content
13 Haz

Hayatınızı Şarj Edin, Gelecekte Lazım Olabilir

Bu başlığın kullanılması ile aslında dikkatinizi çekmek istediğim; değişim, yenilenmek, ilerlemek, ufukların ötesine bakmaya ve baktırmaya programlanmaktır.

Hayatımızı idame ettirebilmek için hepimizin bir iştigal alanı vardır ve de olmalıdır. Ancak gerek Ülkemizin, gerekse kişisel şartlarımızın elverdiği müddetçe. Çalıştığımız kamu ve özel sektörü, hatta kendi işimizi en güzel noktalara taşımak için değişim ve yenilenme içersinde olmanın faydaları yadsınamaz.

Ancak böyle mi oluyor? Hayır. Nedense bir işe girdiğimizde özelliklede Devlet dairesine, yenilenmek, değişime ayak uydurmak yerine birikimlerimizi de kullanamadığımızdan körelip gidiyoruz. Bunu nasıl aşabiliriz? Öncelikle kurumların çalışma alanları belirlenerek işe göre uygun vasıflı istihdam politikasının yürütülmesi ile aşılacağını düşünüyorum.

Türkiye’de meslek ve görev değiştirme oranı oldukça düşüktür. Çünkü kişi, bir kamu kurumuna sırtını yasladığı zaman, pozisyonunu değiştirmek istememektedir. Adeta oraya çivilenmektedir. Bu gerek kişiden, gerekse kurumsal yapılardan kaynaklanmaktadır.

Kişi, çalıştığı kurumda verimsiz veya mutsuz olabilir. Bu yüzden vasfa ve eğitim alanına göre kurumlar arası nakil düzeninin sağlanmasıyla, kurumsal kalitenin yakalanabileceğini düşünüyorum. Hatta üniversite mezunu insanların sınavsız olarak ikinci bir üniversite okumasının yolu açılmalıdır. Bu durumunda, meslek değiştirme oranı yükselecek ve çalışan daha da mutlu olacaktır. En nihayetinde kuruma getirisinin artacağından bahsetmekte mübalağa olmasa gerek.

Kamu ve özel sektörün, bir eğitim atağında olduğu ve kalite politikaları yürüttüğüne hepimiz şahit oluyoruz. Bunların çalışan üzerinde çok büyük etkisi olmaktadır tabi ki. Ancak nabza göre şerbet verilebiliyor mu? Bunu sorgulayarak analiz yapmalıyız. Acaba her eğitim, gerçek anlamda her çalışana bir şey katar mı? Bunu düşünmeliyiz.

Kamu ve özel sektörün kendini sürekli yenilemek zorunda olduğundan çalışanların da yenilenmek ve değişime ayak uydurması gereklidir.  

Kişi kendini nasıl yenileyecek ve geliştirecek? Yenilenmek ve gelişmek, çalışma hayatımız açısından oldukça önemlidir. Bireyin yenilenmesinin; giriştiği her işi, tüm süreçleri, içinde kendisinin olduğu her şeyi, yenileyerek ve geliştirerek, kendisinde keşfettiği bağımlılıkları sona erdirme sürecine girmesiyle olabileceğini düşünüyorum.

Aslında yenilenmek kendini gözlemle olur. Kendini gözlem, bir başkasıymış gibi dışarıdan seyretmesidir insanın kendisini. Bu gözlemi başaran kişi, kendini yenileme sürecine girer. Çünkü artık neyin onu sınırladığının ya da neye ihtiyacı olmadığının farkındadır. Bu farkındalık, kendini yenileme sürecinin başlangıcıdır. Tamamen yenilenen birey bunu özel yaşamından, iş yaşamına kadar, yaşamın tüm alanlarında sergileyecek ve diğerleri için de bir rekabet oluşturabilecektir.

Kendini yenileme, yenilik hayranlığı ve moda düşkünlüğü ile de karıştırılmamalıdır. İnsanların yüzüne gözüne boya çalıp, kırışıklıklarını kapaması gibi algılanmamalıdır.

Gerçek yenilenme özünü ve insanlığını koruyarak, veraset yoluyla geçmişten bize gelen, bütün kıymetlerin analizlerini yaparak daha iyiye ulaşmaktır. Yoksa yenilik ve gelişmişliği, sırta geçirilen bir bez parçası, ayağa giyilen bir ayakkabı,  briyantinli veya jöleli saçta görmek, düpedüz bir aldanmışlık ve öyle göstermeye kalkışmak da bir illüzyonizm ve hokkabazlıktır.

İş yaşamımızda çoğu zaman başarısızlıkla karşılaşıyor olabiliriz. Bu başarısızlık artık bizim için bir engellenme, bir sınır oluşturabilir. Bu sınırı oluşturan ise, içimizde taşıdığımız başarılı olamayacağımız korkusudur. Sürekli pekiştirilince, artık bir bağımlılık haline gelir ve tüm yaşamımıza yansır. İşte bu korkudan kurtulmak için önce kendimize güvenmeli ve bir ideal belirleyerek o doğrultuda hayatımıza yön vermeliyiz.

Unutmayalım ki rotasız geminin limana ulaşma şansı yoktur.

Olduğumuz yerde durarak, olmak istediğimiz yere varamayız. Bahane bulup durmayalım. Harekete geçelim. Hayret değil gayret edelim.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

6 Kere Cevaplanmış to “Hayatınızı Şarj Edin, Gelecekte Lazım Olabilir”

  1. 1
    MİRSADE Says:

    Ercan Bey; yazılarınızı okuyorum. Bu kadar etkili bir başlığın altında yine etkili bir yazı. Tebrikler

  2. 2
    ayşin Says:

    YAZIN YİNE ÇOK GÜZEL. ASLINDA 657 SAYILI DMK'NUN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIN YAPILDIĞI BU DÖNEMDE KEŞKE BAZI DÜZENLEMELER OLSADA KAMUDA ETKİNLİK SAĞLANABİLSE.

  3. 3
    sercan Says:

    kendime sordum yenileniyormuyum diye ....yenilikleri takip etmeye bunun için de öğrenmeye açık olmaya çalışıyorum.Öğrenmekten ,bilmekten, bildiğini paylaşmaktan vazgeçmeden değişmeli değiştirmeliyiz... yazılarınızla hayata başka açılardan bakmamızı sağladığınız,yaşam koçluğunuz için teşekkürler...teşekkürler...

  4. 4
    murat Says:

    Eline sağlık sevgili meslektaşım. Kalemin çok güzel. Başarılı yazılarını bekliyorum

  5. 5
    TARIK Says:

    ŞUNU MERAK EDİYORUM DOĞRUSU. DÜŞÜNMELİ AMA. ACABA KAÇ KİŞİ SİZİN GİBİ DÜŞÜNÜYOR.

  6. 6
    ÖZLEM KESKİN Says:

    ÇOK GÜZEL HARİKA.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank