content

24 Haz

1 Lt. Çiğ Süt Maliyeti

Bugün bir başka yazımın yayın hazırlıklarını yaparken  ‘’ Hayvancılıkta Toplumsal Projeler ‘’  başlıklı yazımda belirttiğim çiğ süt maliyetine bilgiagi.net sitesi’ nin ‘’ yorumlar bölümü ’’ ne Sayın Faruk Özen’ in  << Çapar bey sütün litre maliyetini hangi verilere dayanarak 75 kuruş bulduğunuzu çok merak ettim, lütfen maliyet tablosunuda çıkarırmısın...>> mesajı bana  bu yazıyı yazdırdı. Bende Faruk Özen Beyefendi’ nin merakını gidermeye çalışırken 1 lt. çiğ sütün maliyeti ile ilgili hesaplamalarımızı kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.

20 adet süt ineği sahip bir işletme, bir aileyi geçindirebilmelidir. Hiç olmaz ise bir çocuğunu Üniversitede okutabilmelidir. Elde ettiği gelir insanca yaşama seviyesinde olmalıdır. Bütün bunların gerçekleşebilmesi için çiğ sütte adil bir satın alım fiyat düzenlemesi getirilmelidir.

Çiğ Süt Fiyatları dibe vurduğu (39 kuruş) evvelki yıl ben çiğ süt litre fiyatını 72,5 kuruş olarak çıkarmış olduğum bir yazıyı Hürriyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras’ a göndermiştim. Maalesef o zaman yayınlamamıştı. Bu yılki yaşanan çiğ süt grevi öncesinde bu sefer Güngör Uras, çiğ süt maliyet fiyatlarını bizden istemesi üzerine çiğ süt fiyatları üzerine bir yanlışlık, bir eksiklik yapmamak için çiğ süt ve damızlık sığır üreticilerinin tamamen bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan TÜSEDAD Başkanı Sayın Adnan Yıldız’dan aldığım çiğ süt maliyet hesabını Sayın Güngör Uras’ a gönderdik. Güngör bey’ in yurt dışı seyahati ve daha sonra çiğ süt grevinin sanırım gündemden düşmesi ile köşesinde yayınlanamadı.

Gerek 2 yıl evvelki çiğ süt mitinglerinde gerek ise bu yılki çiğ süt grevinde çiğ süt maliyet fiyatları medyada gündeme gelmedi. Getirilmedi. Bunun nedeni; Çiğ süt maliyet fiyatları gündeme geldiğinde ambalajlı süt ve süt ürünlerindeki maliyet fiyatlarının da gündeme getirilecek olmasıdır. Medya, süt ve süt ürünleri sanayicilerinin reklam alıcısıdırlar! Sanayicilerin işlerine gelmeyen hususları yazmaları, yayınlamaları da mümkün görünmemektedir.

Yazılarımı takip edenler bilir. Ben de çiğ süt üreticisi ve damızlık sığır yetiştiricisiyim. Ve de çiftçiyim. Çiftçi olmam sebebiyle kaba yemleri, kısmen de kesif yemleri kendim ürettiğimden maliyetleri aşağı çekebilmekteyim. Kesif yemlerden, Yulaf’ı, Fiğ’ i,  tarlamda üretiyorsam da bunların piyasa rayiç fiyatlarını baz almak zorundayım. Böyle olduğu halde 75 kuruş çıkarabilmiştim. Her çiğ süt üreticisinin çiftçi olduğu düşünülmez. Doğru olan TÜSEDAD’ın çıkartığı rakamlardır. Aslında  ‘’ Hayvancılıkta Toplumsal Projeler ‘’  başlıklı yazımda 75 kuruş yazarak TÜSEDAD’ ın çıkarttığı rakamı yazmamakla TÜSEDAD ve tüm üreticilere haksızlık ettiğimin farkına Sayın Faruk Özen’ in yukarıdaki mesajını alınca farkına varmış bulunuyorum.

Şimdi TÜSEDAD’ ın Çiğ Süt Maliyet tablosunu aşağıya aktardım, Tüsedad’ ın maliyetlerini düşük veya yüksek bulan olduğu takdirde Tarım Bakanlığı’ nın Hayvancılık Dairesi’ ne de sorabilirler veya kendileri amortisman giderlerini de unutmadan ilave edip hesaplayıp bize gönderdiklerinde tartışmaya devam edebiliriz.

TÜSEDAD TABLOSU: (Mart, 2010 1 Lt. Çiğ Süt Maliyet Hesabı:

Kabuller:

1-)Ülkemizde yılda yaklaşık 10 milyon ton süt üretilmektedir.

2-)Üretilen bu sütün % 95’i 3-5 başlık küçük üreticiler tarafından sağlanmaktadır.

3-)Bu tarz üretim yapılan (DAM HAYVANCILIĞI) yerlerde ülke genelinde 1 ineğin günlük verimi ortalama 17 lt/gün/yıl civarındadır.

4-)Bu verimde olan bir ineğin beslenme rasyonunda % 50 kaba yem % 50 kesif yem esas alınabilir.

 

a-Kaba yem; (mısır sılajı+saman+yonca diye düşünülürse) ve günde 20 kg tükettiği kabul

 edildiğinde günlük kaba yem maliyeti 4 TL dir.

b-Kesif yem; süt yemi diye adlandırılan hazır fabrika yemidir.Günde 10-12 kg tükettiği kabul  edilir.

Bugün itibariyle 50 kg/çuval yem ortalama 30 TL dir. 30 / 50= 0,6 TL/kg

Bu durumda günlük kesif yem maliyeti 7,2 TL/gün.

Toplam maliyeti 4 TL+7,2 Tl = 11,2 TL/gün

5-) Bir üreticinin yem maliyetinin % 30 diğer giderlerini oluşturur.

 (işçilik+bağkur+aşı ilaç+sperma+mazot+elektrik+veterinerlik hizmetleri)

 11,2 TL/gün x % 30 = 3,36 TL/gün

Toplam maliyet = 11,2 TL+3,36 TL= 14,56 TL/gün

1 lt süt maliyeti  14,56 / 17 lt = 0,86 TL/lt

6-) Dünya genelinde kabul gören bir başparmak hesabı vardır;

Üretici 1 lt sütünü satınca 2 kg kesif yem alabilmelidir.

7-) Türk üreticiler 1 kg süt satarak 1,4 kg kesif yem alabilmektedir.

😎 Bugünkü 0,85 TL/lt taban fiyat ancak maliyetleri karşılayabilmektedir.   

Saygılarımızla

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

8 Kere Cevaplanmış to “1 Lt. Çiğ Süt Maliyeti”

  1. 1
    Faruk Özen Says:

    çapar bey ilginize teşekkürler. ancak bu işte bir yanlışlık var... eğer süt sığırcılığı sizin dediğiniz gibi gerçekten zarar ediyor ise niçin bu sektöre bu kadar fazla yatırımcı giriyor. Hemde gelenler hep sektör dışından, başka iş kolundan... Yani hesabını en incesine kadar yapanlar... Ayrıca o hesapta ciddi sapmalar var ama önemli değil, herkesin hesabı kendine tabiki... saygılarımla.

  2. 2
    bora can Says:

    faruk bey süt sığırcılığına yapılan yatırımarın artmasında ki neden (ipard)tarımsal kalkınma programlarında verilmiş olan desteklemelerdir. bu nedenledir ki çok sayıda modern süt sığırcılığı işletmeleri kurulmaktadır, bu işletmelerin almış oldukları desteklemeler hibe niteliğindedir.

  3. 3
    Mustafa yılmaz Says:

    Tayyip akıl hastanesinde konusma yapiyormus.Bir kisi dışında dinleyicilerin tümü alkışlamış.
    Tayyip, alkışlamayan kişiye dönerek, 'Siz niçin alkışlamıyorsunuz' diye sormuş.
    Adam yanıtlamış: 'Ben hastabakıcıyım'

  4. 4
    ahmet uzun Says:

    süt üreticileri için süt fiyatı maliyet+%30 kar olacakşekilde bölge bölge ve üretici tipine göre belirlenmelidir. ineklerine bakmayan toplum b.k yer....

  5. 5
    rıdvan aslan Says:

    eylül 2010bigada çiğ süt fiyatı73.5 kuruş ocak 2010da 85 kuruş olan süt hayvancılığı için karlı bir yatırımmıki millet yatırıma girişiyor bana göre yüzmeyi bilmeyen ördeğin kuyruk tarafından suya dalmasına benziyor...

  6. 6
    egemen Says:

    sürdürülen fiyatın tatminkar olmadığı aşikar ancak
    sizin maliyet hesabınızda görünürde ufak ama yıllık totalde bakıldığında büyük olan bir hata var.bir hayvan yılın ortalama 305 günü sağılır ve 60 günü dinlendirilir.sizin bu 10-12 kg lık verdiğiniz yem max düzeyde süt veriminde bulunduğu dönemdedir.ve titizlikle yapılan bır maliyet hesabında litrede 20-29 krş a kadar kazanırsınız.ancak belirtiyorum bunu ay olarak değil yıl olarak hesapladığınızda kazanırsınız.ha şu konunun da altını çizmekte yarar var ambalajlı süt satanların yani bizden sütü alanların kazancının yanında bizim kazancımız komik durumdadır ülkedeki temel ihtiyaçların fiyatları ve geçim derdi de eklendiğinde küçük üreticinin işi pekte kolay değildir buda su götürmez bir gerçek.

  7. 7
    olgun Says:

    bende hayvancılık yapmak istiyorum daha önce nenemin hayvanlarına bakardım ama bir hayvanın günlük masrafı 5 tl yi geçmezdi benim hesaplarıma göre okadar fabrika yemi yerse hayvan 10 12 kg civarı günde 23 25 lt den aşağı süt vermez bi de o kadar otu yerse bilgileriniz de hata var cevap vermenize gerek yok bunlar benim görüşlerim



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank