content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Ara

İTÜBÜS Tamam, Sıra İETTBÜS te!(mi?)..

Düşünün bir sabah durağınıza gıcır gıcır bir otobüs yanaştı, bindiniz ki içerisi pırıl pırıl, ilerlediniz ve boş koltuklardan birine oturdunuz, sessiz ve sakin bir yolculuk başladı.. Mümkün mü? Evet evet artık çok yakın bir zamanda mümkün olacak..
.
Yüzyılı aşkın zamandır emperyalistlerin kanımızı emdiği gibi, bağımlı olduğumuz petrolden kurtulmanın zamanı geldi artık...
Alternatif enerji kaynakları bir bir hayatımıza girmeye başladı....
Şimdi elektrik enerjisi, ardından güneş enerjisi ve diğer Çevreci enerji kaynaklar devreye girecek..
Uzun zamandır dünyanın bir çok ülkesinde denenen elektrikli otomobiller trafiğe sokulurken, şimdi hayırlısıyla sıra bize de geldi..
.
Dünyanın en zeki insanları bizde olmasına ve bir çok bilimsel buluşu önce biz düşünmemize rağmen yıllardan beri üretemiyorduk..
Şimdi çok şükür şeytanın bacağınız kırıyoruz galiba..
Okuyan ve yetişen ve sahip çıkılan insan gücümüz arttıkça göğsümüz kabarır oldu...
Dünyanın globalleşmesiyle teknolojik yenilikleri daha çabuk kullanır olmamız, kimi ürünlerin sırlarını kaldırarak üretilebilirliliğinin önünü açtı.....
.
İşte bu bağlamda,Ülkemiz bilim insanları teknolojik atılımların ilki olarak elektrikli araç üretme devrini başlattı...
Önce sanayi Bakanımız patent alan bir otomobilin direksiyonuna geçerek tanıtım yaptı, siyasi iradenin desteğini gösterdi. Bu firma yakında seri üretime geçeceğinin müjdesini verdi.
.
Ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kurumsal desteğiyle bir atak başlatarak, Toplu Taşımda Elektrikli otomobiller kullanmak üzere önce Meclis kararı aldı, ardından da çalışmalara hız verildiğini açıkladı.
.
Tam 12 den vuruşu ise, İstanbul Teknik Üniversitesi yaptı.. İTÜ yani bizim bilim adamlarımız bir adım daha ileri giderek, otomobilin bir üstünü, Elektrikli Minibüsü ürettiler ve adını da İTÜBÜS koydular, kutluyoruz. Mutlu olduk..
Bizim için Minübüs ve inşaAllah arkasından gelecek olan otobüsü çok önemsiyoruz.. Çünkü elektrikle çalışan, sessiz eksozsuz çevreci araçlara bizim ve İstanbulun çoook ihtiyacı var..
***
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi, 10-12 saniyede 75 kilometrelik hıza ulaşabilen, Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsünü yaptı. Toplu taşımacılıkta temiz çevre ve alternatif enerji gereksinimini karşılayan elektrikli minibüs, 50 kilovat saatlik bataryalarla tam yüklüyken 120 kilometre gidebilecek ve saatte 150 kilometre hıza erişecek şekilde tasarlanmış.
***
Basından takip edenler bilirler, bu Elektrikli İTÜBÜS İstanbul’un en işlek semtleri olan Sarıyer-Beşiktaş hattında denendi. Deneyen İstanbul’un kurt şoförleri pek de memnun kaldılar, heyecanlandılar.. Çünkü maliyeti ucuz bir taşıma müşteri memnuniyeti demekti..
.
.
Hayırlı olsun, "Yerli malı, Firma ve Kuruluşlar bunu almalı, herkes de keyifle kullanmalı"....
.
Geçmişte İstanbul’un Elektrik ihtiyacını karşılayarak evlerini, sokaklarını aydınlatan İETT, çok yakın bir zamanda elektrikli otobüsleri devreye sokarak petrolden kurtulmuş pırıl, pırıl çevreci bir enerji ile İstanbul’un geleceğini aydınlatacak….
***
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ’IN bu yönde yaptığı açıklama aynen şu şekilde:
“2011 yılında Türkiye’de üretilecek ve ilk olarak İstanbul’da kullanılmaya başlanacak elektrikli araçların altyapı çalışmalarını başlattık. Bunu hibrid sistemle çalışan Phileas marka metrobüs araçlarında da kullanıyorduk. Bu araçlar mazot kullanıyor, aküleri şarj olduğunda elektriğe dönüyor. Ama bunun daha ilerisi tamamen elektrikle çalışan otobüsler.
İETT Genel Müdürümüz ve diğer arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılarda toplu taşıma araçlarının tamamen fosil yakıt yerine doğalgazla çalışır hale getirme çalışmalarını konuşuyorduk. Şimdi bunun yerine daha ileri bir hamle yapıp elektrikli otobüslere geçmeyi düşünüyoruz. Böyle bir çalışma başlattık. Mevcut araçlarımızı ve ileride alacağımız otobüsleri de bu sistemle çalıştırmak için çalışmalarımız sürüyor.”
***
İBB. Başkanının yukarıdaki açıklamasındanda anlaşılacağı gibi, 2011 de Elektrikli Toplu Taşım araçlarıyla seyahat edeceğiz hem de yerli...
Yani İETT filosunu yenilerken Elektrikli otobüsleri tercih ederse , İstanbul sokaklarında İETTBÜS' leri göreceğiz...
Eksozsuz, kokusuz, gürültüsüz çevreci Toplu Ulaşım araçları, Güzel İstanbul’un dokusuna dokunmayacak olması ne kadar da mutluluk verici bir gelişme değil mi...
.
İstanbul halkına, çevreci, ucuz enerjili ve gürültü kirliliğinden bir nebze olsun kurtulacağının müjdesini şimdiden veriyoruz, her ne kadar görüntü kirliliğine henüz bir çözüm üretilememiş olsada..

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “İTÜBÜS Tamam, Sıra İETTBÜS te!(mi?)..”

  1. 1
    Osman AKARSU Says:

    "Karlı dağları mı aştın
    derin ırmaklar mı geçtin...

    Noldu şu Yunusa noldu
    Aşkın ateşine daldı.
    Yine baharistan oldu."
    ...

    İnşaallah. Üstadım Allah'ın İzni ile. Her şey "olur".
    Gayret de O'ndan.
    Umran da O'ndan.
    Zafer de O'ndan.
    Rızık da Allah'da.
    Sağlık da Allah'da.
    Başarı da Allah'da.

    Hz. Mevlâna diyor ki" Sen Allah'ı seviyorsan, Allah da Seni seviyordur."

    Umudunuz Üstadım ak bulutlar ile iniyor sanki yeryüzüne.
    Elinize , yüreğinize sağlık.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank