content

20 Nis

Günümüzde KOAH Tanısı Daha Mı Çok Konuyor?

Sigara tüketimindeki ve diğer risk faktörlerindeki artışa paralel olarak KOAH tanısı konan hasta sayısının tüm dünyada giderek arttığı doğrudur. İnsanların doktora ve hastaneye erişimi kolaylaştıkça da KOAH tanısı konan hasta sayısının artması beklenen bir şeydir. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken çok hassas bir nokta vardır ki, o da birçok kişiye gereksiz şekilde KOAH tanısı konmasıdır.

Bunda da modern tıbbın ve ilaç endüstrisinin büyük katkısı vardır. İlaç endüstrisi sigara içen ve öksürük-balgam çıkarma şikayeti olan herkese nefes darlığı olsun veya olmasın, KOAH tanısı konmasını ister ve bu bakımdan da kendi açısından son derece haklıdır

 Kronik bronşit de amfizem de unutturulması gereken terimlerdir, çünkü bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekmez, ama hastalığın adını KOAH olarak koyduktan sonra gerekli olmadığı halde her öksürene, balgam çıkarana…hele bir de sigara içiyorlarsa son derecede pahalı nefes açıcı ilaçları yazılmasının önü açılmış olmaktadır.

 

Modern tıp ise hastanın şikayetlerinden ziyade laboratuar bulgularını tedavi etmek gibi bir yanlışlığın içindedir. Bunu bir örnekle açıklamak isterim. Yaşına uygun her türlü eforu rahatlıkla yapan, nefes darlığı şikayeti olmayan kişilerin solunum fonksiyon testlerinde bir miktar hava yolu daralması saptanabilir.

 

 Bu kişilerin hiçbir şekilde tedavi edilmesi gerekmez; yapmaları gereken tek şey şayet sigara içiyorlarsa bunu hemen bırakmaları ve KOAH’ a yol açtığı bilinen risk faktörlerinden uzak

durmalarıdır. Ama, ilaç endüstrisinin emrinde olan modern tıp için bu laboratuar bulgusu, KOAH tanısı ve hastanın artık ömür boyu tedavi edilmesi için yeter de artar bile.  

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank