content

04 Tem

Üreticinin Videodaki İsyanı

Ziraat Mühendisi Üretici; Ürettiğime 25 kuruş fiyat verdiler ben de satmadım. Bedava dağıtıyorum diyerek isyan ediyor. Bu çığlığı duyan var mı?

Ey  tüketiciler biz napolyon kirazını marketlerde 2 TL den aşağılarda yedik mi. Yemedik! Üretim yerinde 25 kuruştan satın alınmayan  bir meyve Ankara’ da, İstanbul’ da, İzmir’ de  kaç kuruştan satılması gerekir. Veya soruyu şöyle soralım bu şehirlerde yaşayanlarımızın 2 TL’ ye yediği napolyon kiraz üreticiden kaç liraya satın alınmalıdır. Bir kamyon 18 ton kiraz yükleyebilir. Isparta’ dan Ankara’ya, İstanbul’ a,İzmir’  e 900 TL’ye gelir. Nakliye kilogram başına 5 kuruş nakiye hesapladık. 2 TL’ den 5 kuruşu çıkardığımızda 1,95 kuruş İsparta hlinden çıkış olmalıdır. % 8 İsparta Hal kesintisi olunca bu da 15,6 kuruş eder, bu rakamıda 1,95 TL’ den çıkarırsak 179,4 kuruş eder. Ankara veya diğer şehirlerimizde de 15,6 hal tüccarının komisyonunu rusumlarını da 15,6 Kuruş düşersek 163,8 yani 1,63 kuruştan İsparta halinde satın alınmalıdır sonucunu hep birlikte çıkarttık ama marketleri hesaplamaz isek! Marketler,komisyoncular mı kazanıyor yoksa üreticiler mi? Üreticilerin kazanmadığı kesin.

Uluborlu´da kiraz üretimi yapan Ziraat Mühendisi Ali Rıza Tanık ürettiğini 25 kuruşa satamıyor. Biz marketlerde 2 TL’ den aşağı fiyattan napolyon kirazını yiyemez iken onun ürettiğine 25 kuruş değer biçiliyor. Üretici öldürülecek. Çünkü üretici  Ali Rıza Tanık ‘’ yalnızca toplama aşamasının bile kilogramda 1.5- 2 TL´ye mal olduğunu aktardı. Uluborlulu üreticinin emeğinin karşılığını alamadığı için kirazlarını toplamayıp ağaçta bıraktığını vurgulayan Tanık, bunun suçlusunun hükümet yetkilileri olduğunu savundu. Çok yakın zamanda Uluborlu´da birçok çiftçinin icralarla karşı karşıya kalacağını belirten Tanık, " Isparta´da sanayi kuruluşları tek tek kapanıyor, bu tür haberleri basında sıkça okuyoruz. Tarımda da kalelerimizi kaybetmeye başladığımız için böyle bir uygulama yapmaya karar verdik. Yapacak başka birşeyimiz yok. Sesimizi ancak böyle bedava dağıtarak duyurmak istiyoruz’’ diye haykırıyor. Feryad ediyor. Kime aracılara, aracılık düzenini kuranlara.

Ali Rıza Tanık Ziraat Mühendisi. Tepkisini tüm ülkeye olmasada videoyu izleyenlere duyurabiliyor.  Ama diğer üreticiler nasıl seslerini,  çığlıklarını, feryadlarını tüm tüketicilere duyurabilecek. Okuma yazma bilmeyen bilse de bağırıp çağırmayı, sesini yükseltmeyi ayıp sayan üreticilerimiz ne yapmalı. Bu duygudan nasıl kurtulacaklar. Videodaki kadın da sayıyor, elmada.... da böyle!

Ziraat Mühendisi üretici, halde alıma yetkili olanın ilkokul mezunu olduğunu söylüyor. Üretmek için derin bilgi gerekiyor ama tahsil köşebaşındakiler için gerekmiyor.

Bir hal yasası, yani binasını belediyelerin yaptırdığı binalara konumlanmış olan aracıların, komisyoncuların yasası sessiz sedası geçiverdi meclisten,  yasalaştı. Hal komisyoncularının aldığı komisyonlar marketçilere çok gelmiş olacakki super marketçiler,  hallere girmeden de meyve sebzeyi üreticiden direkt satın alabilmelerinin yolu açıldı. Yani artık eski komisyonculara alternatif getirildi. Marketçiler iktidara komisyoncuları şikayet etmişler:  Komisyoncular bizi boğuyor! Marketçiler yeni hal yasası ile kurtarıldılar. Kimin elinden? Komisyoncuların. Peki üreticiyi marketçinin, komisyoncunun elinden, kıskacından kim kurtaracak. Üreticilerin ürettiklerine değeri komisyoncular mı biçecek.  Kiraz, tüketim talebinin azlığından değil, komisyoncuların üreticiyi boğma arzusundan, hırsından dalında kalıyor.

Semt pazarlarının kuruluş amacı üretici ile tüketici arasındaki aracıları kaldırma amaçlı kurulmadılar mı? Semt pazarlarında  manav reyonu kurma yetkisi üreticilerde değil aracılarda. Semt pazarlarında çalışma ruhsatları aracılara değil gerçek üreticilere verilmelidir. Üretici de tüketici de bir ortamda buluşup aracısız mal alınsın, satılsın. Linkteki video gerçekten üzücü! 

http://webtv.hurriyet.com.tr/2/7803/0/1/1-5-ton-kirazi-bedava-dagitti.aspx

http://groups.google.com/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Üreticinin Videodaki İsyanı”

  1. 1
    Sırrı Çetin Says:

    Sayın Editör.
    Bu yazıda en doğru tesbit; semt pazarlarında üreticinin malını sergileyip satmasıdır. Fiyat bugün düşükse, yarın pahalanabilir. Ben tüketici olarak, iyi kirazı 75 kuruş/ kg. fiyatı ile bulursam mevsiminde bir veya iki kilogram günlük tüketebilirim. Üreticiler türkiye genelinde üretim miktar programı yapmazlar ise durum yukarıdaki gibi olur. Toplama masrafı fazla oluyor diyorsanız haklısınız. İhtiyaç fazlası üretmeyeceksiniz. İhracat bağlantıları da yapılmalı. Kilosu 2 tl. den kirazı mevsimde en fazla 2 kg. tüketirim. Saygı ile.

  2. 2
    ahmet uzun Says:

    bu global ekonomik sorundur. bu global ekonomik sistem deccalin kendisidir. bu sistem arz-talep dengesine çok farklı çeşitlikli fitneler hileler sokarak enflasyon/deflasyon oluşturmakta, emekleri heba etmekte, köleleştirmekte, bedavaya kapatmakta, sermaye tapıcılığı olan faiz putunu meşrulaştırmakta ve yeryüzünde topyekün zulüm ve adaletsizlik uygulamaktadır. bu her alanda böyledir. özelde kiraz konusuna gelirsek kısa vadede yapılabilecek çözümler : kiraz üretimi hasatı tespit edilmelidir. fazla üretimden kaçınılmalıdır. bunu çiftçi bilemez. tüm üretim alanlarını görebilen bir göz bu planlamayı yapmalıdır ve fazla üretime geçit vermemelidir. zira herşeyin fazlası israftır ve israf edenler şeytanın kardeşleridir der yüce kitabımız. az üretim vrsa o da artırılmalıdır. ihtiyaçlara yeterlilik esasında üretim olmalıdır. ... yakın olsa gider bahçeden dalından yerdik ücretini de verirdik.. ama ısparta uzak istanbula... kolay çürüyen kirazı toplayıp taze sıkılmış kiraz suyu olarak sanırım daha fazla bekletebilir soğuk hava deposunda.ve böylece 5-6 ay satış yapabilme imkanına kavuşur. böyle bir yatırım sanırım 100-200bin tl arasında yapılabilir. bu düşünülebilir. katkısız saf direkt bahçeden toplanıp hemen sıkılmış öz kiraz suyu. civardaki 5-10 büyük üretici ortaklaşa böyle bir girişimde bulunabilirler. bir de, kargoyla kiraz servisi olabilirse 5-10 kg şeklinde büyükşehirlerden talep alıp gönderebililer... kirazla dondurma yapıp uzun süreli depolayablirler... büyükşehirlerde 2-3 aylık yerlerkiralayıp kiraz bahçesi satış yeri yaparsalar tutacağını düşünüyorum... işlek yollar üzerinde karpuzcuların yaptığı gibi kamyonlarda kiraz satılabilir... yahu kiraz diye diye kiraz yiyeyim geldi... 🙂 nerde benim kirazım 🙂 sabah acilen kiraz alacam 🙂 selamlar...



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank