content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

05 Haz

Sanat Günleri Dolu Dolu Geçiyor….

Trabzon Sanatevi, Trabzon’da sanatın nabzını tutmak gayesiyle 2007 yılında, bir zamanlar Vali Konağı olarak kullanılan binada, Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliği, Trabzon Fotoğraf Sanatı Derneği, Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği, Çağdaş Yazarlar ve Sanatçılar Derneği, Trabzon Müzik ve Halkoyunları Gençlik Spor Kulübü Derneği, Karadeniz Yazarlar Birliği Derneği, Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği ve Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi’nin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. 2009’da Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği ve Femin-Art Kadın Sanatçılar Derneği’nin iştirakiyle katılımcı sayısı 10’u bulmuştur. 2009 yılında da Trabzon Sanatevi Derneği kurulmuştur.

Trabzon Sanatevi, kuruluşundan beri sanat etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Bunun için bir zamanlar Vali Konağının garajı olarak kullanılan alan düzenlenerek Salon Garaj adıyla sanata kazandırılmıştır. Etkinlikler bu küçük; ama şirin salonda gerçekleştirilmektedir.

Bu yıl Trabzon Sanatevi 5. Sanat Günlerini gerçekleştiriyor. 1 Haziran’da başlayan etkinlikler 9 Haziran’da tamamlanacak. Bu tarihler arasında birçok meşhur sanatçı Trabzon’a gelerek takipçileriyle buluşacak. Sanat Günlerinin açılış gününde Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan “Kitabı Seçmek, Okumak ve Anlamak” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Aynı gün Mehmet Özdemir’in “Karanlıktan Sonraki Renkler” adını verdiği kişisel fotoğraf sergisi açıldı. Bunun yanında Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü Türk Halk Müziği Dinletisi gerçekleştirdi. Daha sonra Trabzonlu ünlü bestekâr Özdemir Hafızoğlu’nun eserleri, sanatçının idaresinde(şefliğinde) seslendirildi. Görünen o ki Sanat Günlerinin ilk günü yoğun geçti.

Sanat Günlerinin ikinci gününde Saydam Gösterisi yapıldı. Müfit Semih Baylan’ın yönettiği “Satranç” isimli kısa film gösterimi gerçekleştirildi. Çağdaş Yazarlar ve Sanatçılar Derneği tarafından “Bir Ahandalı: Hasan İzzettin Dinamo” şiir dinletisi/sunumu yapıldı. Programı öykücü ve şair Mehmet Kuvvet sundu. Mizah Sanatı Derneği tarafından “Karikatür Panzehirdir” adıyla, Sanatevi Başkanı Adnan Taç’ın sunumuyla, karikatürist Hikmet Aksoy’la bir söyleşi gerçekleştirildi. Akşama doğru ise “Trabzon’un Kültür Hayatında Kitabî Hamdi Bey’in Yeri” konulu bir söyleşi/sunum gerçekleştirildi. Yazar Esma Alâ Türkmen’in sunduğu programda Murat Başman, konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Ardından kolleksiyoner Uğurcan Başman tarafından “Eski Trabzon Fotoğrafları” saydam gösterisi yapıldı. Akşamleyin, Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği’nin hazırladığı, Roland Topor’un yazdığı, İbrahim Gürsoy’un yönettiği “Masanın Altında” adlı oyun sahnelendi. 

Sanatevi’nce organize edilen Sanat Günlerinin bugünkü ayağı “Çivinin Sivri Dili” saydam gösterisiyle başlayacak. Ardından Mustafa Reşat Sümerkan “Gölgeler” adını verdiği Saydam Gösterisini sunacak. 16.00’da araştırmacı-yazar Hüseyin Albayrak “Şair Trabzon Valileri” söyleşi/sunumunu gerçekleştirecek. Mimar-yazar Bekir Gerçek “Tarihî Yapılar Bir Kentin Aynasıdır” adlı bir söyleşi yapacak. Söyleşiyi yazar-şair Zekeriya Saka sunacak. Bugünkü program Trabzonlu bağlama sanatçısı Cem Tarım’ın “Horon Oynayan Parmaklar” müzik dinletisiyle son bulacak. Anlaşılan o ki bugün de sanatla dolu bir gün yaşanacak.

Trabzon Sanat Günleri tam dokuz gün devam edecek. 4 Haziran’da şair Cevat Çapan’ın söyleşisi ve imza günü var. 05 Haziran’da Kenan Sarıalioğlu okurlarıyla bir söyleşi gerçekleştirecek. 06 Haziran’da yönetmen Zeki Demirkubuz Trabzonlu sanatseverlerin konuğu olacak. 07 Haziran’da Osman Kemal Kayra “Kültürümüzde Türk Dilinin Önemi”ni anlatacak. 08 Haziran’da şair Haydar Ergülen söyleşisi ve imza günü var.

Sanat Günlerinin son gününde Yaşar Bedri Özdemir söyleşisi ve “Viya Boyle/Faroz Günlüğü” belgesel gösterimi var. Kısacası dokuz gün boyunca Trabzon’da sanat var, edebiyat var, tiyatro var.

Başta Adnan Taç olmak üzere, organizasyonda emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank