- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Yunanistan’dan: İnsanca Dergisi

Yunanistan’da, Gümülcine’deki dostlarımızın yayınladığı, Dr. Hasan Ahmet tarafından bana gönderilen bir dergi var masamda.

Sanat, düşün, kültür dergisi İnsanca’nın sahibi, Kültür Sanat Şirketi.

Yazı İşleri Müdürü: Hakan Mümin,

Yayın Kurulu: Ahmet M. Ahmet, Hasan Ahmet, Mustafa Çolak.

Yazışma adresi: Adrianoupoleus N. 91-69100 Komotini, Gerece (Yunanistan).

İlk sayısı masamda olan İnsanca Dergisinin sayfalarında imzaları görülenler:

Füzun Suka, Rahmi Ali, F. Hakkı Ali, Hasan Ahmet, Şefaat Ahmet, Mehmet Dükkancı, Ahmet Ahmet, Mücahit Mümin, Mustafa Çolak, Hakan Mümin, Sema Salihoğlu.

Türkçe yayınlanan İnsanca Dergisinin, Rahmi Ali İmzalı başyazısında, Basübadelmevt veya Diriliş’ten söz ediliyor başlık olarak. Alt satırların bazılarında da şöyle sesleniliyor:

“İnsanca, bundan böyle, azınlık sanatçı ve sanatseverlerinin, dolayısıyla tüm azınlık halkının hizmetinde olacak. Bu güzellikler bahçesinde hali hazırdaki sanatçılarımız çeşitli sanat eserleriyle yer alacak, yeni kalemler kendilerini bu derginin sayfalarında deneyecekler”.

Füzun Suka’nın “Ey gençlik ve dünya sizin” başlıklı şiiri 3. sayfada yeralıyor. Sekiz ayrı dörtlükten meydana gelen bu şiirden bir bölüm, dörtlük. Girişten:

Hakikati arıyorsun,

Huzur istiyorsun,

İyi niyet bekliyorsun,

Bulamıyorsun ki..

Faik Hakkı Ali, Acılarla yaşamaktan, hayata tutunmaktan söz ederken, “İnsanın yaradılışındaki otuz dokuz yıllık hüzün yağmurları, hüzün ve acıları hayatın vazgeçilmez gerçekleri arasına sokulmuştur” diyor. 4. sayfanın hemen sağ sütununda Hasan Ahmet’in iki şiiri yer alıyor.

Bunlardan ikincisi, “İnsan sevgisi” adıl olanı üç ayrı dörtlükten meydana geliyor. Bir dörtlüğü bu şiirin:

Ayıramam hiç birini,

Erkeğini, dişisini,

Cahilini, alimini,