content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Kas

Mersin’de Gezilecek-Görülecek Yerler…

YÜMÜKTEPE;Mersin’in 3 km. kuzeyindedir, Soğuksu Vadisi’ndedir. M.Ö.yapılan bu höyük, Hititler’in gözetleme kulelerinden birisiydi.VİRANŞEHİR;Mersin’e 10 km.uzaklıkta deniz kıyısında kurulmuş bir kenttir, M.Ö.700 yıllarında Rodos’luların kurduğu kentten kalan mermer sütunlar sapasağlam durmaktadır. Önündeki deniz kenarında gazino, plaj, motel vardır.

NEOPOLİS (KANLIDİVANE);Mersin’e 51 km.uzaklıktadır, burada Hitit, Fenike, Yunan, Roma, Bizanslılara ait eserler yer almaktadır.

KIZ KULESİ;Mersin’dedir, sahilden 1 km.uzaklıktadır.

ESKİ CAMİ;1870 yılında yapılmıştır, Sultan Abdülaziz’in annesi Bezmi Alem Valide Sultan Vakfı’dır.

YENİ CAMİ;1900 yılında Abdülkadir Saydani isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır, gümrük rıhtımındadır.

GÖZNE YAYLASI;Mersin’e 34 km.uzaklıktadır, kentin kuzey kesimine düşer.

FINDIKPINAR YAYLASI;Mersin’e 44 km.uzaklıktadır, Mersin’in kuzey batısında yer alır.

ANAMUR KALESİ;M.S.3.Y.Y.da Romalılar tarafından yapılmıştır, Karamanoğulları zamanında 1230 yılında onarım görmüştür. Kalenin bir başka adı ’Mamurye Kalesi’dir, tarihi ve turistik değerini muhafaza etmektedir.

SOFTA KALESİ;Anamur’un 20 km.doğusunda Mersin karayolu üzerinde Softa Kalesi vardır, Bizans ve Romalılardan kalmadır. Burada Kalın Viran Ören Yeride bulunmaktadır, görülecek yerlerdendir.

KLEOPATRA KAPISI;Mısır Kraliçesi Kleopatra ile Roma Konsüllerinden Marcus Antonius aşkının bir kalıntısıdır, Tarsus’ta bulunmaktadır. Garaj yakınındadır, bilindiği gibi ikili arasında dünyanın en büyük aşklarından birisi yaşanmıştır.

TARSUS ULUCAMİ;Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından 1579 yılında yaptırılmıştır, camiye bitişik türbede Şit Aleyhisselam, Lokman Hekim ile Halife Memun’un mezarı mevcuttur.

TARSUS DÖNÜKTAŞ;Tekke Mahallesindedir.

TARSUS ESKİ CAMİ;M.S.1102’de inşa edilmiştir.

TARSUS GÖZLÜ KULE;Tarsus Amerikan Koleji yanındadır, eski bir höyüktür.

TARSUS ROMA HAMAMI;Eski Cami yakınındadır, eski bir Roma Hamamı kalıntısıdır. Vatandaşlar buraya ’ALTINDAN GEÇME’ adını takmışlardır.

TARSUS TAŞ KÖPRÜ;Bizans İmparatoru Justinyen tarafından yaptırılmıştır, yeni köprünün yanındadır.

ESHAB-I KEHF;Tarsus’un 15 km.kuzey batısındadır, bir mağaradır. Mağaraya 15 basamakla inilmektedir, Eshab-ı Kehf için 2 rivayet vardır.
1.RİVAYET;Bu rivayete göre putperestlerin zulmünden kaçan 7 kişi bu mağaraya sığınmış, burada 195 yıl uyumuşlardır. Bazı yazarlar burası için ’7 uyurlar mağarası’ tabirini kullanmaktadır, ne var ki burayı çok az yabancı ziyaret etmektedir.
2.RİVAYET;Rum Meliklerinden Dekyanos Rum Diyarını dolaşıp putperestliği kabul etmeyen İsevileri öldürüyordu, bir ara Eshab-ı Kehf’in şehri olan Dekinos’a indi. İner inmez iman ehlini takibe başladı, toplattırılmaları için emir verdi. Müminler oraya buraya kaçıp gizlenmeye başladılar, Dekyanos’un tayin ettiği kafirler müminleri saklandıkları yerlerden bulup çıkarıyor. Dekyanos’a getiriyorlardı, o müslümanları putlar için kurban edilen mezbahalara sevk edip şöyle diyordu ’YA PUTLARA TAPMAYI KABUL EDERSİNİZ, VEYA ÖLMEYİ TERCİH EDERSİNİZ.’ Dünya hayatını tercih edenler putlara tapmayı kabul ediyor, etmeyenler ise öldürülüp şehrin surlarına veya kapısına asılıyordu. MEKSELİNE-YEMLİHA-MİSLİNA-MERNUŞ-DEBERNUŞ-KEFEŞTATYUŞ-SAZENUŞ-KITMİR isimli gençlerde müslümanlığı kabul eden gençlerdendi, tutulup Dekyanus’un huzuruna getirildiler. Dekyanos onlara putlara tapıp tapmayacaklarını sordu, Padişah Dekyanos kafirinin huzurunda putlara tapmayı terk eden bu yiğitler ayağa kalkıp ’BİZİM RABBİMİZ GÖKLERİN VE YERİN RABBİDİR, ASLA ONDAN BAŞKASINA İLAH DEYİP TAPMAYIZ. O TAKDİRDE, O TAKDİRDE MUHAKKAK SAÇMA SÖYLEMİŞ OLURUZ..’ dediler.(Bakınız; Kur’anı Kerim Sürei Kehf-ayet 14). Dekyanos hiddetlendi ve ’Ben şimdi Ninova Şehrine gidiyorum, dönünceye kadar düşünün. Yoksa sizide diğerleri gibi öldürürüm..’ diyerek gitti, gençler dinlerini muhafaza etmeye karar verdiler. Her biri babasının evinden bir şeyler aldı, gidip Benclüs Dağı’ndaki mağaraya sığındılar. Gece gündüz namaz kılıp Allahu Tealaya niyaz ediyorlardı, nafaka işini Yemliha’ya havale etmişlerdi. Yemliha sabahleyin miskin kıyafetine bürünüp şehre iniyor, gerekli malzemeleri alıp birazda havadis topladıktan sonra mağaraya dönüyordu.
Dekyanos Ninova’dan döner dönmez gençlerin babalarını huzuruna çağırtıp ifadelerini aldı, babaları oğullarının kendilerine isyan edip mallarını yağma ederek dağa kaçtıklarını söylediler ve özür dilediler. Ertesi gün Yemliha şehre indiğinde olayı öğrenince biraz azık alarak ve ağlayarak arkadaşlarının yanlarına döndü, dehşeti arkadaşlarına haber verdi. 8 genç ağlaşarak secdeye kapandılar, sonra başlarını kaldırıp oturdular. Ne yapacaklarını konuşmaya başladılar, derken Allahu Teala bunlara uyku verdi. Nafakaları başında uyuyup kaldılar, 8 genç uykuda iken Dekyanos mağarayı tesbit ettirip kapısının ördürülmesi için emir verdi. Açlıktan susuzluktan ölsünler, mağara kabirleri olsun diye. Ne var ki Dekyanos’un hanesinde imanını gizleyen 2 mümin vardı, bunlar Eshab-ı Kehf Mağarası’ndakilerin isimlerini, neseplerini ve kıssalarını 2 kurşun levhaya yazıp bir bakır tabuta koyarak yapılan duvarın içine koymayı kararlaştırdılar. Yaptılarda, aradan 309 yıl geçmişti. Fırtına ve yağmurlar nedeni ile mağaranın önündeki duvar çökmüş, eski haline gelmişti. 8 genç 309 yıllık uykudan mağaranın kapısı eski haline gelince uyandılar, ilk önce uyanan Mekselina ’Ne kadar uyuduk ?’ diye sordu, diğerleri ’Dün seherde geldik, bu gün öğleyin uyandık. Yani 1.5 gün kadar..’ dediler. Oysa 309 yıl uyumuşlardı, Mekselina biraz akçe verip Yemliha’yı şehre gönderdi. Biraz azık ve havadis getirmesini söyledi, Yemliha şehre inince hayretler içinde kaldı. Çarşıyı tanıyordu ama insanlar değişmişti, elindeki akçeyi fırıncıya veripte ekmek isteyince fırıncı şaşkına döndü ’Bu kimin akçesidir ?’ diye sordu. Yemliha ’Bu Dekyanos’un Akçesidir.’ deyince fırıncı böyle bir bey tanımadığını söyledi, Yemliha mağaraya arkadaşlarının yanına döndü. Durumu anlattı, hepsi birden secdeye kapandılar. ALLAH C.C.ye ruhlarını kabz etmesi için dua ettiler ve öylece uyudular. Fakat bu sefer bir daha uyanmamak üzere takdir edilen saate kadar uykuda kalacaklardı, bu olaydan sonra sır oldular.

MERSİN’İN TARSUS İLÇESİNDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK DİĞER YERLER;Tarsus Parkı, Tarsus Müzesi, Tarsus Şelalesi, Karabucak Ormanı, Namrun Yaylası, Roma Jimnazyumu, Paulus Kapısı, Donuktaş, Makam Camii, Berdan Barajı, Tarsus Saat Kulesi ilçede gezilebilecek görülebilecek diğer yerlerin isimleridir.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank