra dilimize düşen gerçek öyle kılık değiştiriyor ki, kısa bir süre sonra tanımak imkansız oluyor. (Pitigrilli)

3. İş adamın en çok ihtiyacı olduğu şey, her an yardıma hazır bir belleğe sahip olmasıdır. (E.B. Gown)

4. Dostluk, toprak bir maşrapa gibidir, önemsiz bir nedenden birdenbire kırılır ve bir daha kullanılmaz. (Çicero)

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank