content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

20 Ağu

Kedileri Sevmek İçin Binbir Neden!

''Hayvanlara karşı duyulan Sevgi ve Merhamet insanın atmosferi, o yoksa boş ve anlamsız yaşıyoruz demektir ''

Kedileri sevmek için binbir nedenlerden bir çoğunu  sizinle paylaşmak istiyorum, nedenler çok ama şu an aklıma gelen, kedi sever ve onlarsız bir ev, düşünemeyen biri olarak  kendi tecrübelerimle ve gözlemlerimle Kediler.

Onlarla yaşamak bir şiir, bir sanattır. Onların narinliğini, kibarlıklarını örnek alsak onlar gibi hassas olabilsek ne kadar güzel olur.

Hayvan sevmeyen bir insan, eğer kedileri tanısa ve onlarla yaşasa mutlaka ilk sevmeye başlayacağı hayvan kedi olurdu..

Ama kediler anlatılmaz, yaşanır onları seven biri olarak elimden geldiğince kedi literatürüne bir katkım olsun diye yazmaya çalıştım…

Eğer sizde Kedi sever iseniz kedi şölenime bir göz atın, yanınızda da kedi bulundurun onun eşliğinde ve okşayarak,  buyrun okuyun ;

1 - Depresyonu, üzüntüleri, sıkıntıları ve can sıkıntısını hayvan sevgisiyle yenebilirsiniz, size destek, moral ve karşılıksız sevgi sunar, özellikle de kedi besleyerek.

2 - İyi bir kitap dostudurlar, yanında o dingin, muhteşem sessizliğinde rahatlıkla kitap arkadaşı olurlar. Konsantre olmanıza yardım ederler.( Ama yavru kedi değilse tabiki, çünkü onlar bıkmadan sizinle hep oynamak isterler 🙂

3 - Eve gelen, yeni alınan bir eşya, paketleri bizden önce merak ederler, kontrol eder, test edip, koklarlar sanki onların işine yarayacakmış gibi bizden önce bakarlar meraktan ne var diye. Bu yüzden güvenle, içiniz rahat bir şekilde açabilirsiniz.

4 - Okumayı sevdirirler,( özellikle çocuklara ) son günlerde onlar için yazılan kitaplara bakın ; Dewey, Oscar, Tarihi değiştiren 100 Kedi,Garfield vs. )

5 - Yapılan en son araştırmalara göre, kedi besleyenler, köpek besleyenlere nazaran daha zeki ve eğitimliymiş.

6 – Kedilerle ilgili en sevdiğim sözlerden biride Victor Hugo’ nun dediği gibi ;

 ‘’ Tanrı insan bir kaplanı  okşayabilsin diye kedileri yarattı ’

Kaplanları o muhteşem görüntüleriyle okşayıp sevemeyiz ama kediler onların minyatürü  adeta.

7 – Kediler  olaylar arasında sebep – sonuç ilişkisini kuramayan hayvanlarmış. Bu yüzden, oynadıkları her neyse, pati atıp – ip yumağı, küçük top vs. oynadıkları cansız şeyleri canlı zannedip oynuyorlar. O yüzden  bir nesneyle sonsuza kadar oynayıp, bizde onları izleyerek eğleniriz.

8 – Kediler evde yalnızken, bizi beklerler, bizi özlediklerinde pencereden bakarak yolumuzu gözlerler yada uyuyarak bize olan özlemini gidermek isterler.

Bir an önce eve varmamızı dört gözle beklerler ve evin kaç km. ötesinden kokumuzu alabiliyorlar, 7 kat uykuda dahi olsalar aniden uyanırlar, kapıda bize ‘’hoş geldin ‘’ der gibi karşılarlar J

9 – Artık kedilere atılan iftira, maalesef  kedilerin nankör oluşu çürütüldü. Son dönemlerde bir çok örnek e tanık olduk. Sahibine ne kadar sadık oldukları kanıtlandı. Özellikle kaç bin km. yol kattettikleri  örneklerinden anlaşıldı. İnternetten araştırıp bakınız ; Kedi Charles’ın ailesini bulmak için Amerika – Chicago’da 8 ay sonra 2 bin km. yol almış..vb.bir çok olay…

10 – Kütüphanelerin, kitapların koruyucu melekleri, en iyi bekçileri oldular, hatta bu uğurda kitaplara bile konu oldular. Kadrolu resmi çalışan eleman dahi oldular kütüphanelerde.

11 – Kedilerin mırıldanması, insana terapi etkisi yapıyor, su sesi, kuş sesi, doğanın sesleri gibi rahatlatıyor…

 Bir Çin inanışına göre, Kedilerin okşayınca çıkardıkları mırıldanmalarının Dünya’nın etrafını çevreleyen Cennetin sesleri olduğuna inanılırmış.

Kedilerin mırıldanmaması demek, artık Dünya’nın sonunun geldiğine dair bir işaretmiş. O yüzden ne olur ne olmaz onları sevelim, okşayalım, onları mutlu edelim. Aman Dünya’nın sonu gelmesin

12 – Entelektüel olurlar, çevreye doğaya duyarlı olurlar, köpeklerden daha temizlerdir.

13 – Bir kediye asla sahip olamazsanız çünkü onunla ancak arkadaş olabilirsiniz.

14 – Size ihtiyacı vardır, sizsiz mutsuz ve savunmasızdır. Yemek bir yana en fazla bizim sevgimize, okşamamıza ihtiyaç duyarlar. Sevilmeyi, sayılmayı isterler, bizden gerçek tek beklentileri sevgidir.

15 – Onları elinizde zorla tutamazsınız, hiperaktiftirler, onların size kucağınıza gelmesini beklemelisiniz. Kabalığı asla kabul etmezler, narin ve kibarca davranılmasını isterler. Ancak böylelikle kucağınızda tutabilirsiniz

16 – Bizden beter egoizmin temsilcisi değildirler. Biz insanoğlundan kötü egosuna düşkün canlılar var mıdır  bu Dünya’da ? İnsanlığa, doğaya yapılan savaşları, kötülükleri, bütün zararları hep ego yaratmıyor mu ? Bir kedi veya köpek bunu yapabilir mi ?

Kedilere ve köpeklere bu nefret niye ??

17 – Birkaç dilde kedinin yazılışı ;

        İngilizce – ‘’ Cat ‘’

        Fransızca – ‘’ Chat ‘’

        Almanca – ‘’ Katze ‘’

        İspanyolca – ‘’ Gato ‘’

        İtalyanca – ‘’ Gato ‘’

        Japonca – ‘’ Neko ‘’

        Gürcüce – ‘’ Kata’’

Ne kadar evrensel oldukları bu yüzden neredeyse her dilde benzer adlara sahip.

18 – Bir insanla belki ömür boyu dost kalamazsanız ama kediler ömrümüzün sonuna kadar, köpekler kadar gerçek dost olarak kalırlar.

19 – Psikiyatrik olarak büyüklerin ve çocuk yaşta başlayan hayvanlara eziyet etme davranışı ilerde görülebilecek antisosyal kişilik bozukluğunun ( psikopatlık ) önemli işaretlerinden biridir. Özellikle ebeveynler hayvanları sevmiyorsanız, korkuyorsanız, çocuklara da aynısını aşılamayın, onların sevmelerini sağlayın, nefret ettirmeyin, korkutmayın ve sevgisine engel olmayın.

20 –‘’ Kedileri seviyorum ama alerjim var ‘’ diyemeyeceksiniz çünkü, artık Amerika’da bilim adamları alerji yapmayan kedi ırkı yarattı. Artık alerji yüzünden kedi sahibi olamayanlar, kedi sahibi olabilecekler.

21 – Evcil kediler ailelerine, sahibine göz kulak olup onları kötü varlıklardan  ( negatif enerji, nazar vs.) koruma güçleri vardır. Kediler psişik açıdan güçlüdürler. Her şeyi hissedip, 6.cı hisleri çok güçlüdür.

22 – Dünya edebiyatın ve sanatta da hayvan hikayeleri, özellikle kedileri konu alan ( son günlerde kedili tablolar, resimler de çoğaldı ) onları kahraman yapan hikayeler vardır, ama Türk edebiyatın da, bizde bir çok kedi seven onlarla dostluk kuran yazar var ama kedileri hikayelerine konuk eden sayısı fazla olmasa da, dost gibi gören birkaç değerli yazar var ; Hüseyin Rahmi Gürpınar, Sait Faik,  Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Necati Cumalı, Bilge Karasu vs. Bakınız ; ‘’Çağdaş Türk Edebiyatın dan Kedi Hikayeleri ‘’ – Parantez Yayınları

23 – Eğer fare, börtü böcek seviyorsanız, kedilerden nefret edebilirsiniz çünkü, evimizi onlardan koruyabilecek hayvan sadece kedilerdir. Onların azılı düşmanlarıdır.

Bir mahallede sokak kedileri ne derece az ise eve böceklerin, farelerin girme ihtimali yüksektir. Doğanın bir dengesi işte, kedileri yok etmeye ve zehirlemeye çalışanlara tanık oluyoruz ve karafatma, böcek, haşaratlar çoğalıyor. Sonrada biz evde bu böcekleri yok etmek için boğuşuyoruz. Ve de aç kalan sokak kedilerinin böcekleri bir şekilde yemeleri onlar için protein oluyormuş.

24 – Eskiden tapınakları koruyan ve bekçilik yapan kedilermiş. Özellikle siyam kedileri bu konuda çok başarılıymışlar. Tapınağa yaklaşan kötü ruhları kovarmışlar. Bakınız ; Tibet Manastırları, Pramitler ve Aztekler…

25 – Günün gerçek sıcaklığı bir kedinin uykusunun uzunluğuna göre hesaplanırmış. İşte huzur veren uykucu tek canlılar.

26 – Kediler insanların onları sevip sevmediklerini hemen anlarlar ama bu durumu bu konuda bir şey yapacak kadar önemsemezler.

27 – Kediler kapalı kapılar ardında kalmaktan hoşlanmazlar, bu yüzden odaların kapılarını açık bırakmak en iyisi (dış kapı hariç tabiî ki  özellikle evin dış kapısı açıldığı takdirde yedi kat uykuda dahi olsalar meraklı gözlerle yattıkları yerden jet hızıyla fırlarlar. ) 

28 – Biz değil kediler bizi seçermiş onların sezgileri bizden daha kuvvetlidir ve kim gerçekten sever, bakar ve sevgi dolu ise onu seçerler.                 

Birde Kediler için yazılmış  muhteşem, çok güzel  birkaç söz paylaşmak istiyorum…Çoğu bu mükemmel sözleri Okumakta olduğum ‘’ Sıradan bir kedinin sıra dışı yeteneği ; Oscar ‘’ kitabından alıntıladım ;

*  “ Köpek düz yazıdır, kedi ise bir şiir. “

                                             Jean Burden

              *  “ Kediler güllere ve kaktüslere benzer, seviyorsanız tırnakları canınızı acıtmaz. “

 * “ Sanatçılar kedi sever, askerler köpek. “

                                      Desmond Morris

* “ Hayatın üzüntülerinden uzaklaşmanın iki yolu vardır ; müzik ve kediler.”

                                                                                             Albert Schweitzer

* “ Kedilerle harcanan zaman asla boşa geçmiş zaman değildir . ‘’

                                                                                          Colette

              *  ‘’  Kedilerin kalpsiz olamayacak kadar derin bir ruhu vardır. ‘’

                                                                              Ernest Menaul

* ‘’ Güneş ışığı yere bir nokta kadar bile yansısa , kedi onu bulur ve adeta bir sünger gibi içine çeker. ‘’

                                                                                                         J.A.Macintosh

* ‘’ Kedileri seven insanların kocaman yürekleri vardır. ‘’

                                                           Susan Easterly

              *  ‘’ Bir kedinin benim göremediğim bir şeyi görmesi her zaman için tüylerimi ürpertmiştir. ‘’

                                                                                                                 Eleanor Farjeon

              *  ‘’ Yeryüzünde iki şey tamamen kusurdur – saat ve kedi. ‘’

                                                                    Emile Auguste Chartier

*  ‘’ En küçük kedi bile bir başyapıttır. ‘’

                                 Leonardo Da Vinci

*  ‘’ Kedilere saygı duymak estetiğin başlangıcıdır. ‘’

                                                  Erasmus Darwin

*  ‘’ Birçok filozof ve bir çok kedi ile karşılaştım ama kedinin bilgeliği her zaman daha üstündür.’’ 

Hippolyte Taine

Nurten İyem ( Maçaheli – Artvin )

19 – 08 - 2010

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

6 Kere Cevaplanmış to “Kedileri Sevmek İçin Binbir Neden!”

  1. 1
    M.Kemal ÖZGÜRSOY Says:

    Nurten hanım ben de bu sitenin bir üyesiyim...
    Ben de kedileri çok, amma çok seviyorum. Yazdıklarınıza da katılıyorum..
    Bu yazınızdan alıntı yapıp köşeme taşıyabilir miyim?

  2. 2
    dr. ahmet fidan Says:

    Sevgili Nurten,
    Ne güzel rastlantı.
    Tam da bir arkadaşa kedilerin özelliklerini anlatıyordum. Kediyi hiç sevmeyen bir sevdiceğime.

    Leyla Hanım ve Sen imdadıma yetiştiniz.
    Teşekkürler...

  3. 3
    Çapar Kanat Says:

    Yazınızı okudum. Geniş bir yorumumu sonraya saklıyorum.
    Çapar Kanat
    Çiftçi- Çiğ Süt Üreticisi

  4. 4
    Nurten İyem Says:

    Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için Ahmet bey ve Çapar bey çok mutlu oldum 🙂
    Kemal bey yazımı tabiki kullanabilirsiniz,kedi sevgisi evrenseldir, bu yüzden bu konu hakkındaki paylaşımlarda evrensel olmalı 🙂 Saygılar

  5. 5
    Turan KUBİLAY Says:

    Ne kadar güzel yazmışsınız ellerinize sağlık, elleriniz dert görmesin.

  6. 6
    nurten iyem Says:

    Güzel düşünceleriniz için Teşekkür ederim Turan bey,Kediyle ve Sevgiyle kalın 🙂



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank