content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Kas

Arzu Edilince Yapılır (Karabük Başarısı)…

Değerli okurlarımız, kusura bakmasınlar; bir süredir, ülkemizin kaynaklarını sömüren, verimsiz, başarısız, müsrif kamu kurumlarına taktım. Zira; ülkenin varlık içinde yokluk çekmesine, halka ait kaynakların bir avuç kişiye peşkeş çekilmesine tahammül edemiyorum. Ödediğim vergilerin hesabını da soruyorum.

Haksızlıklar, israflar, çıkar hesapları karşısında suskun kalmıyor; iktidara hesap sorma hakkımı çözüm yollarını da belirterek kullanıyorum. Bu yazılarımı ilgili bakanlara da yolluyorum. Okumazlarsa kendi veballeridir. Saçı bitmemiş yetim hakkının hesabı, onlardan sorulacaktır. Türkiye’ye Taş Kömürü A.Ş., Tüvesaş, Tülomsaş, Tüdemsaş, MKE, TCDD vb. kara deliklerin ıslahını ve gerekli tedbirlerin alınmasını, görevin doğru ellere teslim edilmesini, talep ediyorum. Başarısız kadroların tasfiye edilmesi zaruretini hatırlatıyorum.

İşte güzel bir örnek daha: Karabük Demir Çelik Tesisleri;

1- Geçmiş yıllarda, demir çelik üretiminin büyük bölümü kamu tesislerinde gerçekleştirilmekteydi. Çok ciddi zararlar sözkonusu idi.

Özelleştirme kararları alınınca, başta verimsizliğin en büyük suçlusu sendikalar olmak üzere, çok karşı çıkan oldu. Bu kurumların kapanacağı iddia edildi. Ancak Çiller, 1995 yılında, cesur davrandı ve Karabük Demir Çelik tesislerini 1 TL bedelle özelleştirdi.

2-Tesislerde uzun yıllar yenileme yatırımları yapılmamıştı. Teknoloji çok geri kalmıştı. İşgücü verimliliği çok düşüktü. Neticede her yıl 150 - 200 milyon dolar arasında zarar ediyordu.

3-Yeni yönetim çok başarılı bir icraat sergiledi. Alt yapı ve teknoloji büyük ölçüde yenilendi.

a) Yıllık üretim, 550 bin tondan 1,5 milyon tona yükseldi (3 misli).

b) Kısa bir süre içinde, 3 milyon tonluk üretim hedefine ulaşılacaktı.

c) Yeni sinter fabrikası, kireç fabrikası, sürekli döküm tesisi, 70 fırınlı kok fabrikası yatırımları tamamlanmıştır.

d) Sıvı ham demir kapasitesini 3 milyon tona çıkaracak olan 5. yüksek fırın ve sıvı çelik üretimini 3,4 milyon tona çıkaracak olan 3. oksijen konverteri yatırımları, 2014 yılının ilk çeyreğinde devreye alınacaktır.

Böylece, geçmişe kıyasla üretim değerleri 5,5 katı artmış olacaktır. Kurum, dünya çapında bir demir, çelik tesisi haline gelecektir. Bu durumda, Karadeniz bölgesinin en önemli üretimi olan fındığın katkısına eşdeğer bir katma değer sağlanmış olacaktır (Her yıl 500 milyon lira zarar eden TTK'nın yaklaşık 13 katı bir değer üretecektir).

d) Kurumun mühendislik becerileri de çok gelişmiştir. Geçtiğimiz günlerde devreye alınan yeni kok fırınlarının, tüm mühendislik ve imalat çalışmaları kendi elemanlarınca gerçekleştirilmiştir. Yurt dışı maliyeti 250 milyon dolar olan yatırım, kurumun imkanları ve teknik ekibi sayesinde, lütfen buraya dikkat ediniz, 68 milyon dolara tamamlanmıştır. Böylece yabancı mihrakların bizi sömürmesinin de önü kesilmiştir.

e) Bu arada üretim safhasında çıkan cüruftan çimento, ısıdan da elektrik üretilmektedir. Baca gazlarından elektrik üreten 37,5 MW'lık santral faaliyete geçmiştir. 50 MW'lık santral ile 22,5 MW'lık hidroelektrik santrali bu yıl sonuna kadar faaliyete geçirilecektir. Böylece tesislerin tüm elektrik ihtiyacı karşılanmamış olacak. Ayrıca ihtiyaç fazlası miktar da dışarıya satılacaktır.

f) Kurumda işgücü verimliliği de artmış; özelleştirme öncesinde kişi başına yıllık sıvı çelik çelik üretimi ortalam 85 ton iken, 2012 yılında 410 tona yükselmiştir.

g) Ray haddehanesi yeniden devreye alınmıştır. İthalatın önü büyük ölçüde kesilmiştir. 60 bin tonu 2012 yılında olmak üzere TCDD'ye 350 bin ton ray üretilmiştir.

Şimdi devamlı ithal edilen tren tekerleklerin ve vagon üretimi için çalışmalar da başlatılmıştır.  Ayrıca planlanan yeni haddahane yatırımları ile hem üretim ve ihracat içinde, katma değeri yüksek ürünlerin payı artacak; hem de ödemeler dengesi açığının azalmasına katkı sağlanacaktır.

4- Neticede, geçmişte yıllık zararı 150, 200 milyon dolar olan KDÇ kurumu 2012 yılında 194 milyon lira kar etmiştir. Bu arada 335 milyon liralık da yatırım yapılmıştır.

5- Aynı durum, özelleştirilen İskenderun demir çelik tesisleri için de geçerlidir. Üretim iki kattan fazla arttırılmıştır. Erdemir Grubu'nun 2013 yılının ilk 6 aylık kârı 700 milyon lira olmuştur.

Netice: Özelleştirme sonrası süper başarı tablosu çok açıktır. Emeği geçen herkese müteşekkiriz.  Bu iki kurumun başarısı; 10 yıl önce ilk 20'de bile yer almayan Türkiye'yi demir çelik üretiminde  dünya 8'ncisi ihracatta da dünya 6'ncısı durumuna getirmiştir. Mevcut yatırımların devreye girmesi ile Almanya da geçilerek, Avrupa'nın birincisi, dünyanın da 7'ncisi haline geleceğiz.

Sayın Başbakanım, sayın Bakanlar; işte tablo ortada. Yıllarca kamu maliyesinin kamburu olan  kaynaklarımızı sömüren KDÇ ve İDÇ bugün ülke ekonomisinin parlayan yıldızları haline gelmişlerdir. Lütfen hatalı tabloyu devam ettirmeyin, kara delikleri yok edin. Emaneti, ehil ve doğru ellere teslim edin.

İnsan kaynaklarımız ve sanayi alt yapımız herşeyi başaracak güçtedir. Marmaray ile nasıl gurur duyuyorsak, bu sahadaki başarılarınız ile de gurur duymak isteriz...   

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank