content

ikradan-mahyaya-aydinlanma

09 Nis

Amerika Deyip Geçmeyin

Değerli dostlarım! Amerika’da yaşayan sevgili arkadaşım Adem ÖZBAY’a bana bir telefon yolla dedim. O’da “Amerika’da nasıl telefon alınır?” uzun uzun yazmış ne olur ne olmaz “Hüseyin Bayrak’a göre Amerika’ya her giden icazet alıyormuş.” Yakında ben ve dostlarım gideceğimiz için bu yazıyı önemine binaen paylaşmak istedim.   

Amerika konusu açıldığında herkesin ortak bir sorusu var: Amerika’dan nasıl iphone alırım? Sanırsınız ki dünyanın tüm dertleri sona ermiş, bir tek iphone mevzumuz kalmış. Enteresan.

Bir markanın insanların hayatlarında bu kadar belirleyici olması gerçekten çok enteresan.

Buradan Steve Jobs abimize de bir selam edelim unutmadan.

Gelelim sorunun cevabına. İnanın tek tek cevaplamaktan yoruldum, artık soranları direkt buraya yönlendireceğim. O yüzden kimse kusura bakmasın buradaki bilgileri okusun.

 

1: Amerika telefonlar kontratlı satılır. Yani 1 yada 2 yıl kontrat yaparsanız telefon bedava yada ucuz bir fiyata size verilir. Eğer ilk kez kontrat yapıyorsanız sizden belli bir depozite alırlar.  Bu depozite sürenin bitiminde size iade edilir.

2: Siz kontratsız telefon almak istediğinizi söylerseniz, size telefonun normal satış fiyatı söylenir. Örneğin İphone 5_in kontratlı fiyatı 199 dolardan başlar, kontratsız fiyatı 710 dolardan başlar. Bu bedele New York eyaleti için geçerli olan vergide dahildir.

3: Alacağınız telefonun fabrika olarak unlock olması önemlidir. Genelde üretim aşamasında telefon şirketlerine göre kilitlenir. Örneğin buranın en büyük GSM şirketi AT&T’dir. Fabrika olarak unlock olması durumda hiç bir sorun yaşamazsınız. Türkiye’ye gittiğinizde sim kartınızı takarsınız çalışır.

4: Eğer aldığınız telefonda AT&T ya da başka bir hattın kilidi varsa GSM şirketinin web sitesinden ya da müşteri hizmetlerini arayarak kilidin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Türkiye’deki gibi bin bir dereden su getirmezler ve hemen işleminizi yaparlar. Daha sonra ne yapmanız gerektiğini size güzelce anlatırlar.

5: Amerika’dan iphone alma sevdanızı sonuçlandırdınız, Apple Store‘den ya da Amazon, Bestbuy, Ebay gibi internet mağazalarından aldınız diyelim. İş burada bitmiyor tabi ki. Türkiye’ye geldiğinizden sonra 1-2 ay içinde telefonunuz görüşmelere kapatılır. Bunu engellemek için herhangi bir vergi dairesine gidip 100 tl yurtdışı telefon getirme harcı yatırmanız gerekir. Sonra da 1 ay içinde Türkiye’ye giriş yapmış bir pasaport üzerine kaydettirmeniz.

6: Harcı yatırdıktan sonra bir GSM bayisine gidip telefonunuzu pasaportunuza kaydettirebilirsiniz. Bunun için GSM bayisi ücret talep edebilir. Eğer ücretsiz yapmak istiyorsanız e-devlet şifresi alıp kendiniz e-devlet üzerinden ücretsiz kayıt işlemi yapabilirsiniz. Tabi pasaport sahibi sizseniz. Değilseniz sizin adınıza pasaportunu kullandıran kişinin bunu yapması gerekiyor.

7: İphone 5 yada diğer modeller için ekstra herhangi bir vergi ödemezsiniz. Havaalanı çıkışında herhangi bir sorun yaşamazsınız. Tabiki 20-30 tane telefon götürmeye çalışırsanız başınız ağrıyabilir ama 8-10 adet götüren arkadaşlarım oldu ve sorun yaşamadılar.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank