content

20 Nis

Kasaplar Niçin Kapanıyor?

Üç-beş aydır gün geçmiyor ki et ithalatı ile ilgili bir haber yayınlanmasın.! Et ithalatı yapılmalıdır diye ortaya çıkamayanların yaptığıda yandık , bittik ,kül olduk vaveylalarını duymaktayız.

Bugünde Türkiye’ de Kasaplar Federasyonu Başkan yardımcısı Sayın Muhsin Yıldız’ın kasaplarda işlerin durma noktasına geldiğini ,vatandaşların ‘’5 liralık’’ kıyma aldığından ,etteki fiyat artışlarıyla tüketimin düştüğü ,Bursa’da 12 kasap dükkanının kapandığından 40 dükkanında devren satılık olduğunu belirtmiş. Satır aralarında Sayın Muhsin yıldız’ın et ithalat isteğini göremedim ama acaba bu isteğimi çağrışım yaptırmak istedi ,bilinmez.

Sayın Muhsin Yıldız, kendi meslek mensuplarını temsil eden sivil toplum örgütünün başkan yardımcısı, elbetteki mesleki sorunlarını kamuoyu ile paylaşacak, çözüm yolları arayacak . Ülkede kırmızı et tüketiminin azaldığı gerçek değil. Çünkü tüketimin azalmasının fiyat düşüşünü beraberinde getireceği bir gerçek. Kırmızı et fiyatları artmadan önce zaten dar gelirli asgari ücret mahkumu milyonlar kırmızı et yerine beyaz et tüketme durumunda idiler ki bu yoksullarımızın hayatında değişen bir şey yok. Bu kahraman kesimimiz kırmızı eti zaten 250 gram veya ‘’5 Liralık ‘’ kıyma satın almaktaydılar. Biz vatandaşımızın durumunu çok iyi biliyoruz. Fiyatlar artmadan da fakirimiz sofrasında kırmızı eti zaten görmüyordu.

Gelelim kasaplarımızın durumuna : Kasaplarımızın kapısına kilitlerin vurdurulması kırmızı et fiyatlarının artması ile değil Supper marketlerin kasap reyonlarının açılması ile başladı. Dükkanını kapatan esnaf ksaplarımız bu süper marketlerin kasap reyonlarında işçi olarak yerlerini aldılar ve süper  marketler  açıldıkça da bu devam edecek .

<< Yitik kaybedilen yerde aranır.>> Sevgili Muhsin Yıldız’ın kasap esnaflarını kaybettiği yerde araması en doğru yoldur. Marketlerde kaybettiği kasap esnafımızı arttığını iddia ettiği kırmızı et fiyatlarında araması beyhudedir. Super Marketlerin kasap reyonu açmasının kasap esnafının sonunu hazırladığı beyanatlarını biz görmek isterdik. Bakkallar federasyonu ile birlikte bunu meclise taşıyınız. TBMM’ 400 metrekareden büyüklükteki super marketlerin şehir dışına taşınmasının kanununu çıkması için kolları sıvayınız. Mahallenin bir sokağına bir esnaf Kasap dükkanı açacak olsa o adresin bağlı olduğu belediye Kasaplık Ustalık Belgesi olmadan açılışa izin vermiyor. Ama süper marketlerin kasap reyonunun açılmasına ‘’Kasaplık Ustalık Belgesi’’ olmadan nasıl izin verildiğinin sorgulamasını lütfen yapınız. Bursa’da kasaplık belgesi olmadan açılışa izin veren belediyeler ile ilgili savcılığa bile başvuru hakkınız var . Bu hakkı niçin kullanmıyorsunuz ? Sayın Yıldız, lütfen bu konu ile ilgili 3308 sayılı yasayı okuyunuz. Super marketlerde mesleki bakımdan bu denetim hakkına da bir sivil toplum kurulluşu olmanız sebebi ile yetkiniz de var. İsterseniz 24 saat içinde Bursa’ daki tüm super marketlerin kasap reyonlarını bu belge olmadığından kapattırabilirsiniz. Tüm kırmızı et müşterileri kasaplarımızın dükkanlarında alışveriş etme durumunda kalırlar.  

Şayet kasapların hak ve menfaatlerini savunmaksa işiniz bir an önce asli görevinizi yukarıda hatırlattık. Milletin kilo ile et alamayıp gramla almasının sebebi et fiyatlarının artışından değil 600 TL maaşı olan asgari ücretlimizin zaten kırmızı et yerine tavuk eti yediğinin bilinmesi ,kasapların kapanmasının sebebi ise yine artan kırmızı et fiyatlarının artışından değil supermarketlerin kasap reyonlarıdır. Doğru yerde değil de yanlış yerde yitiğinizin sebebini anlayamadı isek de sizin probleminizin çözümünü de önünüze koyabildiğimizi umuyorum.

Bırakın o lafları super marketler yapsın, bırakın o lafları ithalat tellalları yapsın.!

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Kasaplar Niçin Kapanıyor?”

  1. 1
    FATMA ÇETİN Says:

    Marketler sadece bakkala, kasaba değil tüm esnafa darbe vurmuştur.Çoğu yabancı , ya da yabancı ortaklı olan dev marketler TÜRK ESNAFINI vurmaktadır.Üstelik de pazarlama taktikleri sayesinde 1 malda ucuz fiyat verip , 10 malda insanımızı kazıklamaktadır.türk insanı bence miilliyetçi olup , ya da 1 tek dev ismin kazanmasına karşı çıkıp ,bu yabancı marketlerden alışveriş yapmamalıdır.Ben mahallemdeki esnaftan alışverriş yaparım.Hem benim insanım kazansın hem de ucuz numarası yapan marketler kazanmasın diye.Defalarca fiyat karşılaştırması yaptım , marketler akıllıca hesap yaptığınızda , tüm rakamları alt alta topladığınızda daha pahalı.Normal değil mi , reklam , bina ,insan maliyetlerini yoksa nasıl karşılarlar.UYANIK OLALIM, YABANCIYA PARA AKTARMAYALIM.Saygılar



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank