content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

19 Mar

Ödüllü Belediye Nilüfer

Kurtuluş Savaşı zaferimizin soğuk mühürle Mütarekesi''nin yapıldığı Mudanya''ya yakın olan ve Yeşil Bursa''nın batısında çağdaş ve kaliteli belediyeciliğini de gözlemlediğim, yakın zamanda Avusturya''nın başkenti Viyana''da “Vatandaşa Değer Katma EFQM Mükemmellik Ödülü" alarak taçlandırılan, yapmış olduğu etkinliklerle, sanata ve sanatçıya önem veren, yine ağaçların katledilerek betonlaşan İstanbul''da kişi başına 6.05 m2 yeşil alan düşdüğü bir ortamda Nilüfer İlçemizde yaşayana 28 m2''lik yeşil alanıyla nefes almamızı sağlayan Nilüfer Belediyesi''nin Başkanı Sayın Mustafa BOZBEY''i önce söyleşime olumlu yanıt verdiği için teşekkür ederek sorularıma geçmek istiyorum.

E.E. Üst yönetimlerde 24 saatin yeterli olmadığını bilenlerdenim. Görevinizde saatlerle nasıl yarışıyorsunuz? Ekibinizle yapmak istedikleriniz, uyku düzeninizi etkiliyor mu? Ayrıca, bu çalışma temponuz ailenize ve dostlarınıza yeterli zaman bırakıyor mu?

M. B. Yaklaşık 15 yıldır Nilüfer''de “kent yöneticisi"yim. Bu göreve talip olurken de sorumluluklarımın ve zorluklarının bilincindeydim. Bir kent yöneticisi, kentiyle bütünleşebilmeli, sorunlarına, beklentilerine hakim olabilmeli… Benim 24 saatimi programlayan ve bu programa bazen gecikmeli de olsa uymamı sağlayan enerjik bir ekibim var. Uyku, Nilüfer''in geleceğini şekillendirirken aslında ikinci planda kalıyor. Bugün 350 bin nüfusa sahip, eğitim, bilim ve teknoloji, kültür-sanat, spor kenti Nilüfer''de daha çok yapacak işimiz var. O nedenle tempomuzu hiç düşürmeden çalışmak zorundayız. Geleceğe yatırım yapılan örnek ve lider kent tanımlamasını hak eden bir Nilüfer için uykusuzluk çok da büyük bir fedakarlık değil. Tabii ki ailemi ve kızımı yıllardır ihmal ediyorum ama onlar da benim heyecanımı anlıyor, paylaşıyor ve bu yaşamımızda bir sorun olarak görülmüyor. Hem eşim Selma Hanım''a hem de kızım Side''ye sizin aracılığınızla desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

EE. Önceki seçim döneminde vaat ettiklerinizi gerçekleştirebildiniz mi? Çalışmalarınızda AKP''li Büyükşehir ile iktidardan gerekli desteği alabiliyor musunuz? Yoksa projelerinizde engellemelerle karşılaşıyor musunuz?

M. B. Elbetteki bir önceki seçim döneminde verdiğimiz sözlerin büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Çünkü biz Stratejik plan ve plan-bütçe dengesini gözeterek ve de takibi yapılarak hizmetlerimize yön veriyoruz. Stratejik planımızı da katılımcı anlayışımız gereği halkımızla beraber yapıyoruz. Ancak bazı projelerimiz idari ve hukuksal sorunlardan dolayı ya bir sonraki döneme aktarıldı ya da sorun çözümleninceye kadar iptal edildi. Bunları da halkımızla paylaşıyoruz. Ancak ertelenen ve iptal edilen projelerin benzerleri fazlasıyla ( ki Nilüfer hızlı büyüyen kent olduğunda talepler de farklılaşabiliyor) yapıldı ve hizmete sunuldu.
İktidardan yeterli desteği alabilmemiz elbetteki beklenemez. Kişisel girişimlerimizle aldığımız destekler (ki bunlar idari desteklerdir ) oluyor. Bu konuda destek verenlere teşekkür ederim.
Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olarak ise; yasa ile verilmiş görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz. Bu görev ve sorumluluklarını ise zamanında yapmasını bekliyoruz. Ancak bu güne kadar tam olarak bunların uygulandığını söylemek mümkün değil. Hatta bazen sanki tüm işleri Büyükşehir yapıyormuş gibi reklam yapmaları işin başka boyutunu gösteriyor. Yani hizmet etmeden, hizmet etmiş gibi reklamlarla gün geçiriliyor.

E.E. Medyada izlediğim kadarıyla, AKP İktidarınca CHP''li belediyelere müfettişler gönderilerek teftiş edildiğini biliyoruz. Belediyece bu konu da sıkıntınız var mı?
Teftişlerde rutinlik bir durum mu, yoksa bir kasıt mı var?

M. B. Belediyemize her konu ile ilgili Müfettiş geliyor. Hatta AKP İlçe Başkanlığı tarafından iletilen konularla ilgili ve de sahte isimlerle ihbar edenler için de hem müfettişler geliyor hem de soruşturmalar açılıyor. Üstelik de hiçbir suç konusu oluşturmayan konulardan dolayı, yargının ve teftiş heyetlerinin zamanı çalınıyor. Biz 15 yıla yakındır hizmet üretirken “KAMU ÇIKARI"nı hep önde tuttuk ve tutmaya devam ediyoruz. İnandığımız hizmete imza koyduk, inanmadığımıza da imza koymadık.

E.E. Sanata ve Kültüre önem verdiğinizi benimde katıldığım ve takip ettiğim etkinliklerden biliyorum. Kimi zaman Türkiye''nin aydınlarını, politikacılarını ve sanatçılarını, kimi zamanda dünyaca ünlü yazarları ağırlıyor ve sevenleriyle buluşturuyorsunuz. Sizi ve ekibinizi bunun için tebrik ediyorum. Aynı tür etkinlikleri diğer ilçe belediyelerimizde pek göremiyoruz. Kültüre ve sanata bakış açınız?

M. B. Kültür-sanat ve spor çağdaş bir kentin, ilerlemek isteyen bir toplumun olmazsa olmazıdır. Bana göre her çocuk en az bir enstrüman çalmalı, en az bir spor dalıyla uğraşmalı… Size çarpıcı bir örnek vereyim: 1999''dan bu yana çalışmalarımıza katılan çocuklarımız, gençlerimiz en azından bilinçli birer sanat tüketicisi durumundalar. O nedenledir ki Nilüfer''de hemen her hafta Türkiye''de ya da dünyada ses getirmiş bir sanatçıyı ağırlıyoruz… Önemli bir tiyatro eserini sahneliyoruz. Bunu bizden talep eden bir nesil yetişti çünkü kentimizde… Sanatla ve sporla yoğrulan bir nesil de dayanışma, barış ve kardeşlik içerisinde yaşar diye düşünüyorum.

E.E. Tekrar Nilüfer''e talip olursanız, bir sonraki dönem için şunu da sonuçlandıramadım ve şunları da yapacağım, dediğiniz nelerdir?

M. B. İki meydan projemiz var. Birinin sonuna geldik sayılır. İhsaniye Meydanı artık modern Belediye Hizmet Binası''yla, yaklaşık 17 bin metrekarelik meydanı, nilüfer çiçekleriyle süslü havuzu, kapalı otoparkı, Nilüfer Agora Çarşı''sı, Nikahevi, uluslararası standartlara sahip Türkiye Voleybol Federasyonu''yla işbirliğimiz sonucu kente kazandırdığımız Cengiz Göllü Voleybol Salonu ile Nilüfer için önemli bir değer… Beşevler Kent Meydanı''nın ilk adımı olan Stadyum inşaatımız da yükseliyor. Bu iki projenin yanı sıra Türkiye''ye örnek Anadolu Arastası için de çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca bildiğiniz gibi EFQM Mükemmellik Ödülü''nü de bir belediye olarak ilk kez Türkiye''ye taşıdık. Avrupa Kalite Başarı Ödülü''nü alan ilk belediye biz olduk. Bir sonraki hedefimiz Büyük Ödülü almak. Bunu da hem belediyedeki çalışma arkadaşlarımızın çabaları hem de Nilüferlilerin desteğiyle alacağımızdan hiç şüphem yok.

E.E. Nilüfer''in sizce en büyük sorunlarını sıralayın desem, neler söylersiniz?

M. B. Nilüfer''in araştırmalarımızda çıkan birinci sorunu ulaşım… Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan bir hizmet ama çözülemedi. Ayrıca altyapı ile ilgili sorunlarımız var, bildiğiniz gibi altyapı hizmetleri de Büyükşehir ve diğer Bakanlıkların müdürlüklerinin hizmetleridir. Bu konular, sorunların başında geliyor. Ayrıca bizim hizmet sahamıza giren konularda talep edilenler de bulunuyor ama ilkler arasında yer almıyor.

E.E. Daha önce bir edebiyat etkinliği için İzmir''e gittiğimde Konak Meydanı''nda İzmir''e hizmet etmiş sanat, politika camiasındaki isimlerin panosundaki özgeçmişlerini ilgiyle okumuştum. Sizde bu tür bir çalışmayı Nilüfer''de bir parkta Bursa''ya hizmet vermiş değerler için de yapmayı düşünür müsünüz?

M. B. Olabilir, neden olmasın… Biz kente değer katmak için hizmetlerimizi sürdürürken, Bursamıza, ülkemize hizmet eden isimleri de yaşatmayı zaten ilke ediniyoruz. Bunun örneğini Beşevler''de inşa ettiğimiz stadyuma merhum Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı''nın adını vererek, yine Altınşehir''de bir mahallemizde deprem bilincinin yaygınlaşmasında büyük emeği olan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara''nın adını yaşatarak ortaya koyuyoruz. Yine bir suikast sonucu yaşamını yitiren siyaset bilimci Ahmet Taner Kışlalı''nın adı da Nilüfer''in en önemli bulvarlarından birinde yaşıyor… Gençlik Parkı''nda bulunan Üç Fidan Anıtımız, 1965 sonrası gelişen gençlik hareketinin en önemli aktörlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan''ın anısını yaşatıyor…

E.E. Yıldırım Belediye Başkanı Sayın Özden Keskin, Havadis16 Com''a verdiği bir röportajda; “Nilüfer''de Belediye Başkanlığı yapmak hidrolik direksiyonlu araba kullanmaktır. Ben direksiyona sarılarak TIR kullanıyorum" derken, size göre neyi kastetmiştir?

M. B. Yıldırım Belediye Başkanı bu sözü söylüyordur ama her ilçenin farklı sorunlarının var olduğunun farkında değil galiba. Çünkü önemli olan, o ilçeyi ve o ilçe halkını iyi tanımak gerekir. Ayrıca bulunduğu ilçeyi ve ilçe halkının yaşam kalitesini yükseltecek, yaşamı kolaylaştıracak farklı projeleri düşünecek, yaşama geçirecek bilgi birikimine ve uygulama ekibine sahip olmak gerekir. Nilüfer''de bunlar var, onun için farklı. Nilüfer “öncü ve lider"dir.

E.E. Başbakan''ın başlattığı öğrencilerin erkekli ve kızlı tartışması hakkındaki görüşleriniz. Ayrıca, Kılıçdaroğlu grup toplantısında sizlerden öğrencilere yurt yapılmasını istedi. Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin yurt sorunları için projeleriniz olacak mı?

M. B. Biz çok önceden bölgemizdeki yurt gereksinimi için çalışmalarımıza başladık aslında… Bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce, arsasını bizim tahsis ettiğimiz alanda Tekfen Holding kurucularından Necati Akçağlılar''ın 2008 yılında hayatını kaybeden kızı Leyla Akçağlılar''ın anısına yaptırdığı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ayşe Leyla Akçağlılar Kız Öğrenci Yurdu hizmete girdi. Bunun yanı sıra geçtiğimiz 19 Mayıs''ta, Hayırsever İşadamı Osman Köseoğlu ve Çağdaş Eğitim Kooperatifi işbirliğiyle yine bizim verdiğimiz arazide yapılacak kız yurdunun temeli atıldı. Ayrıca bildiğiniz gibi, Uludağ Üniversitesi bizim ilçemiz sınırları içerisinde yer alıyor. Öğrencilerin büyük bölümü de kalacak yer konusunda Görükle''yi seçiyor. Biz her yıl Nilüfer Belediyesi olarak öğrencilerin Görükle''deki konaklama işletmeleriyle ve kentimizle tanışmasını sağlamak, onların yaşamlarını kolaylaştıracak danışmanlık hizmetleri sunmak için destek anlamında çalışmalar yapıyoruz.

E.E. Bu yoğun tempoda siz ne kadar kitaba zaman ayırırsınız? Son okuduğunuz kitap ile gittiğiniz film veya tiyatro oyununun ismini öğrenebilir miyim?

M. B. 24 saatin yetmediği bir çalışma tempom var ama okumamak için bir bahane olarak görmüyorum bu tempoyu. Bulduğum her fırsatta, bir programa giderken arabada, ya da odamda kısa bir dinlenme molası verdiğimde mutlaka okurum. En son Gazeteci dostum Selahattin Adıgüzeller''in “Yazmışım Anısını Ben Bu Medyanın" adlı kitabını okudum.

E.E. Türkiye''de birçok belediye milyonları park, bahçelere ödenek ayırırken, aynı özeni bir sürücü olarak yollarda göremiyoruz. Sizin örnek bisiklet ve yaya yolu projelerinizi görüyorum. Bunu bütün Nilüfer''e yaymayı düşünüyor musunuz?

M. B. Nilüfer Belediyesi, yeşil alanları, parkları ve ulaşım modelleri konusunda yalnızca yeni dönem için değil, her dönem vatandaşlarının yaşamını kolaylaştıran çalışmalar yapıyor. Biz “yaya öncelikli yol" projemizle, tüm Türkiye''ye örnek olduk. Bizim önerdiğimiz bu sistem tüm ülkede uygulanmaya başlandı. Ayrıca en çevreci ulaşım aracı bisikletin kullanımını özendirmek için yalnızca bisiklet yollarımızı 80 kilometreye çıkarmakla yetinmiyoruz. Aynı zamanda bisiklet kullanımını yaygınlaştırıcı çalışmalar kapsamında her yıl başarılı öğrencilerimize 500 bisiklet dağıtıyoruz, bisiklet sporlarına yönelik yarışmalara ev sahipliği yapıyoruz. Son olarak yine örnek bir projeyle, “Beyaz Kırlangıçlar" projemizle, bisikletli polisler yalnızca Nilüfer''de değil, bundan böyle tüm kentte hizmet verecek. Pek çok konuda olduğu gibi bu alanda da örnek ve lider kent unvanımızı hak ettiğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte Nilüferliler çok rahat bir şekilde kentin her yerine bisikletiyle ulaşabilecek.
E.E. Küçük Sanayi Bölgesi artık şehrin İçinde ve mahalle arasında kaldı. Bu bölgeyi ileride şehir dışında uygun bir alana taşıma projeniz olacak mı?

M. B. K.S.S Kooperatifi ve orada bulunan esnaflarla bir araya gelerek, onlarla paylaşarak bir proje hazırlanmalı ve katılımcılık ile ortaklaştırılan proje hayata geçirilmelidir. Biz kendi başımıza karar vermeyiz. Karar verici olanlar orada bulunan esnaflardır. Hatta esnaflarla birlikte mahallelinin de kararı önemlidir. Onun içindir ki Mahalle Komiteleri bizim için olmazsa olmaz sivil kurumlardır.

E.E. Diğer ilçelerle parti gözetmeksin koordineli bir çalışma düzeyi ve kültürü var mı? Zaman zaman beyin fırtınası yapar mısınız?

M. B. Belediyeler siyasi yerler değildir. Halkın evi ve halkın alanıdır. Biz diğer belediyeler ile sürekli iletişim halindeyiz. Birçok belediye ile bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Deneyimlerimizi onlarla paylaşıyoruz. Nilüfer''in geldiği noktaya tüm belediyelerin gelmesi için bilgimizi –deneyimlerimizi paylaşıyoruz.

E.E. Belediyeler seçimin ardından göreve başladıktan sonra, partilerinin görüşleri dışında oy vermeyen kesiminde sanatına ve yaşam tarzına uygun politikalar da üretilmesi konusunda görüşleriniz?

M. B. Nilüfer''de, 15. hizmet yılımıza yaklaşırken çok rahatlıkla söyleyebileceğim bir gerçek var: Nilüfer Belediyesi ya da Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kendisine oy veren vermeyen, kendisini seven sevmeyen, kendisiyle aynı düşünen düşünmeyen her kesimle, her bir bireyle omuz omuzadır. Nilüfer Belediyesi çatısı altında ne parti, ne dil, ne din ne de ırk vardır… Herkese eşit ve herkesin ulaşabileceği hizmet önceliğimizdir... Mustafa Bozbey''in davranışları, vatandaşa yaklaşımı “seçim dönemi" kaygısı hiç yaşamadı. Bizim gerek sosyal, gerek kültürel projelerimiz, Nilüfer''de yaşayanları kapsayacak nitelikte. Bu kentte, caz ya da etnik tarzda müzik yapan bir sanatçının konseri de izlenebiliyor, türküler de usta yorumculardan dinlenebiliyor. Tiyatronun en seçkin eserleri de sahneleniyor, ortaoyunu tarzında yapıtlar da… Yaptığımız şenlikler ve festivaller yalnızca Nilüferlileri değil, Bursalıları, çevre illerden gelenleri de kucaklıyor… Bu yaklaşımın tüm yerel yöneticilerde barış, kardeşlik, bir arada yaşayabilme adına bulunması gerekiyor.

E.E. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı''na aday olmayı ister misiniz? Yoksa yine Nilüfer mi? Yerel Seçimlerde Nilüfer ve Bursa''nın Belediye Başkanlığı ile CHP''nin Türkiye Genelindeki oy oranları hakkındaki tahmininiz?

M. B. Nilüfer benim kızım gibi; tüm Nilüferlilerle birlikte özenle büyüttüğümüz, büyük emek verdiğimiz, 26 yıllık yaşamını ilmek ilmek dokuduğumuz bir kent… Nilüfer''i daha da olgunlaştırmak dileğim. Daha yapacak çok işimiz var…

E.E. Bana zaman ayırıp, sorularıma içten yanıt verdiğiniz için teşekkür eder, size ve ekibinize çalışmalarınızda başarılar dilerim.

M. B. Ben de bana bu olanağı tanıdığınız için teşekkür ediyorum. Tüm okurlarınıza sevgilerimi iletmek istiyorum.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank