content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Şub

Neden Beğendiğinizi Alıkoymadınız

İkinci Murat bir gün ava giderken yolda Torlak adını taşıyan güruhtan birkaç derviş karşısına çıkıp:  -Padişahım bu memleketleri biz sana alıverdik. Bu hizmetimize karşı bari bir mamur köy olsun ihsan et de sayende hoş geçinip dua edelim dediler.  İkinci Murat bunlara şu karşılığı verdi.  -Behey ahmaklar, mademki bu memleketleri bize siz alıverdiniz. Niçin o zaman beğendiğinizi kendiniz için alıkoymadınız. Da hepsini bana verdiniz.

 AKILSIZ KİMSELERİN METHİ  HOŞ DEĞİLDİR.    Fatih Sultan Mehmet kendisinin resmini yapmak için gelmiş olan Venedikli meşhur ressam Bellini ile dolaşırken bir derviş yanına yanaştı. Bir takım uzun sözlerle ve parlak teşbihlerle methetmeye başladı.

Fatih bir sadaka vererek onu susturdu ve başından savdı.  Ressam Bellini bütün hükümdarların hoşlandıkları bu vaziyeti niçin iyi karşılamadığını sorunca şu cevabı verdi.  -Akılsız kimselerin yaptıkları metihler, akıllı adamlar için asla hoş değildir.

 TESBİH KOPTU, TOPLAYINIZ

 Binebileceği at bulunması güç olacak kadar şişman ve aynı zamanda güler yüzlü, tatlı dilli bir adam olan Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Semiz Ali Paşa bir gün divanda müracaat sahiplerinin istidalarını alıyor ve lazım gelen emirleri veriyordu. Bu arada fakir bir afyon tiryakisi de paşaya arzuhalini vermek üzere elini cebine soktu.

Fakat istidayı çıkarırken telaşla afyon kutusunu düşürdü. Afyon yutmak, şimdi olduğu gibi, o vakit de yasak olduğu için paşa fakire tatlı bir sesle ihtarda bulundu:  -Efendi, pusulanızı düşürdünüz.  Tiryaki telaşla yere eğildi kutuya el attı, fakat alırken kutunun kapağı açıldı ve yuvarlak, hap şeklindeki afyonlar ortalığa yayıldı. Suçun artık hiçbir surette örtülmeyecek kadar açığa vurulmasına rağmen Ali Paşa  -Tespih koptu, dedi, toplayınız.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank