content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 Nis

SGK’nın 30 Nisan şakası

Başlığı gören okurlarımız, 1 Nisan şakasını duyduk ama bu 30 Nisan şakası ne ola ki diyeceklerdir. Gerçekten de SGK'nın bazı uygulamaları 1 Nisan şakasını andırıyor. Aslında konu birçok gazeteci arkadaşımızı ilgilendiriyor.

****
İtibari sürede kafalar karışık

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun özel sektördeki itibari hizmet sürelerini kaldırmış benzer biçimde fiili hizmet zammı altında yeni bir uygulama getirmiş ancak gazeteciler bu kapsamdan çıkarılmıştı. Meslektaşlarımız tarafından yapılan taleplerin olumlu değerlendirilmesi üzerine hem Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, hem Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik'in destekleriyle 6385 sayılı Kanun'la gazetecilere 1.10.2008 - 31.1.2013 dönemi ve bundan sonrası için yeniden fiili hizmet (itibari hizmet) süresinden yararlanma hakkı verilmiş oldu.

6385 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun'un 40'ıncı maddesinde yapılan değişiklik sonucunda Şubat/2013 döneminden itibaren;

- Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlar,

- Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle TRT'de haber hizmetinde fiilen çalışanlar fiili hizmet süresi zammı uygulamasına dâhil edildiklerinden basın kartı sahibi gazeteciler 32 numaralı belge türü ile bildirileceklerdir.

Ancak uygulamada ciddi sıkıntılar yaşanıyor. SGK'da eski Başkan Fatih Acar yönetiminin giderayak yaptığı son düzenleme ile hem SGK personeline ağır bir yük verildi, hem uygulamanın kurgusu yanlış ve hatalı yapıldı, hem de basın işverenlerine ve gazetecilere gereksiz külfet getirildi. Tabiri caizse yüce Meclisimizin verdiği bu haktan insanları mahrum bırakmak için bilerek veya bilmeyerek iş yokuşa sürüldü.

1.10.2008-31.1.2013 dönemi için gazeteciler tarafından primleri ödenmek suretiyle fiili hizmet (itibari hizmet) kazanılması için SGK tarafından işverenlerin sarı basın kartı olan kişiler adına 30.4.2013 tarihine kadar 32 belge türü ile ek prim belgesi vermesi ve gazetecilerin de primlerini ödemesi gerektiği genelge ile duyurulmuştur.

Burada SGK uygulamasının gereksiz ve yararsız olduğu hem de fiili durumla örtüşmediği görülmektedir. Zaten gazetecilerin hangi işyerlerinde çalıştıkları ve ödenen prim tutarları kurum kayıtlarında vardır. Kurumun bildiği bir bilgi için yeniden işverenlerden prim belgesi istenmesi hem uygulama açısından büyük bir sorun oluşturmakta hem de gereksizdir.

Zira özellikle işten ayrılmış gazetecilerden hangilerinin sarı basın kartı olup olmadığını gazete/basın işverenleri bilmemektedir, bu yönde bilgileri de yoktur. Ayrıca kapanmış olan gazeteler için de belge verilmesi mümkün görünmemektedir.

Özellikle SGK'na başvuran gazetelerin İnsan Kaynakları birimlerinin her bir idari üniteden (sigorta müdürlükleri) farklı ve yanlış bilgiler aldığını, verilen ek bildirgelerin kabul edilmediğini, bazı müdürlüklerin bu uygulamadan haberdar olmadıklarını, borcun işverene çıkacağı ve borç ödenmediği sürece beş puanlık prim indiriminden yararlandırılmayacağı gibi hatalı bilgiler veriliyor. Hatta bazı üniteler geriye dönük önce tüm aylar için iptal bildirge verilmesi, akabinde de 1.10.2008 ve 31.1.2013 dönemi için 01 ve 32 belge türleri için ayrı ayrı ek bildirge verilmesi gibi hatalı-yanlış ve gereksiz bilgilendirmeler yapıldığı görülüyor.

***
Hatadan dönmek "Erdem"dir

Yukarıda aktardığımız bilgilerin tamamı doğru ve gerçektir. Burada yeni SGK yönetimine yakışan eski yönetimin hatalı uygulamasını kaldırıp, bir yönetim kurulu kararı ile uygulamayı değiştirmekten ibarettir. Hem SGK'daki memurlar üzerinde ciddi bir iş yükü oluşturacak (onbinlerce kişi için geriye dönük birkaç yıllık tahakkuk oluşturulması ciddi bir yüktür) olduğu da dikkate alınırsa konunun SGK açısından da yanlış hatalı bir yük getirdiği görülecektir.

SGK kayıtlarında hangi işverenlerin basın işyeri olduğu, hangi gazetecinin ne kadar çalıştığı ve gün-kazanç bilgilerinin mevcut olduğu, kimlerin sarı basın kartı sahibi olduğunun bilindiği dikkate alındığında, doğrudan sarı basın kartı sahibi gazetecilerin 1.10.2008 ve 31.1.2013 dönemi için SGK müdürlüğüne yazılı dilekçe ile başvurup sarı basın kartı ibraz etmeleri halinde bu haktan yararlandırılmasının daha doğru ve basit bir uygulama olacağı dikkate alınmalıdır. Uygulamada bu yönde değişiklik yapılmalıdır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank