content
05 Ara

Engel Tanımayan Ampute Futbol Takımı…

İnsanların bir kısmı bazı fiziksel yeteneklerini yitirmiş olarak doğarlar, bir kısmı da sonradan gelişen bir talihsiz olayın sonucunda fiziksel yeteneklerinden mahrum kalırlar.
Fiziksel yeteneklerinin bir kısmından mahrum kalmaları, hiçbir zaman ve hiçbir şekilde, özürlü-engelli diye adlandırılan bu insanlarımızın topluma katılmasına, hayati paylaşımlarına engel teşkil etmemelidir.
Çok enteresandır ki kendilerinde engel görmeyenlerin spora bakış açısı büyük engel taşırken, engelli kişilerin sporda büyük başarı sağlaması hiç de dilden dile dolaşmaz nedense…
Hem de dünyada çok iyi dereceyle dönecek kadar Türkiye’yi temsil etmesini haritanın sadece dörtte biri bile zor duyar.
Engelli oldum diye köşeye saklanıp kendine ağlamayan bir gurup başarılı insan tanıdım ben geçen hafta. Hem de Antalya’da. Bana bir arkadaşım vasıtasıyla ulaşan Antalya Ampute Futbol takımı başkanı Sayın Seval Yasak vasıtasıyla. Onlarla çalışmamı teklif ettiler ve bende coşkuyla kabul ettim.
**
Cumartesi günü Antalya’daydım. Antalya Engelliler Ampute Futbol takımıyla çalışmalar yaptım. Amatör bir ruha sahip, profesyonel bir gücün kahramanlarıyla iki günüm çok farklı bir heyecanla geçti.
Onlar bedensel engelli gençlerimiz… Bir ayakları, bir kolu olmayan futbolcular. Daha doğrusu kalecilerinin bir kolu yok. Diğer oyuncuların bir ayakları Ampütasyon geçirmiş. Kimi gazi, kimi farklı bir rahatsızlık sonucu tek ayak ve kolu olmayan arkadaşlarımız.
Beni en çok içlerindeki o yaşama bağlanma şekilleri cezp etti. Her hafta İstanbul- Antalya ve maçların olduğu diğer şehirlerde sarf edeceğim yol, benim enerjimi tüketmediği sürece onlarla beraber çalışmalarımı sürdürme kararına neden oldu.
**
Kendilerine sahip çıkan Kulübün kurucusu Seval Yasak ve diğer yöneticilerin büyük desteğine karşın içlerindeki; kendi kendilerine yenilmeme güdüsünü taşıyan takımın oyuncuları onlar… Bu çok büyük övgüye değer.
Düşünsenize; kendimizi farklı eksik bırakan küçük bir olay karşısında bile yaşam gücümüzü sıfıra düşürdüğümüz enerjimize karşın onlar yaşamlarının sonuna kadar o eksik parçayla güçlerine güç kattıklarını… Bir izleyin ama acıma duygusu yapmadan farklı bakış açısıyla izleyin. Görün bakın ne büyük bir başarıya imza attıklarını.
Hayata kendilerine acımayı bırakıp, küsüp-isyan edip köşe-bucak saklanmayıp yollarına daha sağlıklı bir yön verenlerle birlik olup engelleri ile engelsiz bir hayatı seçmişler.
**
Antalya Ampute Futbol takımı Başkan Seval Yasak sayfalar dolusu övgüyle anlatılacak başlı başına örnek bir kişilik, bunu belirtmeden geçemeyeceğim. Benim onunla tanışmam İstanbul’daki bir Yoga öğrencim ve dostum Aliye vasıtasıyla oldu. Başkan Seval’den daha önce hiç bahsetmemişti. Geçtiğimiz hafta takım, İstanbul ampute takımıyla oynamaya gelmişler.
En büyük sorunları motivasyonlarının çabuk düşmesi sonucu beyin kondisyonun zayıflaması… Takımdaki yöneticilerin yüksek motivasyonu yanında bir profesyonel tekniğe ihtiyaçları var kesin! Diğer futbolcularda da olduğu gibi! Kaldı ki, onların eksik organları olmadığı halde…
Engelli gençlerimizle çalışmam nedeniyle bana teklif getirdiler. Bende hiç düşünmeden kabul ettim.
**
Zorlu ve çok enerji dolu olacağım bir yaşam macerasına daha başladım. Yeni arkadaşlarımın gücüne güç katmak dolayısıyla kendi gücümü de parlatmak için!
Bu Pazar günü Konya ampute takımıyla karşılaşmamız var. Konya her ne kadar hazırlıklı görünse de amacımız galibiyetle geri dönmek olacaktır.
Ben gönüllü bir çalışma yapıyorum. Köşemden de tüm vatandaşların engelli takımlara destek vermelerini istiyorum hiç değilse yüreklerinden sevgileriyle varlıklarını onaylamalarıyla. Uzaktan da olsa inanın güçlü bir sinerji sağlanacaktır.
**
Bu sporcuların ve diğer engelli sporcularında yaşadığı sürece yaş, cins yalnız sporda değil sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak oynaması gereken roller var. Sporcu yetersizlikten dolayı bu rolleri gereği gibi yapamaz durumda kalırsa işte o zaman buna engel-özür denecektir.
Yani bu kişi belli bir zamanda, belli bir durumda yapılması istenilenleri yetersizlik yüzünden yapamazsa yetersizlik özre- engele dönüşür. Kısaca söylemem gerekirse bu sporcuların bedensel çalışmalarını sağlıklı sürdürmeleri için spor aletlerine ve bu ihtiyacımızı karşılayacak sponsorla ihtiyacımız var. Özürlülüğü önüne engel olarak onlar çıkarmayıp kendilerine düşeni yaptıklarına göre bizlerde kendimize düşen görevleri yapalım bir insan olarak.
Duyarlılığı ve yardımı esirgemeyen bir millet olarak onların bu küçük eksiklerine cevap verileceğine inanıyorum.
Hep beraber engelleri aşalım…
Sevginin tüm engellerini kaldırarak…

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank