content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Eki

Dış Politika Hatası

ABD istiyor diye Suriye’nin iç işlerine müdahale ederek muhalifleri silahlandırıp, Esad rejimini devirmeye çalışmak, Cumhuriyet döneminin en büyük dış politika hatasıdır.

Türkiye, adım adım Ortadoğu bataklığına çekilirken, içerde ise PKK terör örgütünün Hakkari’yi işgal girişimi devam etmekte, Ülke bütünlüğü tehdit edilmektedir.

Dünyada Esad’ın gitmesini isteyen birçok devlet var. Ama içlerinden sadece birisi, Türkiye, topraklarını muhaliflerin üssü haline getirdi. İstanbul ve Antalya’da lüks otellerde kalan muhalif liderler balkonda kahvelerini yudumlarken, Suriye halkının içler acısı durumunu seyretmekte, sözde Suriye’ye özgürlük ve demokrasi getirecekleri vaadiyle Suriye halkını kandırmaya ve emperyalizmin çıkarlarına hizmet etmeye devam etmektedir. Esad rejimine karşı savaşmak için ithal edilen yabancı uyruklu El-kaide teröristleri, Çeçenistan, Bangladeş, Pakistan, Irak, Libya ve Afganistan’dan getirilen silahlı militanlar, Türkiye üzerinden Suriye’ye sokulmakta, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin silah, para ve lojistik desteği ile Suriye halkına kan kusturmaktadır. Gerçek Suriye halkından hiçbir kimse bu muhaliflerin yanında değildir. Diğer yandan NATO müttefiklerini silahlı bir müdahaleye ikna etmeye çalışan tek NATO ülkesi de Türkiye’dir. Ancak NATO Türkiye’nin çağrılarına kulak tıkamış, üstelik Suriye’den kaçan 70 bin göçmenin bakım faturası da bize yüklenmiştir.

Suriye; Irak, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir gibi isyan bayrağının açıldığı Arap ülkelerine benzemiyor, burada durum değişiktir. İran ve Rusya’nın ve hatta Çin'in, Esad ve Baas Partisi’ne bağlı hayati çıkarları var. Esad’ın yerini Batı yanlısı bir yönetimin alması ABD ve İsrail’in çıkarlarına hizmet edecek, Rusya ve İran’ın Ortadoğu ve Akdeniz’deki çıkarlarına büyük darbe vuracaktır. Suriye, Rusya için çok önemlidir. Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki liman kenti Tartus'ta bir Rus üssü var. Rusya’nın Akdeniz’deki tek tutunduğu yer Suriye’dir. Diğer yandan İran’ın Ortadoğu’da İsrail’e karşı yürüttüğü kampanyanın kilit ülkesi Suriye’dir. Suriye ile İran arasında askeri savunma anlaşması var ve bu anlaşma halen yürürlüktedir. Nitekim İran hükümeti, Esad rejimini açıkça desteklediğini ilan etmiştir. Ne Rusya, ne de İran Suriye’deki çıkarlarının bozulmasına rıza göstermez. Yani Esad rejimi yıkılsa da, kalsa da savaş uzun yıllar devam edebilir. Türkiye ve ABD başta olmak üzere yabancı güçlerin Suriye üzerinden elini çekmesi gerekir.

Batı bunların farkında olduğu için Suriye’ye müdahale konusuna sıcak bakmıyor. ABD, bırakın bölgeye asker yollamak, Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bir hava sahası ilan etmeye, göçmenler için bir tampon bölge kurmaya bile yanaşmıyor. İşin gerçeği ABD, Rusya ve İran ile dolaylı olarak savaşmak, bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştırmak istemiyor. Bir satranç oyunu gibi devam eden Suriye üzerindeki dolaylı çatışmada Türkiye’nin rolü, bu satranç tahtasında süper güçlerin bir piyonu olmaktır. Türkiye, dünyada gittikçe yalnızlaşıyor. Dönüp baktığında arkasında kimseyi göremiyor.

Esad gitse de, kalsa da Türkiye kaybedecek. Üstelik muhaliflere yardım ettiği için Rusya, Suriye ve İran tarafından cezalandırılacaktır. Bu ülkeler Türkiye’ye ellerinden geldiği kadar zarar vermeye çalışacak ve bunun için PKK’yı kullanacak. Türkiye’nin Kürt sorunu yeni ve vahim bir boyut kazanarak hükümeti ve ülke bütünlüğünü tehdit eder hale gelecektir. Irak’ın kuzeyinde başlayan Barzani liderliğindeki Kürt hareketi, er veya geç, Türkiye’nin güneyi ve Suriye’nin kuzeyindeki, Kürtleri de içine alarak genişleyecektir. Davutoğlu’nun dış politika beceriksizliği, Türkiye’yi Suriye ile açık İran ile gizli çatışma ortamına sokarken, Ankara’nın Bağdat yönetimi ile de arasını açmış ve İsrail’le olan husumeti de artırmıştır. Bir zamanlar komşu ülkelerle sıfır sorunlu bir Türkiye yarattıklarını söyleyerek övünenler, yanlış dış politikalar nedeniyle, Ülkenin doğu ve güneyindeki 1672 kilometrelik hudut boyunca tek müttefiki (şimdilik) kuzey Irak’taki Kürt bölgesi kalmıştır. Davutoğlu gitmez veya aklını başına toplamazsa Erdoğan’ın da Türkiye’nin de başına büyük dert açacaktır.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank