content

10 Şub

Yaşlı IKadınlarda İki Senede Bir Mamografi Daha Doğru

Kadınlara hangi yaştan itibaren ve hangi sıklıkta mamografi yapılması konusunda farklı görüşler var.

Amerikan Kanser Derneği 40 yaşından itibaren her sene mamografi yapılmasını tavsiye ederken, bağımsız uzmanlardan oluşan Amerikan Koruyucu Hizmetler Çalışma Kolu (USPSTF) ise 50 yaşından sonra her iki senede bir tekrarlanan mamografilerin yeterli olduğunu, 50 yaşın altındaki kadınların düzenli taramanın fayda ve risklerini doktorlarıyla tartışmaları gerektiğini savunuyor.

Yeni yapılan bir araştırma, 66-74 yaş arasındaki kadınlara her iki senede bir mamografi yapılmasıyla her sene yapılması arasında bir fark olmadığını ortaya koydu (1).

Journal of the National Cancer Institute isimli dergide yayınlanan bu araştırmada 66-89 yaş arası 140 binden fazla kadının verileri incelendi.

Bazılarına her sene bazılarına iki senede bir mamografi yapılan kadınların 3 bin kadarına meme kanseri teşhisi konduğu tespit edildi.

Değerlendirmede her sene mamografi yapılmasının agresif meme kanseri teşhis edilen kadınların sayısını azaltmadığı ama tarama sayısı arttıkça yanlış pozitif teşhislerin de arttığı belirlendi.

Mesela 66-74 yaşları arasında olanlar içinde her sene mamografi yapılanların yüzde 48’ inin 10 senelik takipte en az bir kere yanlış pozitif teşhisle karşılaştıkları fakat iki senede bir tarama yapılanlarda bu oranın sadece yüzde 29 olduğu görüldü.

75-89 yaşları arasında olan ve bir hastalıkları bulunan ve her sene tarama yapılan kadınların yüzde 48.4’ ünün, 2 senede bir taranan kadınların ise yüzde 27.4’ ünün 10 senede en azından bir defa yanlış pozitif teşhis aldıkları ortaya çıktı.

Araştırmacılardan Dejana Braithwaite bu sonuçları şu sözlerle yorumluyor:

“Bir sene yerine iki senede bir tarama yapılmasıyla meme kanseri teşhisinin daha geç konması söz konusu değil.

Bu sonuçlar aslında sürpriz değil çünkü yaşlı kadınlarda meme kanserinin yavaş seyrettiği zaten biliniyor.

Her sene tarama uygulanan kadınların çoğuna yanlış teşhis sebebiyle gereksiz yere pahalı ileri tetkikler, biyopsiler yapılıyor; kadınlar günlerce kanser korkusuyla yaşıyor.

Eğer 66-89 yaş grubundaki tüm Amerikalı kadınlara her sene mamografi yapılacak olursa bu 3 milyon 860 bin yanlış pozitif sonuca ve 1 milyon 150 binden fazla biyopsi yapılmasına sebep olur.

Gelelim neticeye

Bu çalışmanın da bir defa daha ortaya koymuş olduğu gibi kadınlara her iki senede bir mamografi yapılmasının daha doğru olduğu görülüyor.

Hele bir de mamografi aletlerinin kalitesi, standardizasyonu, çekim tekniği, değerlendirme problemleri de hesaba katılırsa her sene tarama yapmanın pek de akıl kârı olmadığı iyice belirginleşiyor.

KAYNAKLAR

1. http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2013/02/01/jnci.djs645.abstract?sid=a3c0ae30-eff5-430e-8440-811fb2885a72

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank