content

29 Mar

Alzheimer Kadınlarda İki Misli Fazla

Alzheimer Derneği (Alzheimer Association) tarafından yayınlanan “Facts and Figures” isimli rapora göre, 60’ lı yaşlardaki kadınların Alzheimer olma riskleri meme kanseri riskine göre iki misli fazla (1).Ayrıca, 65 yaşındaki her 6 kadından biri Alzheimer’ e yakalanırken, bu yaştaki her 11 erkekten biri Alzheimer’ Alzheimer kadıne duçar oluyor.

Nature isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırma nöronları oksidatif stres ve amiloid beta-protein toksisitesine karşı koruyan bir proteinin hafif bilişsel bozukluklarda ve Alzheimer Hastalığı’ nda kaybolduğunu gösteriyor (2).

Kısaca REST adı verilen protein (repressor element 1-silencing transcription factor) genç erişkinlerin ve Alzheimer hastalığı olmayan yaşlıların beyinlerinde prefrontal korteks bölgesinde ölçüldü ve beklenildiği gibi de REST seviyelerinin gençlerde düşük olduğu, yaşlandıkça arttığı tespit edildi.

Hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer Hastalığı olanların beyinleri yeniden incelendiğinde nöronlarının nükleuslarındaki REST seviyelerinin gençlerde ve sağlıklı yaşlılardakine göre dramatik olarak azaldığı görüldü.

Bu, genç, yaşlı ve Alzheimer Hastalığı olanların beyinlerindeki moleküler belirteçleri detaylı olarak inceleyen ilk araştırmanın uzmanları RESR aktivitesinin uyarmanın beyindeki hasarı önleyip önleyemeyeceğini belirlemeyi ve böylece Alzheimer’ i önlemeyi düşünüyorlar.

Ne diyelim, Allah kolaylık versin!

KAYNAK:

1. http://www.alz.org/downloads/facts_figures_2014.pdf

2. http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13163.html

Her eve lâzım bilgiler

Demans yani “bunama” bir kişinin hafızasında veya düşünme ile ilgili diğer maharetlerinde onun günlük aktivitelerini etkileyecek derecede azalma olmasını ifade eden bir tabirdir.

Demans, beyinde “nöron” adı verilen sinir hücrelerinin hasarı sonucu meydana gelir.

Nöronlar bu hasara bağlı olarak normal fonksiyonlarını yapamazlar ve ölürler.

Bu da hafızada, davranışlarda ve düşünmede değişikliklere yol açar.

Alzheimer hastalığında nöronların hasarı ve ölümü neticede yürüme ve yutma gibi temel vücut fonksiyonlarını bozar.

Hastalar son dönemde yatağa bağımlı ve sürekli bakıma muhtaç olurlar.

Alzheimer en sonunda ölüme yol açar.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank