- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Yuva VE Okullar Beslenme Ahlâkını Bozuyor

Obama Hükümeti, okullarda satılan ve halk arasında “abur-cubur” adıyla bilinen pizza, hamburger, bisküvi, gofret, cips, gazoz, kola gibi yiyecek ve içeceklere karşı savaş açtı.Amaç, her geçen gün büyüyen ve ülkenin geleceğini tehdit eden boyutlara ulaşan obezite ile mücadele etmek.

Yeni düzenlemeye göre, bundan böyle okul kantinlerinde ve otomatik makinelerinde gıda endüstrisinin tuzlu, yağlı ve şekerli ürünlerinin yerini sebze, meyve, süt, yoğurt gibi “sağlıklı besinler” alacak.

Yeni tedbirler

Tarım Bakanlığı, okullarda satılan tüm yiyecekler için yağ, kalori, şeker ve tuz için sınırlar belirleyecek.

Bir porsiyon 200 kaloriden daha az olacak.

İlk ve ortaokullarda sadece su, az yağlı süt, yüzde 100 meyve veya sebze suyu satılabilecek.

Liselerde bazı spor içecekleri, diyet soda ve buzlu çaya kalorileri sınırlanmak üzere izin var.

Bu ve benzeri başka tedbirler toplumda 60 gün süreyle tartışıldıktan sonra 2014-15 ders senesinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bunlar aynı zamanda çocuklardaki obeziteyi egzersiz ve daha iyi bir beslenme düzeniyle azaltmak için çalışan Bayan Obama’ nın kampanyasına destek olacak.

Bir araştırmaya göre USA’ da senede 2.3 milyar dolarlık abur-cubur satılıyor.

Okullar ve gıda endüstrisinden itiraz var

Bazı okullar ve gıda endüstrisi beklenildiği gibi bu tedbirlere karşı çıkıyorlar.

Mesela, yasaklanması istenen fırında patates (kumpir) gibi bazı ürünlerinin yağda patates kızartmalarından daha sağlıklı olduğunu, abur-cubur üretenlerin satışlarının çok düşmesinin bunların okullara olan maddi desteklerini azaltacağını iddia ediyorlar.

Bazı idareciler ise her beş çocuktan birinin obez olduğu USA’ da yasaklamadan ziyade “meyve-sebze-yoğurt” gibi sağlıklı alternatiflerin sunulmasıyla daha başarılı olunacağı görüşündeler.

Gelelim neticeye

Benzer uygulamaların ülkemizde de hayata geçirilmesi şart ve işe de yuva, kreş ve anaokullarından başlamak gerekiyor.

Anneler,  evde asla abur-cubur yedirip içirmedikleri çocuklarına yuva ve kreşlerde kek, gofret, şekerleme, meyveli gazoz gibi ürünlerin üstelik de ödül olarak verilmesinden çok şikâyetçiler.

Yeni Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarımıza tarihi mesuliyetler düşüyor.

Obeziteyi önlemenin obezitenin sebep olacağı hastalıkları önlemeden çok daha kolay olduğu unutulmamalı ve bir an önce gerekli tedbirler alınmalı.

KAYNAK

http://www.greenwichtime.com/news/medical/article/Healthier-schools-Goodbye-candy-and-greasy-snacks-4242912.php#ixzz2JsHXgueE [1]