content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Eyl

10 Yılda Neler Değişti?

Yarın AK Parti’nin 4. Olağan Büyük Kongresi yapılacak. Son 10 yılda ülkemizde bir çok şey değişti ve bir çok yenilik yapıldı. Biz de bugün çalışma hayatında son 10 yılda yapılanları ele alalım istedik.

Türkiye’de son 10 yılda iş yeri sayısı yüzde 67, çalışan sayısı yüzde 73 arttı.

İş-Kur yeniden yapılandırılarak çalışma hayatında istihdam piyasasında daha aktif rol almaya başladı. Yüzlerce alanda mesleki eğitimler verilmeye ve işsizlerin meslek sahibi olmaları sağlandı. Gerçekten Türkiye İş Kurumu son yıllarda çok önemli projeleri hayata geçirmek suretiyle hem işsizlilerin hem de işverenlerin beklentilerini karşılamayı başardı.

İşyerlerine başta beş puanlık prim indirimi teşviki olmak üzere bir çok istihdam teşviki getirildi. Toplumun tüm kesimleri sağlık kapsamına alındı, sağlığa ulaşma, özel sağlık hizmetlerinden yararlanma kolaylaştı. Eskiden özel hastanelerden yararlanamayan sigortalılara özel sağlık kuruluşlarının kapısı açıldı. Eczanelerden ilaç alınmasının önü açıldı.

Eskiden sağlıktan yararlanmak için 90-120 gün, 240 gün beklemek gerekirken, artık 30 gün prim ödeyen herkes sağlıktan yararlanabiliyor.

Memur anneler için hem süt izni süresi ve hem de ücretsiz izin süresi arttı. Memur babalara da bir çok önemli haklar getirildi.

Özürlü çocuğu bulunan annelere erken emeklilik hakkı verildi.

Erken doğum yapan annelerin mağduriyetleri giderildi ve erken doğum cezası kaldırıldı.

İş kazalarını önleyici faaliyetlerde artış sonucu iş kazalarında önemli oranda düşüşler oldu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile bu konudaki eksiklikler giderildi.

Özürlülere yönelik bir çok önemli hak getirildi. Evde bakım parası verilmeye başlandı. İhtiyaç sahibi bakıma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verilmektedir.

Evde bakım parası: - Yatılı bakım merkezlerinden, günde 24 saat süreyle bakım hizmeti alan bakıma muhtaç özürlüler için iki aylık net asgari ücret tutarında,

- Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde 8 saat süreyle tam gün hizmet alan bakıma muhtaç özürlüler için bir aylık net asgari ücret tutarında,

- Akrabaları tarafından günde 24 saat süreyle bakılan bakıma muhtaç özürlüler için bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılıyor.

Özürlülerde, 65 yaşın üstündeki muhtaçlar gibi 2022 sayılı Kanun kapsamına alınarak maaş bağlanmaya başlandı. Maaş alan özürlülerin sağlık primlerini devlet ödemeye başladı.

Sosyal güvencesi olmayan muhtaç dul kadınlara 2 ayda bir 500 TL tutarında aylık bağlanmaya başlandı. Üstelik bunların sağlık primlerini de devlet üstleniyor.

Daha önce asgari ücretin yaklaşık %25 daha fazlası olan sigorta primine esas kazanç asgari ücrete endekslenerek işverenlerin ve sigortalıların ödeyeceği prim miktarı düşürüldü.

Türkiye’de ikamet eden kişilere hiç bir şart olmadan isteğe bağlı sigortalı olma hakkı tanındı ve ayrıca isteğe bağlı sigortalılarla bakmakla yükümlü olunan kişiler için sağlıktan yararlanma hakkı verildi.

30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan uzun süreye ait prim borcu bulunanlara bu borcu ödememe hakkı verildi. Ancak bunlar dilerse bu borcu güncel rakamlardan ödeyip sigortalılık hizmetine kavuşabilecek.

İntibak yasası çıkartılarak 2000 öncesi emekli olmuş kişilere yapılan farklı maaş ödemelerinde düzenleme yapıldı. Çok prim ödeyene daha fazla maaş ödenecek.

Yabancı yatırımlarının artmasıyla birlikte ülkemizde de sayıları hızla artan yabancı personelin çalışma izni başvurularının internet üzerinden yapılmaya başlanması ve burada çalışan personelin özverili çabalarıyla birlikte çalışma izni konusunda yaşanan önemli bir sıkıntı giderilmiş oldu.

İşe başlatmama tazminatından vergi kesilmeyeceği yasayla düzenlenerek bu sorun çözüldü.

Mali tatil yasası çıkartıldı. Mali Müşavirlerin uzunca bir siredir talep ettikleri mali tatil uygulaması sorunsuz devam ediyor.

SGK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı il İş-Kur bildirimlerine ilişkin belgeler artık tek kuruma (SGK) bildiriliyor ve bürokrasi azaltıldı. Kısa çalışma ödeneği arttı. İşsizlik sigortasının kapsamı genişletildi ve hem isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, hem de kısmi süreli, yani part-time iş sözleşmesiyle çalışanlar işsizlik sigortası kapsamına alındı.

Görüldüğü gibi ilk etapta aklımıza gelenleri yazabildik ama son 10 yılda bir çok önemli yenilik yapılmış. Umarız AK Parti’nin yeni döneminde vatandaş odaklı hizmet anlayışı daha fazla yaygınlaşır. Halka hizmetin  yaygınlaşmasıyla birlikte uygulamada sorun yaşanan diğer konularda da çözümler getirilir.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank