content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

31 Ara

Noel Baba Ve Nasrettin Hoca

Noel Baba ile Nasrettin hoca, iki ayrı kültürün dominant karakterleridir.

Her iki karakterin isimlerinin "N" harfiyle başlamasının dışında misyonlarında da kısmen paralellik vardır. Yalnız nasrettin hocanın noel babaya göre espritüel kişiliği, önüne konulan, karşısına çıkan taşları "cuk" diye yerine koyması özel yeteneğidir.

Her ikisi de tek tanrılı dinin birer ikonu olmuşlardır, her ikisi de daha çok cocuklar için özel anlam ifade ederler. Her ikisi de kültürlerin sevimli dominant karakterleridir.

Her iki karakterin de bireyler üzerinde mutluluk hormonu ürettikleri bir gerçektir. Her ikisinden de sürprizler veya şaşkınlıklar beklenir.

Bu ve bunun gibi benzerliklerin yanında önemli farklılıkları da vardır. Onu da linktteki sunudan izleyebiliriz.

Sunudan da görülebileceği gibi, Noel Baba, yılda bir akla gelen bir kişilik iken, Nasrettin Hoca, yılın her günü akıllardadır.

Noel Baba ütopik hediyeler dağıtan bir adam iken, Nasrettin hoca, son derece gerçekçi bir kişilikle, parayı veren düdüğü çalar diyerek hem haddini bildirip hem de güldürebilmektedir.

Noel Baba, bütün çam ağaçlarının en körpe üst dallarının kesilmesine sebep olurken, Nasrettin hoca, sadece bindiği dalı kesmektedir.

Noel Baba, geyiklerin çektiği arabada uçarak sürrealist bir imajı varken, Nasrettin hoca, eşeğine ters binerek reel ortamda sürrealist karakter ortaya koyar.

Bu karakterlerin her ikisini karşılaştırmak belki elma ile armudu karşılaştırmak gibi birşey olsa da, neticede, elma da armut ta, meyve, ağaç, yiyecek, bitki olmaları yönüyle kıyaslanabilirlikleri bulunmaktadır.

Şu var ki, nasıl ki bir milletin, bir ülkenin sosyal dokuları, değerleri, bu tür kimlik ve kişiliklerle güçlenmekte ise de, her toplumun kendi değerlerini kullanması toplumların, milletlerin sadakatleri ve taraflılıkları varlıkları gereği olmalıdır.

Ez cümle: Yılbaşı kutlamalarında, kartlarında noel baba figürlerinden ziyade (takvim, kar, zaman/saat vb) figürleri kullanmamız,  değerlerimize inançlarımıza olan saygımız olmalıdır.

Esenlik dileklerimizle. Nice Mutlu Yıllar.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank