content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Ara

İş Güvenliği Uzmanları Mağdur Oldu?

Okurumuz Barış Madan, uzun zamandır gündemden düşmeyen iş güvenliği uzmanlığı ile ilgili bir sıkıntısını dile getirmiş. Bize de buradan başta sayın Bakan Faruk Çelik olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine duyurmak düşüyor. Okurumuz diyor ki;
“Resul bey merhabalar, yazılarınızı beğenerek takip ediyorum. Bir konuda ilgili konuyla ilginiz dolayısıyla yaşadığım bir sıkıntıyı paylaşmak istedim.
Malumunuz 6495 sayılı torba kanunla C sınıfı iş güvenliği uzmanlarına prim günlerine göre üst sınıf B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için 2 sınav hakkı verildi. Bu nedenle yönetmelik değişikliği yapıldı. Verilen bu sınav hakkı kapsamında ilk sınav 21 Aralık'ta yapılacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kasım ayı içerisinde başvuruları almıştı. 29 Kasım'da MEB üzerinden başvurular başladı. Fakat ben ve benim gibi birçok kişi İSGGM'nin MEB'e eksik liste vermesi sebebiyle başvuru yapamıyor, yapamadığı gibi karşısında muhatap bulamıyor.
İSGGM'de sınav işlemlerini hazırlayan Yetkilendirme Daire Başkanlığı'na ait birçok telefon numarası arandığında sürekli çalmasına rağmen dışarıdan gelen aramalara cevaplanmıyor, kurum içi veya Ankara'dan gelen aramaların ise cevaplandığını düşünüyorum. Kamu personeli olarak bu durumu bir kamu kurumuna yakıştıramıyorum ayrıca sınava kısa bir süre kala halen başvuru yapmakla uğraşıyoruz.
Yazılarınızda bu soruna değinebilirseniz veya ilgili kişileri bilgilendirebilirseniz sevinirim.”
Okurumuzun sorununu buradan duyurmuş olduk. Umarız Bakanlık yetkilileri bu şekilde mağdur olan kişilerin sorunlarını çözer ve bu mağduriyete bir son verirler.
****
İş Güvenliği Uzmanlığında sınıf yükseltme sınavı
6331 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin en önemli sıkıntı, yeterli sayıda A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmamasıydı. Diğer bir deyişle deneyim ve yeterli olarak az sayıda A ve B sınıfı uzman olması hem işletmelerin bu istihdam zorunluluğunu yerine getirmesini zorlaştırıyor ve hem de ciddi anlamda yüksek ücretler ödeniyordu. İşte (C) veya (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanların sınıflar arası yükselme sınavında başarılı olmaları halinde üst sınıflara ait iş güvenliği uzmanlığı belgesini almalarını sağlamak üzere 6495 sayılı Kanunun 55. Maddesi ile bir düzenleme yapıldı.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun geçici 4 üncü maddesinde; “Bakanlık, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.” Denilerek sınıflar arası yükselme sınavı hakkı tanınmış oldu.
Bu düzenlemeye dayanarak İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle;
1- C sınıfı iş güvenliği uzmanı, SGK prim gün sayısı 1500 gün ise (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilecek.
2- C sınıfı iş güvenliği uzmanı, SGK prim gün sayısı 3000 gün ise (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilecek.
3- B sınıfı iş güvenliği uzmanı, SGK prim gün sayısı 1800 gün ise (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilecek.
Bu arada biz de yükseltme sınavlarına giriş yapacak İş Güvenliği Uzmanlarına Bakanlık tarafından yapılan önemli bir duyuruyu iletmek istiyoruz.
İş güvenliği uzmanlığı sınıf yükseltme hakkı tanınan kişiler,  bir yıl içinde yapılacak iş güvenliği uzmanlığı sınavlarından en fazla ikisine katılarak bu haklarını kullanabilecekler. Ancak aşağıdaki uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir.
1. Kanun ve Yönetmelikte açık bir şekilde belirtildiği üzere hiçbir borçlanma prim gün hesabına katılmayacaktır. Örnek:  Askerlik borçlanması, doğum borçlanması vb.
 2. Bir ay içerisinde kişi adına farklı işyerlerinden yatırılan primlerin toplamı,  en fazla 30 prim günü olacak şekilde hesaplanacaktır.
Örnek: Bir kişi adına Haziran ayında A işyeri 30 gün; B işyeri 30 gün ve C işyeri 30 gün olmak üzere toplam 90 gün prim yatırılmışsa, prim günü hesabında ilgili ay için en fazla 30 günü değerlendirmeye alınacaktır. Mükerrer olan diğer günler prim gün sayısında hesaba katılmayacaktır.
****
twitter/resulkurt34

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank