content

18 Nis

Beslenmenin Felaket Telllaları!

Et ithalat tellalları hiç susmak bilmiyor.! Halkın sağlığını düşünme maskesinin ardına azalan kazançlarını saklamaktalar.Azalan kazançlarını et ithalatı yoluyla kapatmayı planlıyorlar. Eşşek ,at ,eti satılıyor yaygaralarını geride bıraktılar . At ,eşşek  yeni mi kesiliyor ,at eşşek eti yıllardır kesiliyor,sebebi sahtekarlık demiştik.

Şimdide kedilerin yediği eti bize yediriyorlar yalanını kamuoyuna pompalıyorlar. Neymiş ,yaşlı inekler Avrupa’ da kedi maması yapılıyormuş. << Avrupa ve Amerika'da sütten çıkan yaşlanmış ineklerin etlerinin genellikle kedi ve köpek maması üretiminde kullanıldığını  >> ileri sürerek ülkemizde yaşlı ineklerin etlerinin 14 dolara satıldığını söylüyorlar.

O cümlede kullanılan ‘’genellikle’’ kelimesinin ayrıcalığı nedir ? Niçin kamuoyunu yanıltıyorsunuz. Yaşlı inek etleri sanki sağlığa aykırı imişçesine halkı ,tüketicileri aldatmaya çalışmanın ticaret erbablığı ile alakası yoktur. Ülkemizde kedi köpek maması olan fabrikalar keşke olabilse idi de onlarda kedi köpek maması imalatlarında yaşlı inek eti kullanırlardı. Avrupa ve ülkemizde yaşlı inak eti genellikle et sucuğu vb. Üretiminde kullanılmaktadır. Avrupa’ da kedi köpek maması imalatında kullanılan yaşlı inek oranı % 10 u bile bulmazken ‘’ genellikle ‘’ sözünü kullanmaktasınız. Yaşlı ineklerin etlerinin sert olmasından başka bir fark yoktur. Ülkemzide de yaşlık inek etlerinin dana etine nazaran ucuz olması sebebiyle AB,ABD ve ülkemizde sucuk ve pastırma vb üretiminde tercih edilmektedir.

‘’En önemlisi ham maddesi kırmızı et olan kasap, restoran, lokanta, catering, yemek üreten firmalar, oteller ve turizm firmalarında sıkıntılar büyümeye başladığı ‘’ ileri sürülmektedir. Bu sayılan sektörde sıkıntılar et fiyatlarının olması gereken seviyesine gelmeden önce de mevcut idi.  Süt inekleri kısırlaşmadan kasaba gönderilirken ,hayvancılığımızın jeneratörü çiğ süt fiyatları 0,39 TL’lere dibe vurduğunda nerelerde idiniz. Hayvancılığımızın katledilmesine o zama seyirci idiniz . Şimdi de et ithalatı yaptırıp hayvancılığımızın cenazesini mi kaldıracaksınız.?

Ulusal markalar, sucuk fabrikaları i sucuk, salam, sosis gibi ürünlere hiç et kullanmadan bol katkılı, tavuk kemiği ve dananın böbrek yağından et mamulünü et fiyatları artmadan önce de şimdilerde de üretmekteler.  Sebebi  ,küçük markalarla ! market raflarında rekabeti sürdürmek için devamlı bunu yapıyorlar.

Amerika'da kişi başı kırmızı et tüketiminin 90 kilo, Avrupa'da 70 kilo, Türkiye'de ise 6 kilo olduğu ileri sürülerek et ithalatına gerekçesi bu olamaz. Ülkemizde 6 kilo olmasının sebebi fiyatın pahalı olması mı yoksa asgari ücretin düşüklüğümü ! Elbetteki asgari ücretin düşüklüğüdür.  Yetersiz beslenme et fiyatları düşük iken yok mu idi. Et fiyatları 10 TL iken de ülkemzin kişi başına et tüketimi 6 kğ idi. Et fiyatları felaket tellalarımızın belirttiği gibi AB ‘dekinin aynı fiyat 5 TL olsa bu kişi başı tüketim  12 kğ ‘a çıkar. AB ve ülkemizdeki kişi başı et tüketimindekiuçurumu ülkemizdeki et fiyatlarının yüksek oluşundan değil  ülkemzideki asgari ücret ile AB ‘deki asgari ücret arasında büyük farklılıktan kaynaklanmaktadır.  Bunlara devekuşu misali gözlerimizi kapatıp ,kafamızı kuma sokup et ithalatı yapılmalı teranelerini kimse yutmaz.

Halkın yemesi gerektiği etin azlığının,at eti ,eşşek eti  kaygısında olanların kafalarını kumdan çıkarıp asgari ücretin insani boyutlarıyla ilgilenmelidir.Hayvancılığın nasıl kalkındırılacağıının tasasına düşmeden ,kazançları azalınca ‘’halk sağlığı, yetersiz beslenme’’ popilaritesine sığınmak en kolay yoldur. Ama ithal edilecek ette deli dana vs. hastalıklar olacağı da umurlarında değildir. Et ithalat kapılarının açılması demek süt ineklerinin kasaba yeniden gönderilmesi demektir. İktidarın bu yanlışlığı yapacağına ihtimal vermiyoruz.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Beslenmenin Felaket Telllaları!”

  1. 1
    Halil DAĞ Says:

    MHP iktidara gelince AB dayatmayaları ile milliyetçiliği öldürdüler,

    AKP iktidara geldi, haram helal birbirine karıştı, yakında bu kapitalist kulu kölesi iktidar yüzünden camilerde hutbeleri papazlar verecekler.

    Ete gelince, söylenecek sözü siz söylemişsiniz. Üstüne laf demek düşmez. Ben sadece işin başka bir boyutuna dikkat çekmek istedim.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank