content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Ara

AK Parti’de Temayüller ve CHP’de Ön Seçimler ne Anlama Geliyor

Yerel seçimler yaklaşıyor... Parti içersinde aday adaylarının birbirleriyle yarışı devam ediyor.
İlk defa bir yerel seçimlerde, aday adayları arasında düzeyli bir yarış var.
İlk defa adaylar birbirleri hakkında kamuoyunda konuşmuyorlar.
İlk defa adaylar arasında birbirlerinin açıklarıyla ilgili belgeler ortalıkta dolaşmıyor.
Ve ilk defa adaylar ‘parti kimi aday gösterirse onun yanında duracağız’ diyerek açıklamalar yapıyorlar.
Tabi birkaç aday adayı hariç.
Onlar açık açık ‘filanca aday olursa destek vermem’ diyorlar. Ancak bunu kamuoyunda açık açık deklere etmiyorlar. Gazeteler beyan vermiyorlar.
Bu tür açıklamaların en önemli nedeni ise, kendi adaylıklarının öne çıkması, aday gösterilmeleri.
Güçlü aday adayları, hem partinin üst yönetimine hemde ilçe içersindeki partinin etkili isimlerine mesaj gönderiyorlar. 'O'nu aday yaparsanız benim desteğim olmayacak. Destek vermeyeceğim.' Kartların yeniden karılmasını, birilerinin yaptığı hesaplar var ise o hesapların bozulması için politika geliştiriyorlar.
Ve bu anlaşılabilir bir şey.

Babuşçu, temayülden 2. çıkmış!

AK Parti'de temayül yoklamaları yapıldı. İstanbul'un tüm ilçelerinde ilçe başkanları kendileri aday ise teşkilata kendilerini tercih ettirtiler. Bunu açık açık kendileri yapmadılar. 2 ve 3 numaralı adamlar, teşkilatın kademeleri ile yüz yüze görüşerek, kimi ilçe ve büyükşehir belediye başkan adayı görmek istiyorlarsa onun temayülden çıkarılmasını sağladılar. Bu gerçeği ilçe başkanları, il başkanları, partinin milletvekilleri, partinin karar organları da açık açık biliyor. Ve tabi ki, Başbakan Erdoğan da biliyor.

****
Temayül yoklamalarınan aday adayı olan ilçe başkanları birinci  sırada çıktılar. Büyükşehir'de ise sürprize hazır olun; birinci  sırada Kadir Topbaş, ikinci sırada ise İl Başkanı Aziz Babuşçu ismi öne çıkmış.
3 yıldır yazıyorum. İl Başkanı Aziz Babuşçu'nun gönlünden Büyükşehir Belediye Başkanlığı geçiyor. Ve tüm teşkilatın yeniden yapılanmasını, hedefi doğrultusunda hazırlıyor diye.
Ancak Kadir Topbaş bu yılın başından beri tüm hamlesini yeniden aday olabilmek adına yaptı. Yılın başında adaylık açıklaması, yılın ortasında yeniden adaylık açıklaması ve Marmaray'ın açılışından önce yaptığı kampanya ile adaylığını kesinleştirmiş oldu.
Ayrıca kamuoyu yoklamalarında partinin önünde çıkması, Mustafa Sarıgül'ün
CHP'den aday olabileceği gerçeği tartışmasız Kadir Topbaş'ın öne çıkmasına neden oldu.
Babuşçu'nun hayalleri ise 5 yıl sonraya kaldı. Tabi, yerel seçimlerdeki bir başarısızlık tüm hayallerinde tarih olmasına neden olabilir.
****
Son aldığım bilgilere göre; İl Teşkilat Başkanı Halis Dalkılıç Başakşehir'e, Babuşçu'nun ise Arnavutköy ve Gazios-manpaşa'ya aday olabileceği iddia ediliyor.
Bu iddialar olur yada olmaz. Şayet 2014 yerel seçimlerinde AK Parti İstanbul'da 26 olan belediye sayısını azaltırsa, CHP 12+1 (13) sayısını 15-16'ya çıkartırsa inanın bugünkü AK Parti il yönetimi ve kaybeden ilçe yönetimlerinin tamamı görevinden alınır.
Kimilerinin hayalleri ise bitmiş olur.
****
2009 yılında kaybedilen ilçelerin adaylarının İl Başkanı Aziz Babuşçu'ya rağmen tercih edildiği iddiaları ise 2014 yerel seçimlerinde aday belirlemede il başkanının elini güçlendirdiği iddia ediliyor.
Ancak hiçbir partide aday belirlenmesinin il başkanına kalacağını da düşünmüyorum. Çok iddialı olacak belki ama, partinin karar organlarının bile bazen tek başına yeterli olmadığını tahmin ediyorum.
****
Hele ki, 2014 yerel seçimleri AK Parti, CHP, MHP ve BDP açısından kutuplaştırılan bir seçim olacaktır. Muhalefet özellikle CHP ve MHP Cumhuriyet değerlerinin korunması için son şans olduğu, AK Parti açısından ve sayet rejiminin geri gelmemesi, 2023 vizyonunun gerçekleşmesi için önemli olduğu, BDP açısından ise son 30 yıllık mücadelenin başka bir evreye dönüşmesi ve geriye döndürülmemesi açısından seçim staretejesi oluşturulacaktır.

CHP'de ön seçimlerden
çıkanlar aday olabilir mi?

Özellikle 1 Aralık’ta İstanbul'un 17 ilçesinde yapılacak ön seçim yada temayüllerin, partinin karar organları tarafından ciddiye alınıp alınmamasının ölçütü, üyelerin yüzde kaçının seçimlere katılıp katılmadığı olacaktır.
Ve kendisini çok güçlü gören kimi isimler, temayülden, ön seçimden çıkamayacaktır. Düne kadar örgütün kararları önemli diyenler çark edecek ve varolan üyelerle seçim yapılmasının yanlış olduğunu ifade etmeye başlayacaklardır. Ancak atı alan da Üsküdar'ı geçmiş olacaktır.
Temayülden çıkan ilk üç isim kamuoyu yoklamalarında çıkmaz ise ne olacaktır? İşte burası da zurnanın zırt dediği yerdir.
Bu sorunun yanıtı temayülden çıkacak isimlerinde kesin olmayabileceğidir.
Kamuoyu yoklamalarında çok iyi durumda olanların, ön seçimlerden çıkmaması onların adaylıklarını etkileyeceğini zannetmiyorum. Kamuoyu yoklamalarında önde olan, ön seçimden de önde çıkan isimlerin ise CHP'nin kesin belediye başkan adayı olacağıdır.

****
CHP'nin önseçim yapılacak 17 ilçesinde, üyelerin oylarını alabilmek için tüm aday adayları dışarıya yönelik çalışmaları bırakmış ve parti içine yönelmiş durumdalar.
Türkiye'nin her yerinde CHP'nin Temmuz ayı içerisinde belediye başkan ve meclis üyesi aday adaylarını müracaatlarını almaya başlaması, AK Parti'de erken aday adaylığı sürecini başlattı.
Ve bu süreç benim bildiğim kadarıyla ilk defa yerel seçimler öncesinde büyük bir heyecan yaratıyor.

Son söz: Ve yazın bir kenara ayın süreç, 2015 genel seçimleri öncesinde de yaşanacaktır. Bu süreç, Türkiye'nin normalleşmeye başlamasının da başka bir göstergesidir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank