content

31 Mar

Marka, Milyarder, Türkiye

Türkiye'de yüzyıldır tartışılan nelerdir? Akılcılık, bilim, din, tarikat, türban, şeriat, kalkınma demokrasi, çağdaşlaşma, laiklik, cennet, huri, özgürlük, etnik kimlik, cumhuriyet, hilafettir.

Peki ama insanın refah düzeyi, kalkınma, gelir eşitliği, teknoloji, marka, adalet, paylaşım kavramları nerede? Ha onlar mı? Bazılarına göre onlara gerek yok.

Baksanıza milletimiz diye başlayan cümlelerle, saf temiz halk yığınlarının oyları ile iktidar olanlar servetlerine servet katıyor, zenginleşiyor, saltanat sürüyor ya halkın refahına, kalkınmasına gerek yok onlara göre. Biat eden kölelik yapan insanlara telkin edilen kanaat, sabır, din, iman, cennet, hurilerdir.

Dünyanın en zenginleri arasında kaç Türkiyeli var?

Amerikan finans çevrelerinin dergisi Forbes 2012 yılı En Zenginler Listesi'nde bu yıl 35 Türk var. Listenin zirvesinde ise geçen yıl gibi teknoloji devi Meksikalı Carlos Slim ve Microsoft'un patronu Bill Gates yer aldı

Listenin başında bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Meksikalı telekomünikasyon devi Carlos Slim Helu, 69 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. Geçen yılki listede serveti 74 milyar olan Carlos Slim Helu, son 3 yıldır ''dünyanın en zengini'' unvanını elinde tutmayı başaran milyarder oldu.

Helu'yu 61 milyar dolarla Microsoft firmasının kurucusu Amerikalı Bill Gates ve 44 milyar dolarla Amerikalı yatırımcı ve iş adamı Warren Buffet izledi. İlk 3 sıranın değişmediği 2012 milyarderler listesinin 4. sırasında Avrupa'nın da en zengini, 41 milyar dolarlık servetiyle Bernard Arnault yer alırken 5. sırasında da ilk 5'e ilk kez giren ve geçen yıldan bu yana servetini 6,5 milyar dolar artırarak 37,5 milyar dolara yükselten Amancio Ortega oldu.

Bu yıl listeye giren milyarder sayısı da rekor kırarak bin 226'ya yükseldi. Bu sayı 2011 listesinde bin 210'du. Bu yıl 128 yeni milyarder katılmış, 117 kişi ise listeden düşmüş.

Milyarderlerin geçen yıl 4,5 trilyon dolar olan toplam servetinin net değerinin ise bu yıl rekor kırarak 4,6 trilyon dolara yükseldi.

Milyarderlerin 58 si değişik ülkenin vatandaşı. Fas ilk kez 3 milyarderle listede.

ABD listede yer alan 425 Amerikalıyla bu yıl da listede ''en çok milyarder çıkaran ülke'' olurken, ABD'yi Asya Pasifik bölgesi 315 milyarderle, Avrupa bölgesi 310 milyarderle, Kuzey ve Güney Amerika (ABD hariç) 90 milyarderle, Ortadoğu ve Afrika bölgesi de 86 milyarderle izledi.

Listenin en genç kadın milyarderi Spanx'in kurucusu 41 yaşındaki Sara Blakely 1 milyar dolarlık servetiyle olurken (listede bin 153. sırada), listenin en zengin kadını, 11. sırada bulunan, 25,3 milyar dolarlık servetiyle yine Christy Walton (7. kez) oldu. Listede toplam 104 milyarder kadın yer aldı.

2012 yılının milyarderler listesinde, Türkiye'den ve KKTC'den bu yıl 35 milyarder yeraldı. Geçen sene ise listede 39 Türk milyarder bulunuyordu.

Ya dünya çağında markalarda nerede?

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'in marka araştırması dünyanın en değerli 500 markasını ortaya koydu. Listede tek Türk markası yok...

Apple, 70,6 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli markası oldu.

Dünyanın gelişen pazarları olarak bilinen BRIC (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan) ülkelerinin gelişim başarıları en değerli markalar listesine yansırken, Çin'in 25, Brezilya'nın 9, Rusya'nın 8, Hindistan'ın ise 6 marka ile temsil edildiği listede Türk markası yer almadı. Listenin ilk 5 sırasında ABD markaları var.

İlk 20 marka içinde; 11'i teknoloji alanında faaliyet gösterirken, bu liste içinde 3 banka, 2'şer enerji ve gıda, birer otomotiv ve perakende markası yer aldı.

İlk sıradaki Apple'ı 47,4 milyar dolar marka değeriyle Google, 45,8 milyar dolar ile Microsoft, 39,1 milyar dolar ile IBM ve 38,3 milyar dolar ile Wallmart takip etti.

Ülkelerin değer elde etme konusunda gösterdiği başarı listelere yansıyor.

Bir ülkenin küresel ölçekte değerli marka sayısı, söz konusu ülkenin değer üretebilme kabiliyetini yansıtır.

Türkiye'yi yönetenlere sorarsanız dünyanın 16 büyük ekonomisiyiz. Peki ama hangi alanda?

Günün Sözü: Disiplinli kurumsal yapıyla yapılanan ve paylaşılan servet büyür.

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank