content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Kas

Melih Gökçek Fenomeni

Yazımın başlığını koyarken çok düşündüm. Zira Melih Gökçek ismi zihinlerde, sadece başarılı bir belediye başkanını çağrıştırmıyor. Olağan dışı, hattâ olağanüstü bir olayı ifade ediyor. Bütün örnekleri incelemiş gibi ahkâm kesmeyeyim ama ben 21. yüzyılda demokratik bir ülkenin başkentinde, üst üste 4 defa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen ve 5. defa gene Başkanlık için aday olan bir kişi daha bulunduğunu hiç sanmıyorum.

Ömrünün büyük kısmını Belediye Başkanı olarak gece gündüz halka hizmet için koşuşturmakla geçiren Melih Gökçek, olağanüstü başarılı belediye başkanlığında artık bir marka hâline gelmiştir. Çankaya'dan, Şişli'den, Kadıköy'den dışarı çıkamayan CHP'liler ve halka tepeden bakan jakoben ulusalcılar, eğer seçimlerde kazanmak ve iktidara gelmek istiyorlarsa 'Melih Gökçek Fenomeni'ni dikkatle incelemelidirler.

***

Melih Gökçek'i SBF'deki öğrencilik yıllarından beri tanırım. Yıllar onu yaşlandırmadı. Gençlik heyecanı yarım asırdan beri aynı hızla devam ediyor. Her bakımdan mücadele içinde geçen 65 yaş, aynı zamanda saymakla bu sütunlara sığmayacak bir hizmet ve başarı listesini de ihtiva ediyor. Zaman zaman benim de tenkit ettiğim basınla ilişkileri aslında halk nazarında onu yıpratmıyor, bilâkis itibarını arttırıyor.

Hele 'Taksim Gezi Olayı' konusunda komployu ortaya koyan açıklamaları, malûm çevrelerin hoşuna gitmemiş ama halkın büyük çoğunluğunu memnun etmiştir. Gökçek, 1984'te Keçiören Belediye Başkanı olarak başladığı siyaset ve hizmet kariyerine, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürü, daha sonra Ankara Milletvekili olarak devam etti. Toplam olarak 25 yıl belediye başkanlığı yaptı.

***

Melih Gökçek'in hizmetlerinden bazı örnekler vermek istiyorum:

Gökçekli 20 yılda Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan 2m²'den 19m²'ye yükseltilerek yaklaşık 10 misli arttırılmış ve Başkent Ankara Türkiye'nin en yeşil şehri yapılmıştır. Ayrıca, Cumhuriyet'in kuruluşundan 1994'e kadar bulunan 19 parka karşılık, 332 park hizmete açılmıştır. Altınpark, Dikmen Vadisi, Göksu Park, Harikalar Diyarı gibi eserler de uluslararası birincilik ödüllerine lâyık görülmüştür.

Ulus Tarihî Kent Merkezi Projesi ile Hacı Bayram ve çevresinde tarihî dokuya sahip çıkılmıştır.

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi, uluslararası birincilik ödülü almıştır.

Sosyal yardımlarda Ankara Büyükşehir Belediyesi rekor üzerine rekor kırmıştır. Şefkat Evleri, Barınma Evleri, Kadın Sığınma Evleri, Aile Yaşam Merkezleri, Hanımlar Lokalleri açılmış ve bu konularda diğer belediyelere öncülük edilmiştir.

Çocuklara, Gençlere, Yaşlılara ve Engellilere yönelik çok önemli sosyal ve kültürel hizmetler yapılmıştır. Gökçek döneminde yapılan altyapı hizmetleri, 1923'ten 1994'e kadar yapılan hizmetlerin tamamından kat be kat fazladır. Meselâ bu dönemde, 115 adet yaya alt ve üst geçidi, 71 adet alt geçit, 181 adet köprü yapılmıştır. Ayrıca, Ankaray, Sincan Metrosu, Çayyolu Metrosu ve Keçiören Metrosu, büyük kısmı tamamlanmış olarak Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmiştir.

***

Yazımın sonuna geldim; lâkin Gökçek'in kazandığı ödülleri sıralamaya yerim kalmadı. Şu kadarını yazayım ki bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi, dünyanın birçok belediyesinin örnek aldığı ve başarılarını gıptayla takip ettiği belediyedir. Diğer partiler kusura bakmasınlar ama Melih Gökçek'in karşısına kimi aday çıkarırlarsa çıkarsınlar, AK Parti ve Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni en az 10 puan fark atarak rahatça kazanabilecektir.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank