content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Tem

Anayasa Değişikliği Paketi ve Referandum Maddeleri

26 maddede hülasa edilen, 5982 sayılı, 7/05/2010 tarihli Anayasa Revizyonu, Türk Parlamentosundan geçip Cumhurbaşkanı'nca da onaylanmıştır. "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, CHP tarafından AY mahkemesine gönderilmiş ve bu talep AY mahkemesince kısmen kabul edilip kısmen reddedilmiştir.

07.11.1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bir kısım bozukluklarını düzeltmek üzere revizyona tabi tutulmuştur tutulmasına da, bu operasyonun daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, nihai bir operasyon olmadığını nihai operasyon için altlık niteliği taşıdığını belirtmiştik.

REFERANDUMA GİDECEK ON MİLYONLARCA YIĞIN, MİLYONLARCA İTAATKAR SKOLASTİK ROBOT ve  BİNLERCE BİLİNÇLİ SEÇMEN:

Revizyonun AY mahkemesinden kısmi olarak geçmesinin ardından daha bir hafta  bile geçmeden yığınlarca İnsan EVET veya HAYIR blokunda listelerde yerlerini almışlar bile. 12 Eylül tarihinde 12 Eylülün ASKER anayasasının ellenmiş yer yer yamanmış revizyonunu oylayacak olan bu yığın ne yapacağını bile bilmemektedir.

Halkın kahir ekseriyetinin ne yapacağını hangi yönde irade beyan edeceklerini bile bilmemelerinden çok daha ayıp olanı da, MİLYONLARCA SKOLASTİK ZİHNİYETLİ İTAATKAR, ANGAJE KİTLENİN "EVET" veya "HAYIR" blokunda hararetle yerini almasıdır. Revizyon içeriğinin bir satırına bile bakmaksızın sırf annesinin deterjanını kullandığı mantıkla, abisinin, annesinin, babasının, üye olduğu derneğin, vakfın, partinin ortalama fikrine göre konumunu almakta olmasıdır.

Sözde bilinçli özde ŞABLONCU VE SÜRÜNÜN BİRER PARÇASI OLAN BU GÜRUH içeriğinin satırına bile bakmaksızın sonuçlar veya olası irade beyanları konusunda birbirleriyle boğuşmaktadır. Bu da toplumsal davranış açısından dramatik bir tablodur.

PEKİ OZAMAN NE MENEM BİRŞEYDİR BU REVİZYON:

Şu an itibarıyla AY mahkemesinin iptal ettiği madde ve bölümlerin çıkarıldığına göre düşünürsek, önümüze gelecek maddelerde (kim ne derse desin) kayda değer bir problem görülmemektedir. Hatta bu (son) haliyle muhalefetin ne gerekçe ile bu revizyon paketine ortakçı olmamalarını algılamak oldukça güçtür.

Şu anki içeriği ile önemli bir sorun taşımayan bu maddelerin bizzat düzeltilmiş haliyle kendisi kötünün düzeltilmesi adına önemli bir aşamadır. Değiştirilmesi öngörülen maddelerin bir kısmının değişimi ivedilik taşısa da bir kısmının bu bohça içine ele alınmasının paketin cilalanması dışında önemli bir fonksiyonu yoktur.

Bu günkü haliyle revizyon bohçası içine alınmayıp ta bu bohça içine alınması gereken  o kadar ivedi maddeler vardı ki, bunlar için son derece üzgünüz. Buna karşın pakette hayır denilecek hükümlerin olmadığını da belirtmek gerek. Tek istisna var ki, o da TİS (toplu is sözleşmeleri sürecinde grev aşamasında işçilerin verdikleri zararlardaki sorumsuzlukları. Düpedüz suça teşvik olan bu maddenin sırf avrupa standardına uyum endişesiyle pakete alınması izah edilemez.

Bunların yanında, siyasi partiler ve seçim sistemleri kanunlarına altlık oluşturacak  AY madde hükümlerinde ACİL REVİZYONA gidilmesi gerekirdi. Bu konulardaki iyileşmeler, demokratik açılım ve sivil anayasaya yakışan bir gelişme olurdu. Ama, malesef olmadı.

Okurlarımdan öncelikle 7 a4 sayfa ve 26 maddede düzenlenen anayasa değişikliği kanununu incelemelerini, ardından, bir sonraki link olan 1982 AY - 2010 revizyonunun karşılaştırmalı çizelgede sunulmuş şeklini incelemelerini, ardından da AY mahkemesinin kısmi iptal ettiği maddeleri incelemelerini istirham ederim. Bunların ardından evet te mi, hayır'da mı hayır olduğunun takdirini kendileri yapsınlar. Böylece başkalarının dolduruşundan ve yönlendirmelerinden kurtularak kendi hür iradelerini ortaya koysunlar. Özgür iradenin desteklenmiş bilgilerle kullanılması SKOLASTİK ZİHNİYETLE OY KULLANMA BANALLİĞİNİ ortadan kaldıracaktır.

Anayasa değişiklik Paketi tam metni için aşağıdaki dosyamıza tıklayabilirsiniz.

1982-Anayasasi-Degisiklik-Paketi-www.bilgiagi.net

1982 Anayasası ve 2010 Değişiklik paketine göre karşılaştırmalı çizelge ve tam metin için aşağıdaki dosyayı tıklayabilirsiniz.

1982-Anayasasi-2010-Degisiklik-Paketi-karsilastirma

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, http://www.bilgievreni.com, http://www.gazetecanik.com, http://www.kamudanhaber.com, http://www.siyasalforum.net, http://www.gercekgazete.web.tr, http://www.ahmetfidan.com ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, Gazete Canik vb. kağıt bası gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler : , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

23 Kere Cevaplanmış to “Anayasa Değişikliği Paketi ve Referandum Maddeleri”

  1. 1
    Memduh Mete Karsantı Says:

    Yazınızda yakındığınız konulara ana sebep, Ülkemizde seçim ve siyasi partiler yasasından kaynaklanmaktadır.
    Seçim sistemine dar bölge seçim sistemi getirilmelidir. Her bölge tek milletvekili çıkarmalıdır. Bu yapıldığı takdirde parlementoda halkın temsil kabiliyeti mümkün olacaktır. Bu sistemde parlementer genel başkanından değil kendini seçen halktan alacaktır
    Siyasi partiler yasasında partinin yönetim kurulları seçiminde tek veya listeler seçimi yerine çarşaf liste sistemi getirilmelidir.
    Siyasi partilere hazine yardımı, barajı geçen veya parlementoda grubu olan partilere değil, oranlarına bakılmaksızın aldıkları oy sayısına göre yapılmalıdır.
    Bir başka husus; Seçmen kitlesinin siyasi partileri ile bütünleşmesini oluşturan fanatism, tüm siyasi partilerin karşısındaki siyasi partileri sadece ideolojik yönden eleştirmelerindendir.

  2. 2
    ahmet fidan Says:

    Yorumunuzda çok haklısınız.
    Bu hassasiyetinizle ilgili iki yazı kaleme almıştım.
    1. si, Siyasal Partiler Ne Kadar Demokrat?
    2. si, Sivil Toplum kuruluşları Ne Kadar Sivil?

  3. 3
    Hacer ATEŞ Says:

    Siyasi açıdan yapılan bütün eleştirilerin üzerine aydınlatıcı bazı bilgilerin sunulması hususunda sizi tebrik ediyorum hocam. Üzerinde durduğunuz konu ülke bütününü kapsamakta ve çok çok düşünülmesi ve doğru bir adım atılması gereken bir konudur bu. Her yönden kaygılarımızın yok olması için şimdi top bizde.

  4. 4
    Ahmet AY Says:

    Bu konuda yazılan doyrucu yazılardan ilk 3'e girecek türden. Herkes hür iradesini iyi incleyerek verebilse sorun kalmaz diye düşünüyorum.

  5. 5
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Referandum da tercihiniz nedir diye geniş bir anket düzenledim ve şu anda 350 kişi seçimini oyladı. Yüzde 89 HAYIR oranında anket devam ediyor. Bir kaç gün sonra bu konuyu makale haline getirmeyi düşünüyorum

  6. 6
    admin Says:

    Uğur Bey, 1 kişi anketinize katıldığında kestirim ihtimali yüzde elli 10 bin kişi katıldığnda yüzde 95 olur.

    Sizin düzenlediğiniz anket, sizin çevrenizce oylanır. Bunun takdirini size bırakıyorum.
    Bunun sağlamasını da sizin anketin sonucu ile, referandum sonuçları alındığında ortaya çıkar.

    Fazla bir zaman kalmadı. 2 Ay sonra test ederiz.
    Yeter ki oy kullanacaklar, bilinçli oy kullansın.

  7. 7
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Evet hiç bir anket kesin olamaz.bunu biliyorum.
    Anketler kasıt yoksa sadece fikirsel anlamda toplum meyillerini verir.
    Bende sizin gibi düşünüyorum, anketimi 12 eylül gününe kadar internette dağıtıyorum ve arkadaşlarınıza da yollayın ibaresini unutmuyorum.
    Az önce baktım 900 küsur kişi katılmış ankete. HAYIR % 88

    Sadece kendi çevreme dağıtmıyorum hrkese yollayın diyorum ki sonuç 12 eylül de bizi şaşırtmasın

    adresi
    http://www.anket.ile.biz

  8. 8
    ahmet kaya Says:

    cevabım hayır olaktır.

  9. 9
    mustafa özdemir Says:

    değişikliği eleştirmekten başka bi işe yaramıyorsunuz değişiklik nedir ne değildir ne içerir milleti aydınlatın adam olduğunuzu bileyim

  10. 10
    serkan Says:

    RİCA EDİYORUM LÜTFEN OKUYUN...referandumda kimse hangi değişikliğe evet diyeceğni bilmiyor.bu anayasa değişikliğini hazırlayanlar halka evet derseniz şu değişecek bu değişecek diyor.fakat grçek anayasa maddeleri ortada yok.akp resmen halkın beynine hakaret ediyor.değiştirdiğinz maddeleri tarafsız bir yazıyla insanlar etkilemeden ortaya koyun.bizde düşünebildiğimizin farkına varalm.evet ya da hayır diyelim.ben dadha önce akp ye oy verdim.ancak şimdi ne kadr yanlış bir karar verdiğimi anladım.yazıklar olsun.

  11. 11
    sibel Says:

    refaranduma hayır dıyenlerın yuzde yuzu ak partının yapmıs old hatalar ulkenın satılması ve bır cok neden yuzundendır kımse refarandumdakı maddelerı ınceleyelım demıyor bıle kım cıkarttı ak partı oleyse hayır dıyorlar.bole bıseyın olması ak partının kendıne bır bakması sılkelenmesı gerektıgının bır gostergesıdır ...

  12. 12
    fazil gunes Says:

    Hanımlar ve beyler..! Tarafsızca şunu belirtmek isterimki; Askeri bir anayasayla sivil halkı asla ve asla yönetemezsiniz.Açın bakın internetten,maddeler ne,neler değişiyo,neler eklenmiş,sonuç ne olur,kendiniz analiz edin..!? Bu seçim değilki,profu,yazarı neden parti görüşüyle yazı yazıyolar anlamış değilim.bu REFERANDUM,halk olarak ne işime gelirse onu onaylarım ve onaylıcamda.Çünkü elimize bir kere fırsat geçmiş,kaçırmamak lazım. Teşekkürler.

  13. 13
    Sevgi PAK Says:

    Zihniyetler çok çarpık....
    Birkaç gündür izliyorum da insanlarımız farklı farklı paylaşım sitelerinde yok akp ülkenin topraklarını sattı yok atamızın kemikleri sızlıyor yok atamız bize hakkını helal etmiyor
    -----) BUNUN İÇİN REFERANDUMA HAYIR! Demekten çekinmiyor. Çok merak ediyorum okudular mı anayasa değişiklik paketini?
    Okudular da hangi madde onları rahatsız etti?

    Çocukların korunması mı?
    Askeri bir anayasayla Sivil halka yapılan haksızlıkların önünün kesilmesi mi?
    Ya da memurların toplu iş sözleşmesi yapabilme hakkı mı ?
    Siyasî partilerin malî denetiminin Sayıstay tarafından yapılması mı?

    Öyle bir ülke olduk ki çok üzülüyorum çookkk
    Daha Türkiye cumhuriyeti halkının seçmiş olduğu başbakana saygı göstermeyip Recep Bey diye hitap eden bir parti başkanına sahibiz ne yazıııkkk ne yazıkkk....

  14. 14
    FERİT TAYLANAD Says:

    bu anayasa değişiklik paketi ile akp iktidarı kendi önünü acaçak ve asla yargılamaz olacaklar yarın bu ılk adımı attıktan sonra yarın baska anayasa değişiklik paketi adı altında bir suru işlem yapacaklar yargının bağımsızlıgını elınden alıyorlar ben maddeleri okudum çoluk çocukla alakaı maddeler zaten var hatta bu anayasa refarandumunda en goze batan madde anayasa mahk. ve hsyk ile alakalı olan maddeler diğer maddeler zaten evrensel hukuk kuralları çerçevesınde bızım uygulamaya calıstıgımız kurallar evet sadece iyileştirme yapılmış ama daha demokrat bir paket hazırlanabılırdı AKP onumuzdeki 100 YILIN programını yapıyor bence ıyı okuyun oyle karar verın cunku mahserde bunun hesabı var...

  15. 15
    hasan Says:

    evet bencede mahserde hesabı var ama ben merak ediyorum şimdiye kadar bu ulkeyi yonetenler ve bazı yonetenleri asanlar nasıl hesap vercekler acaba.belli bi zihniyetin altında kafalarına gore okadar cok ezildik kendi topraklarımızda assagılandık resmen sadece belli bi kalıba sokulup bazı seylerden vazgecmey zorlandık ulkeden surulduk resmen soruyorum yargı akpnın elıne gececek diyolar pekı bagımsız mı hayır tabıkı hıc olmadı hıc hemde ama işte halka ragmen bı ulkeyi ancak bukadar yonetebilirsiniz ve bitti artık hersey degidecek şimdi dusunup sorgulama zamanı nerde yanlıs yaptık keske paket daha agır maddeler ıcerseydı ama neyse bu bile cok buyuk bı basarıdır bence yolsuzluk falan filan hepsi palavra keske cıkıp gercek dertlerini soleseler daha hepinizi ÇAĞDAŞLAŞTIRAMADIK napıyosunuz siz deseler birazcık daha zaman verin deseler neyazık kı ruya bitti uyanma zamanı...mümkünse bana kimse dokunmasın ve özgürlüğümü kısıtlamasın ve beni kendi çağdaşlığına cekmeye calışmasın huzur içinde yobaz olarak ölmek istiyorum... o yüzden evet.

  16. 16
    mesut Says:

    vatana millete ne hayırlıysa o olsun...ülkemizin menfaati çıkarı söz konusuysa gerisi taferruattır ...

  17. 17
    selma Says:

    refarandumda yer alan tüm maddeler büyük bir kandırmacadan ibarettir arkadaşalar.. madem çok çok masum görünüyo bu şeyler neden top yekün ye evet ya da hayır denmemiz isteniyo? neden halkın bazı şeylere evet bazılarına hayır diyebileceği kimsenin aklının ucuna gelmiyor ki... ben bunu çok merak ediyorum

  18. 18
    bedrettin özel Says:

    bu referandumdan evet çıkması halkı hiçe sayan halkı tepeden görenlerin hoşuna gitmeyecek.basit bir örnek başörtüsü meselesinde yaşananları herkes biliyor.ülkede hiç bir kurum halkın veya halkın seçtiği meclisin üstünde olamaz.

  19. 19
    necati Says:

    maddeler kısa ve net anlasılır birde gizli maddeler oldugu söyleniyor mesela sağlıkla ilgili değişimler var deniliyor maddelere baktım böyle bir şey yok var diyenmi yalan söylüyor yazmayanlar bizden birşeymi saklıyor acaba. 1 ekim 2010 da yürürlüğe gireceği söylenen sağlık primleri ile ilgi madde gercek mi acaba aydınlatırmısınız ?

  20. 20
    ertan Says:

    referenduma niçin hayır niçin evet bizler türküye cumhuriyetinde yaşıyoruz böyle akılsız saçmalıklar hemen herkesin agzında biz önce kendi sonrunumuz olan terör belasından kurtulmamız lazım aslında evetmi hayırmı diyecegimi bilmiyorum evette desek hayırda desek degişen hiç bir şey olmaz akp de chp.de her zaman için küçük çocuklar gibi birbirlerine laf atmaktan başka bir şey demiyorlar iki partide türk halkını arasına girip halkın sorunlarını bir dinlesinler ne diyelim türkiye için hayırlı olsun

  21. 21
    kerim Says:

    tek kelimeyle evet

  22. 22
    kerim Says:

    veli kücük gibi bi zihniyeti olan insan hayır der anca bi gün evledını abisini kardeşini kaybetmek olmamalı bu ülkede .......... her yanilik bi basamak daha yükselmek tir darbe anayasasın da... kısacası bu vatanı sevip bu ülkeye aşık san ne akp ne mhp si nede chp si kim yararlı bişey yapıyosa bu ülkeye ben ce ona evet dememiz lazım ... hayırlrsı olsun şimdiden milletimiz icin inş evet te cıkacak

  23. 23
    AHMET AKBAŞ Says:

    ne maddesi iş kala kala sok idarecilerinemi.kaldı bunlar bu vatanın sınırları çizilirken kanmı vermişler.hazır vatanda şimdi parsal yapın yemezler. A.B......A.B.D. ÇETELERİNİN İŞİNE BU TÜRKİYE GELMEZ.başka kapıya gitsinler.burayı bölmek için tarih boyunca uğraştılar.durmasınlar uğraşsınlar.dünyada en az 400 milyon türk var bunu unutmasınlar.taş taş üstünde kalmaz.biz aç kalır ölürüz ölümüzde onlara yeter.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank