content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

22 Ara

Çağdaşlık ve Engelli Olmak…

Özürlüler İdaresinin yaptığı bir araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deki engelli vatandaşlarımızın %65’i tanımadığı kişilerin alay, aşağılama vb davranışlarından şikayetçiymiş.

Sevgili dostlar, bazen etrafımdaki insanların çağdaşlıktan ve medeniyetten bahsederken aradıkları kriterlerin hiç birinde medeniyetin ve çağdaşlığın izlerine rastlayamadığım konuşmalarına tanık oluyorum. Eğer ülkeleri medeni ve çağdaş olarak sınıflara ayıracaksak bunu gelişimlerinin yanı sıra içindeki azınlıklara ve insanlarına verdiği değerle örtüştürmek daha doğru olacaktır. Bu kıstas da bana göre en medeni ve en çağdaş ülke engelli vatandaşlarını en çok görebilen ülkedir. Çünkü o ülke'de empati, o ülke de insan hakları ve o ülke de çağdaşlığı, medeniyeti fazlasıyla görebilmeniz mümkündür.

Düşünün, eğer bir toplum engelli vatandaşlarını algılayamıyorsa o ülke de nasıl çağdaşlıktan bahsedebileceğiz?

Çağdaşlık ve medeniyet dediğimiz şey insanları algılayabilmektir.

Onlarla empati kurabilmek, insan olabilmektir.

Türkiye'de ve dünya'da engelliler nufusun önemli bir bölümüne tekabül ediyor. Buna rağmen engellilere gereken özen toplum tarafından gerçekten gösterilebiliyor mu?

Yoksa bu alanda da mı sınıfta mı kalıyoruz.

Sevgili dostlar, istatistik değerlere ve toplumda ki engelli vatandaşlarımızla yaptığı konuşmalarda malesef toplum olarak engelli vatandaşlara yeteri kadar duyarlı olmadığımızı belirtmek isterim. Evet, herkes bir şekilde duyarlı gibi görünse de toplumda engelli insanların bazı noktalarda hassas olan yüreği ve onların çabuk kırılabileceği gerçeği toplumumuzdaki önemli bir kesiminin gözünden kaçmaktadır.

Yolda, sokakta ve çarşıda engelli vatandaşlarımıza karşı alaycı tavırlar sergileyen ve onları rahatsız edici, incitici davranışlarda bulunan insanların ki insan oldukları şüphelidir yaptıklarının onaylanabilecek hiç bir tarafı olmadığı gibi yaptıkları korkunç bir suçtur. Bu suç hem insanlığa, hem topluma hem de çağdaşlığa karşı işlenmiş en büyük suçtur.

Son olarak unutmayalım ki, engelli olmak kimsenin seçimi değildir ve herkes birer engelli adayıdır.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank