- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Yüzen Güneş Enerjisi Santralleri

Fukushima’daki nükleer santral felaketinden yıllar sonra Japonlar 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretimini iki katına çıkarmak için akıllı yöntemler arıyor. Bu çalışmalara da suda yüzen güneş santralleriyle başladılar. İki tanesi 2015 yılında inşa edildi, biraz daha büyüğü bu yılın ortalarında açıldı ve dünyanın en büyüğü de bu yıl içerisinde açılacak.

Güneş Enerjisini Üretme Yöntemleri

Güneş enerjisi, direk olarak fotovoltaik yöntemiyle veya dolaylı olarak yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yöntemleriyle güneş ışığının elektriğe dönüşmesi şeklinde kullanılır. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yönteminde aynalar veya lensler kullanılarak büyük alandaki güneş enerjisi, küçük bir ışın demetine dönüştürülür. Fotovoltaik yönteminde ise fotovoltaik etkilerle güneş ışınları direk elektrik akımına dönüştürülür.

Fotovoltaik

Floatovoltaik

 

Deniz mi kara mı?

Yüzen enerji santralleri karadakilere göre %11 daha avantajlı görünüyor.

Pozisyon
Japonya gibi ülkelerde çok fazla şehir var ve güneş panelleri için kara parçası bulmak zor. Yüzen paneller bu problemi çözmek için kullanılabilir.

Performans
Deniz suyu, güneş panellerini daha soğuk bir seviyede tutmaya da yarayacaktır. Böylece panellerin hem etkisi daha çok olacak hem de ömürleri daha uzun olacaktır.

Muhafaza etme
Güneş panelleri bir baraj gölünde suyun buharlaşmasını sağlayacak. Böylece deniz yosunlarının büyümesi de engellenecek. Böylece barajlar daha sağlıklı olacak ve kapasiteleri de daha fazla olacaktır.

Japonların deneyimi

1990 yılından beri güneş enerjisi Japonya’da baya gelişti. Dünyanın en çok enerji tüketen 4. ülkesi olan Japonya Fukushima kazasından sonra devlet politikası olarak tamamen yenilenebilir enerji üstüne yoğunlaştı.

Hyogo Prefecture Güneş İstasyonu

Chiba Prefecture Mega İstasyon

Yenilenebilir enerji politikaları ülkeler için daha da önemli hale geliyor. Bu konuda Türkiye’de daha fazla proje ve destek görebilmek umuduyla.

KAYNAK: http://webrazzi.com/2016/10/03/yenilenebilir-enerjide-farkli-bir-alan-yuzen-gunes-enerjisi-santralleri/