content Eczacı / Avcılar Emre Eczanesi
26 Haz

Eczacınızla Astım Üzerine Sohbete Devam

Sizlerle önceki gün astım hastalığı üzerine bir sohbet yapmıştık. Bugün astım için size verilen ilaçlar üzerine konuşalım. Astım ilaçları cicili bicili kutularında güvenlik etiketleriyle ağızları kapatılmış olarak elinize verilir ve size nasıl kullanılacağı anlatılır. Çoğu zaman siz sormazsınız sadece üzerine günde kaç kere kullanacağınız yazılır ve bir poşetle elinize tutuşturulur. Eve gider kutuları açarsınız ve karşınıza bazı makineler ve tabletler çıkar. Ya da serum fizyolojikle karıştırarak soluyacağınız küçük ampuller çıkar. Bu ilaçları kullanmaya yeni başlayacak hastalar çoğu zaman hepsini poşete geri koyar ve soluğu en yakın eczanede alırlar. 

Bu ilaçların nasıl kullanılacağı hakkında en sağlıklı bilgiyi eczacınızdan alabilirsiniz. 

Astım da iki gurup ilaç kullanılır. Birinci grup sadece nefes almanızı içinde bulunduğunuz an içinde rahatlatacak. İkinci grup ilaçlar hava borularında daralmaya neden olan iltihabı ve ödemi azaltmak için kullanılan ilaçlardır. 

Bu ilaçların bir kısmı tablet şeklindedir.(Sıngulaır, Zespıra, Notta gibi).Bunlar hava yollarımızdaki ödemi, şişkinlikleri gidermek için kullanılırlar. Benim bu ilaçları kullanan hastalarımda en çok gözlemlediğim yan etki karın ağrısıdır. Ama doz ayarlamasıyla ve ilk bir haftalık kullanımdan sonra bu da geçmektedir. 

Sizlerin fıs fıs dediği spreyler en sık kullanılan astım ilaçlarıdır. Kutuların içinden çıkan mekanizmalar vardır. Tabletler bu makinenin bir bölümüne koyulur. Önce bir nefes alıp sonra derin bir nefes vererek ciğerlerinizi mümkün olduğunca boşaltın. İçine tableti koyduğunuz makinenin ağız kısmını dudaklarınıza yaslayın ve tableti ezecek düğmeye basarken aynı anda derin soluk alın. İlacı içinize çektikten sonra bir saniye kadar tutunuz ve sonra nefesinizi bırakın. En sonunda birkaç yudum su içiniz ya da ağzınızı çalkalayınız çünkü bu ilaçların ağızda bıraktığı kalıntılar zamanla ağız yaralarına ve pamukçuk oluşumuna yol açmaktadır. 

Astım hastalarının en çok tedirgin olduğu konu kullandıkları ilaçlarda kortizon olup olmadığıdır. Kortizon içeren astım spreyleri solunum yollarındaki ödemin tedavisinde oldukça etkilidirler ve dozları düzgün ayarlandığında sizi endişelendirecek bir durum yoktur ancak doktorunuzun tespit ettiği dozun dışında her nefes darlığınızda bu spreylere başvurmanız bir süre sonra vücudunuzun verdiği olumlu tepkiyi azaltacaktır. Bir başka deyişle daha az etki göstereceklerdir. 

Bu nedenle astım ilaçlarını kullanan hastaların doz aşımı yapmamaları gerekir. İlk evrelerde olanların daha çok çevresel ya da alerjik etkenlerden korunarak ilaçları daha düşük dozlarda almaları mümkündür.

Eğer astımlı hasta bir çocuksa ve hastalığı hafif devrede gidiyorsa %50–60 iyileşme ihtimalinin olduğu belirtiliyor ama yetişkinlerde astım tedavisi genellikle ömür boyu sürmektedir. 

Her nefes darlığı astım değildir ya da her astım krizinde hemen antibiyotiklere veya kortizonlu spreylere başvurmayın. Mutlaka doktorunuza gidin. Sizin hastalığınızı bilen sizi takip edebilen bir doktorunuz olsun ve onunla şikâyetlerinizi paylaşın. Size verdiği ilaçların kullanımını eczacınıza ayrıntısıyla sorun.

Bütün hastalarımıza şifalar ve hepinize sağlıklı günler diliyorum.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank