content

17 Ağu

Yumurta, Tereyağı Ve Kırmızı Et Masum, Margarin Öldürüyor

Yeni bir meta-analizde modern tıbbın insanlara “kalp hastası olursunuz” gerekçesiyle sakın ağzınıza bile koymayın dediği doymuş yağların “masum” olduğu bir kere daha gösterildi.

Bu araştırmaya göre yumurta, yağlı süt, yağlı yoğurt, yağlı peynir ve kırmızı et gibi hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağlar kalp hastalıklarına, diyabete ve erken ölümlere yol açmıyor.

6c20f66404cr8if9bh4Bunun tam aksine içinde kolesterol bulunmadığı için “kalp dostu” olarak tavsiye edilen “margarinler” ise tam aksine diyabet, kalp krizi ve erken ölüm riskini artırıyor.

British Medical Journal isimli tıp dergisinde yayınlanan meta-analiz daha önce 1 milyondan fazla kişi üzerinde yapılmış olan 50 gözleme dayalı araştırmanın yeniden değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi (1).

Buna göre trans yağ tüketenlerde erken ölüm riski yüzde 34, koroner kalp hastalığından ölüm riski yüzde 28, kardiyo-vasküler hastalıktan ölüm riski ise yüzde 21 daha yüksek!

Trans yağ rezaleti

Zaten trans yağların bir “sağlık düşmanı” olduğu tüm pazarlama oyunlarına rağmen saklanamaz hâle gelince tıbbi fetva kurumu FDA daha önce yüzde 0.5 grama kadar müsaade ettiği trans yağların kesinlikle yenmemesi gerektiğini açıklamak zorunda kalmıştı (2).

Oysa trans yağların zararlı olduğu dün ortaya çıkmış değil; bu acı gerçek 60 seneden beri biliniyor.

FDA, endüstriden gelen baskılar sebebiyle bugüne kadar trans yağları yasaklamayı bir türlü becerememiş, gerçekleri gören birçok firma, FDA’ nın bu kararından çok önce trans yağları terk etmeye başlamıştı.

Zararlı olduğuna seneler önce hiç şüphe kalmayan trans yağlara üç sene daha izin vermek milyonlarca insanın kalp hastası olmasına müsaade etmekten başka bir şey değildir.

FDA trans yağlar bir “zehir” dir ama endüstrinin zarar etmemesi için 3 sene daha tüketilmesinde sakınca yoktur demeye getiriyor.

Beslenme kılavuzlarının dayanakları da fos çıktı

1977’ de USA ve 1983’ de İngiltere’ de yayınlanan sağlıklı (!) beslenme kılavuzlarında tereyağı, yumurta, kırmızı et gibi “doymuş yağlar” yasaklanıp “margarin ve bitkisel sıvı yağlar” ve “yağsız, layt ürünler” göklere çıkarılarak koroner kalp hastalıklarının azaltılması hedefleniyordu.

Kılavuzlarda yağ tüketiminin günlük toplam enerji alımının yüzde 30’ una ve doymuş yağ tüketiminin de total enerjinin yüzde 10’ una indirilmesi tavsiye ediliyordu.

USA ve İngiltere dışından dünyanın birçok ülkesinde benimsenen bu tavsiyeler kalp-damar hastalıklarının ve bunlara bağlı ölümlerin bırakın azalmasını, tam aksine katlanarak artmasına yol açtı.

Bu sene başlarında British Medical Journal Open Heart’ da yayınlanan ve bu beslenme tavsiyelerinin dayandığı araştırmaların mercek altına alındığı meta-analizde bunların sonuçlarının yeterli ve güvenilir olmadığı ortaya çıktı (4).

Şimdi beslenme kılavuzlarında bugüne kadar “öcü” gibi gösterilen kolesterole ve doymuş yağlara konan ambargo da kaldırılmaya başlandı (5).

Gelelim neticeye

Kolesterol teorisinin yalanlarını, tüm dünyanın endüstrinin menfaati için senelerce nasıl aldatıldığını “Büyük Kolesterol Yalanları” isimli kitabımda ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz (6).

Bilim adamlarının kimisi bu yalanları bilmeden ama ne yazık ki birçoğu bildikleri hâlde insanları yanlış beslenme tavsiyeleriyle kalp-damar hastası yaptılar.

Bilim dünyası nihayet “doymuş yağ” yanlışından dönüyor ve hiç merak etmeyin yakın bir zamanda sıra kolesterol haplarına gelecek!

Kaynaklar

1. http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978

2. http://edition.cnn.com/2015/06/16/health/fda-trans-fat/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/29/yazilar/tip-yazilari/beslenme/trans-yaglari-bitiren-bilim-adami/

4. http://openheart.bmj.com/content/2/1/e000196.full

5. http://www.philly.com/philly/health/hearthealth/20150211_U_S__poised_to_withdraw_long-standing_warnings_about_cholesterol_in_diet.html

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank