content
23 Ağu

Cep Telefonu Çılgınlığı

Ülkemizde, mobil  telefon daha çok cep telefonu olarak ifade edilmektedir. Mobil telefonlar, Ülkemize geldiği ilk günden beri inanılmaz ilgi gördü ve görmeye devam ediyor. Hatta, mobil telefonlaraın ilgi görmesi ifadesi bile hafif kalmakta olup, toplumda mobil telefon çılgınlığı başladı.Ülke nüfusu beşikteki bebekler dahil yaklaşık 73 milyon, ama yaklaşık 90 milyon kayıtlı cep telefonu var. Küçük çocukları ve yaşlıları toplam nüfusta çıkarırsak, geriye kalan insanların ortalama iki cep telefonuna sahip oldukları görülecektir.

Sevgili dostlar, teknoloji iyi kullanıldığı zaman insan hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Ancak, teknoloji iyi kullanılmadığı veya amacı dışında kullanıldığı zaman olumsuz sonuçlar meydana getirebilir.

Artık bir ailede anne, babab, çocuk herkesin cep telefonu var.Birçok ailenin cep telefonu gideri kira ödemesinden daha yüksektir. Yani, cep telefonu gelir düzeyi yüksek olmayan toplumumuz aile bütçesine orantısız bir yük getirmiştir.

Aileler, başta anne baba olmak üzere insan rasyonalitesine aykırı bu cep telefonu çılgınlığna bir çözüm bulmalılar.

Cep telefonu masraflarını azaltmanın bazı basit yolları:

Piyasada satışa sunulan cep telefonlarına baktığımızda ortalama bir insanın kullandığı özelliklerden çok daha fazla özelliğe sahip olduklarını görüyoruz. Örneğin, ortalama bir insan cep telefonunu konuşmak için kullanır. Telefonun, e-mail desteği, WAP, GPRS, EDGE, 3G, Internet gibi özelliklerinden pek yararlanmaz.Böyle bir durum insanların kullanmadıkları cep telefonu özellikleri için para ödedikleri anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, ihtiyaca uygun cep telefonu alınması maliyet avantajı sağlayacaktır.

Push e-mail desteğine sahip olan cep telefonu kullanıcılarının  SMS için para ödemelerini minimize etmeleri gerekir.

Cep telefonu internet paketleri e-mail işlemlerinde kullanıldığı zaman avantajlı sonuçlar elde edilebilmektedir. Yani, push e-mail desteği olan telefona sahipseniz gelen e-postaları, aynen SMS gibi anlık olarak görebilmeniz nedeniyle, SMS yerine e-mail sevisinden yararlanabilirsiniz.

Cep veya sabit hatlı telefon masrafını azaltmak için VoIP’ten yani internet protokolü üzerinden ses iletiminden mutlaka yararlanılmaldır. Çoğu evde bir bilgisayarın ve internet erişiminin olduğunu görüyoruz. Böyle bir durumda, MSN, Skype gibi internet üzerinde ses ve görüntü iletimine imkan veren uygulamalardan yararlanılması cep veya sabit hat masraflarını önemli ölçüde azaltacaktır. Çünkü, internet üzerinde ses ve görüntü iletiminde internet erişim ücreti dışında bir ücret alınmamaktadır. Şu anki genel uygulama bu yöndedir. Yalnız hatırlatmakta yarar var. İnternet üzerinde ses ve görüntü iletimi bilgisyardan bilgisayara ücretsizdir. Örneğin, bilgisayar üzerinde cep veya sabit hatları aramak istediğiniz zaman ayrıca bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak, yaptığım incelemede, talep edilen ücretlerin normal konuşma ücretlerine göre oldukça düşük olduğunu gördüm.

Sevgili dostlar, cep telefonlarının nasıl rasyonel kullanılacağını bir makalede özetlemek pek mümkün değildir. Her cep telefonu farklı özelliklere sahip olması nedeniyle değişik avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle, her insanın bilgisayar ve cep telefonu imkanlarını birlikte değerlendirerek teknolojik açıdan kendisi için en avantajlı çözümü bulması gerekir.

Teknoloji oyununu kurallarına göre oynamayan insanlar oyunun mağduru olurlar.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

6 Kere Cevaplanmış to “Cep Telefonu Çılgınlığı”

  1. 1
    Çapar Kanat Says:

    Yazınızı okudum
    Teşekkür ederim.
    Çapar Kanat
    Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi

  2. 2
    Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN Says:

    Sayın Mustafa bey, kesinlikle katılıyorum ellerinde cep telefonları yürüdüğü yola bakmayan gençler, dersini dersinde dinlememiş aklı cep telefonunda olan daha reşit olmamış çocuklar, bir hat yetmeyipte ikinci hatı alan bu alanda sapıtmış insanlar. Buna bir dur demek gerekiyor. Telefon ihtiyaç olduğu anda kullanılmalı. Yoksa insanlık telefonsuz nefes alamayacak duruma gidiyor. Kaleminize sağlık.

  3. 3
    Mustafa KARAATMACA Says:

    Sayın Çapar KANAT ve sayın Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN her ikinizin de yorum, analiz ve değerlenlendirmeleri için teşekkür ediyorum.

    Hoşçakalınız...

  4. 4
    ayse Says:

    günümüzde sadece cep telefonu değil her alanda tüketim çılgınlığı yaşanamkta efendim, bunlardan biri de model bilgisayar.....

  5. 5
    Mustafa KARAATMACA Says:

    Ayşe hanım değerli yorumunuz için size teşekkür ediyorum.Kişisel olarak her türlü tüketim çılgınlığına karşıyım.

    Hoşçakalınız....

  6. 6
    A.Karaatmaca Says:

    Üstad merhaba,
    Değerlendirmelerinizde çok haklısınız.Özellikle bir ailenin yıllık cep telefonu masrafının, kiradan çok olduğunu beyan eden o değerlendirme ülke gerçekliğini gözler önüne sermektedir.SAYGIYLA...........



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank