content
13 May

Eğitimde Tes-Eb Modeli!

TES-EB (TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ EZBER BOZUYOR) MODELİ

TES-EB Modeline göre okul öncesi eğitim yaşı 3 olarak belirlenmiş ve 3-3,5    3,5-4 ‘lük iki evre olarak ayırmış ve iki evrede incelemiştir…

Neden okul öncesi eğitim 3 yasında başlamalı?

- 3 yaşındaki çocuk bir konuşmayı sürdürebilir ve nispeten karmaşık cümleler kullanır.

-Birçok çocuk çeşitli sayıları ve harfleri tanıyabilirler.

-3 yaşındaki birçok çocuk tuvalet eğitimli olup giyinmelerine yardımcı olabilirler.

- Bu yaşta çocuklar eşleriyle daha fazla ilgilenirler ve karşılıklı etkileşime başlarlar.

Bu yaş bireyin kişiliğinin oluşmaya başlama yaşıdır. Ebeveyn sevgisinin üst düzey olduğu bir yaştır, doktora götürseniz doktorculuk oynar, kıyafetlerinizi ortalık yerde bıraksanız  kıyafetlerinizi giyip size benzemeye çalışırlar. Ayrıca bu dönem gerçek eğitime hazırlayıcı bir ara geçiş  dönemi olduğu için hassasiyetin en üst seviyede olduğu düşünülmüş ve eğitimci uzman kişilerin anne ve babalık şartları aranmakla birlikte çocuk pedagojisi üzerine doktora yapılmaları istenmektedir.

İLKÖĞRETİME BAŞLAMA YAŞI KAÇ OLMALI?

İlköğretime başlama yaşı TES-EB Modeline göre 4 yaş olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu yaş uzman kişiler tarafından da öğrenme yaşı olarak literatüre geçirilmiştir. Beynin ve algıların en açık olduğu dönemdir de diyebiliriz… Bu  yaşta çocuğun kelime haznesi ortalama 1500 kelimedir ve 5 yaşına bastığında ortalama 2500 olacaktır. Hatta çocuk en iyi arkadaş seçebilecek kadar kendinin ve etrafının farkındadır. Grup oyunları oynarken bile çocuk liderlik vasfındaysa en iyi arkadaşına da önemli bir rol verecektir. Bunun yanı sıra 4 yaş grubuna yani ilk öğretim 1.sınıf öğrencisine; şuan ki sisteme ilaveten haftada 3 gün 1 saatlik eğitici çocuk  televizyon programları izletilmelidir. Gerçekten de Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, televizyonda eğitim programlarını izleyen çocuklar, izlemeyenlerine göre matematik ve okumada daha iyidirler.

Eğitim ve Öğretim Yaşının ve Süresinin Geriye Çekilmesinin Nedenleri:

-Daha bilgili çocukların dünyaya gelmesi

-Daha bilinçli ebeveynlerle birliktelik

-Daha kaliteli ve donanımlı eğitmen ve uzmanlarla birliktelik

-Eğitim ve öğretim sahalarının her türlü donanıma sahip olması

Görüldüğü gibi eğitime başlama yaşının en uygun zamanda ve uygun şartlarda yapılması bireyin daha erken yaşta kendinin farkına varmasına sebebiyet verecektir. Bunun avantajları ve dezavantajları pilot bölgelerde bu modeli uygulamaya sokarak incelenebilir. Eğitime erken başlama, takviyeler ve liselerin 3 yıl olup, sınavsız uygun olunan bölüme 2 yıl geçebilme ve kişinin uygunluğunu ispat etmesi ve eğitime devam edebilme hakkı elde etmesi gibi uygulamalar hem neslimizi eğitimli yapacaktır hem de erken yaşta uzmanlık, hayata donanımlı olarak atılma gibi imkanlar sunacaktır…

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank