content

25 Şub

Unutturamaz Seni Hiçbir Şey Unutulsam Da Ben

Bugün, Türk Musikisini sevenlerin çok iyi bildikleri… yıllardır dillerinden düşmeyen iki şarkıdan söz etmek istiyorum. Bunlardan biri nihavent makamında: Unutturamaz seni hiçbir şey, unutulsam da ben. Diğeri ise bir karcığar şarkı: Unutmadım seni ben, unutmadım, her zaman kalbimdesin. Birbirine adeta cevap niteliğindeki, birbirini tamamlayan bu şarkılardan ilki Ekrem Güyer’ in eseri. Bestekâr bu şarkıyı çok sevdiği eşi Müzehher Hanım için bestelemiş. İkinci şarkının ise güftesi bundan tam 10 yıl önce bugün kaybettiğimiz Müzehher Güyer tarafından yazılmış ve hüzünlü bir hikâyesi var.

Turhan Taşan tarafından yazılan Kadın Besteciler isimli kitapta Müzehher Güyer hakkında yer alan satırlar şöyle:

‘’1923 yılında İstanbul laleli’ de dünyaya gelen Müzehher Güyer’ in annesi İclal Özerinç, babası tüccar Rifat Özerinç’ tir.

İlk ve orta tahsilini İstanbul’ da tamamlayan Müzehher Güyer ilk müzik derslerini babasından almıştır. Babası ud çalar, ağabeyi Tahsin Özerinç ise Batı Müziği ile ilgilenirmiş.evlerinde akşamları babasının udu eşliğinde kardeşleri ile şarkılar söylerlermiş. 1943 yılında açılan bir imtihanı kazanarak radyoya giren Müzehher Güyer, radyoda Mesut Cemil, Fahri Kopuz, Ruşen Kam, veli kanık, Nuri Halil Poyraz’ dan usul, makam ve aruz dersleri almış.

1944 yılına Ekrem Güyer ile evlenen Müzehher Güyer’ in oğlu metin Güyer de Ankara Radyosunda ses sanatçısıdır.

Müzehher Güyer radyodan emekli olduktan sonra Ankara’ da ikamet etmekteydi. 4 Nisan 1998 cumartesi günü kanserden  vefat eden Müzehher Güyer, Ankara’ da Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verilmiştir. ‘’

Müzehher Hanım birkaç şarkı bestelemiştir. Bunlardan en ünlüsü ‘Baharım ilk aşkım, son ümidimdin benim’ sözleriyle başlayan hicaz makamındaki şarksısıdır. Ayrıca birçok güfteye de imza atmıştır. Ali Erköse’ nin muhayyerkürdi şarkısının ‘Viran olan kalbimde sevgilimi özlerim’ ve hüzzam şarkısının ‘Ümitsiz bir bekleyiş hasreti var içimde’ güfteleri Müzehher Hanım’ a aittir.

UNUTTURAMAZ SENİ HİÇBİR ŞEY

Sözünü ettiğim şarkıların hikâyesi ise şöyle:

Ekrem Güyer 1944 yılında evlendikleri Müzehher Hanım’a duyduğu aşkı bu nihavent şarkı ile ölümsüzleştirir:

Unutturamaz seni hiçbir şey, unutulsam da ben

Her yerde sen, her şeyde sen, bilmem ki nasıl söylesem

Bir sisli hazan kesilir, ruhum eğer görmesem

Neşemde sen, hüznümde sen, bilmem ki nasıl söylesem.

Zamanında başta Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses olmak üzere pek çok sanatçı tarafından plâklara okunan ve çok ünlenen şarkı, bugün de hala dillerdedir; zevkle çalınıp söylenmektedir.

Ekrem Güyer 19 Şubat 1954 tarihinde Anakara Numune Hastanesinde üç gün Yoğun Bakımda tedavi görmesine rağmen mide kanamasına yenik düşer.

Müzehher hanım ve oğlu metin ile baş başa kalmıştır. O da eşini duyduğu özlemi bir şiirle anlatmaya çalışır:

Unutmadım seni ben, her zaman kalbimdesin

Aylar, yıllar geçti, söyle sen nerdesin

Anlaşıldı sen geri dönülmeyen yerdesin, sen geri dönmeyeceksin

 Unutmadım, unutamadım seni ben, her zaman kalbimdesin.

 Şiiri bir gün radyoevinde Müzehher Hanım’ ın elinde gören Şekip Ayhan Özışık da bu sözlerden çok etkilenir ve karcığar makamında besteler ve böylece de müthiş bir karcığar şarkı dünyaya gelmiş olur.

Bu iki şarkı birbirlerini çok seven Ekrem ve Müzehher Güyer’ in sevdâlarını bugün de hâlâ  yaşatmaktadır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank