content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Şub

Lojmanlar Saltanat mı?

Çoğu kamu kurum ve kuruluşlarının lojmanları şehrin en güzel ve pahalı semtlerinde. Gayette lüks sayılabilecek durumda. Bazı lojmanlar idare edebilecek durumda bazı lojmanlar ise harabe halinde. Şu dönemde lojmanda oturanların lojmana ihtiyaç duyabilecek kadar maddi sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum.

Çünkü hepsinin ekonomik durumu iyi olduğu gibi çoğunluğu çift maaşlı. Lojmanın avantajı çok cüz i bir kirası var ve bazı lojmanların yakıtı, masrafı hala devlete ait. Yani çitlik. Lojmanda oturan çoğu insanın en az bir dairesi var ve ek gelir olarak kirada. Lojman fiyatının en az 6 katı kira alıyor. Bu durumda lojmandan çıkar mı? tabi çıkmaz.

Belli üst makamlara tahsis edilen lojmanlar daha bakımlı ve iyi durumda. Her birim amirleri değişmesinde lojmanlar sil baştan yenileniyor. Devletin imkanları sınırsızca kullanılıyor. Boyacısı, marangozu, sucusu v.s. Demirbaş olan eşyalar devlet bütçesinden gelen yeni sahiplerinin zevkine ve modaya göre yenileniyor. Düşünün bu olay her tayinde yapılıyor.   Mobilyalar değişiyor sil baştan lojmanlar yenileniyor her atamalarda. Eskiler bodruma atılıyor çürümeye bırakılıyor. Farelere yeni eşyalar geliyor yani. Yeni gelenler gidenlerin kullandıkları eşyaları istemiyor. Yeniliyor. Neden istesin ki nasıl olsa para cebinden çıkmıyor. Ödeyen var. Özel giderlerini devlete yükleyenler bile var. Yeri gelince dürüstlükten bahsedip ahkam keserler. Ama tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını yediklerini bir türlü düşünmekte istemezler. Nedense işlerine gelmez. Lojmanlarda sadece bunlar olmuyor. Birde padişahlık gibi babadan oğla devredilenler var. Kendileri 30-40 yıl oturdukları gibi birde çocuklarına bırakanlar.  Kira ucuz. Çoğu masrafı da devlet karşılıyor. Kendi evlerini kiraya verip neden lojmanlarda tıkış tıkış oturmasınlar ki. Birde lojmandan çıkarken elektrik düğmesine kadar söküp gidenler, bir tadilat yapmadığı gibi kırık dökük oturanlar. Eğer torpilliysen en iyi yerler sana tahsis edilir. Oh ne rahat…

Gelen her hükumet lojmanları satacağız dese de hep lafta kaldı. Vaatten ileri gidilemedi. Lojman işinde adam kayırma devam ediyor.  İşine gelene lojman tahsis ediliyor. Gelmezse bahanelerle reddediliyor. Süresi dolsa bile çıkartılmadığı gibi, beğendiği lojmana geçme şansı bile veriliyor. Süreler uzatılıyor. Her tür olaylar mevcut. Adeta Türk filmleri oynanıyor.

Lojmanların başka ilden tayin gelenlere ve tek maaşlı evi olmayanlara tahsis edilmesi gerekir. En adili ve doğrusu budur.20 yılı aşkın oturanlar var. Miras malı sanki. Neymiş görev tahsisi. Böyle görev tahsisi mi olur. 15-20-30 yıl otur. Süper. Kim istemez böyle tahsisli lojmanı.

Devlet bu lojmanları satsa hazine ne kadar kar edecek ve lojman nedeniyle emekli olmayanlarda emekli olup, işsizlere de fırsat doğacak. Makam tahsisli lojman sayılarının azaltılması ve lojman satışlarının hızlandırılması gereklidir.  Bu şekilde bazı sorunların çözüleceği kanaatindeyim. Bir an önce Sayın başbakanın bu konuya el atıp lojmanları satışa çıkarması gerekir.

Lojmanlar devletin sırtında kambur olmaktan ve bazı kişilere saltanat malı olmaktan ileri gidememiş.  Ve gidemezde. Tek çözüm lojman sayısının azaltılması lojman da oturma yılının ve görev tahsisi lojmanların yeniden düzenlenmesi gerekir. Lojmanda oturanlara bir bakın kaç tane gariban düz memur oturuyor.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank