content

27 Ara

Yeni Bir Burdur Çeşitlemesi

Burdur çıkışlı haberlerin, değişik yayın kaynaklarına taşınması için gayretlerimi sürdürüyorum.Bu bilgilerin gelecekte önem taşıyacağı,yararlanılacağı gerçeğinden hareketle bu yazımda yer vermek istediğim Burdur haberleri şöyle sıralanıyor:

1-Burdurla ilgili okuduğum  en bilimseli bu kitap: Kuva-yı Milliye’den Cumhuriyete Burdur.Editörlüğünü Zafer Gölen yapmış.Paylaşmak istediğim bilgiler var.Doç. Dr. Zafer Gölen;”Bu çalışma ile hem sempozyumda sunulan bildiriler yayınlanmış,hem de Burdur’la ilgili bazı çalışmalar bilim dünyasının hizmetine sunulmuştur” diyor.Buradan alınan bilgiler:

Kurtuluş savaşı öncesinde Rumlarla, Ermenilerle halk arasında dostça ilişkiler varmış.Birbirine gelip gitmeler,özel gün ve bayramlarda bir arada bulunmalar.Her şey İtalyanların Burdur’a gelişi ile tersine dönmüş.(Eskiler  İtalyanların şu anda bulunan meydana çadır kurup kaldıklarını acıyla ifade ederler)Azınlıklar yıllardır,hatta yüzyıllardır içlerinde biriktirdiklerini İtalyanların gelmesi ile ortaya koymuşlar.Hal ve tavırları tamamen değişmiş,önceliğin kendilerinde olduğunu ima

ederek,yapılmaması gereken her şeyi  yapmışlar.Hinnaplı evin (Mısırlılar konağı) yanında bulunan çeşmeden sırayla su dolduran Burdur halkı Türk,Ermeni,Rum kadın ve çocukları sırayla sularını doldururken,hiçbir sıkıntı yokken,İtalyanların gelmesi ile huzur tamamen bozulmaya başlamış,Türk gençleri ile Ermeni ve Rumlar arasında tartışmalar,kavgalar başlamış.

1905 ve 1906 yıllarında yapılan sayıma göre Burdur nüfusu 76 bin 981.Müslüman erkek:36 bin 517,Müslüman kadın:36 bin 633,Rum erkek:1344,Rum kadın:1278,Ermeni erkek:595,Ermeni kadın:561.

Burdur şehir merkezinin nüfusu l3 bin olduğu belirtilirken, Rumlar ve Ermeniler sadece Burdur merkezinde yaşamaktadırlar.Yaşadıkları yer günümüzdeki Zafer Mahallesi ve Necati Bey Mahallesi(Manastır) denilen bölgelerdir (Neriman Mıhladız, Yenigün Gazetesi,Burdur,01 Aralık 2013)2-Burdur Gölü Biyolojik Çeşitlilik Araştırması Projesi Raporuna göre,Burdur Gölü’nde 210 kuş türü bulunuyor.Orman ve Su İşleri 6.Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk AA Muhabirine yaptığı açıklamada,Burdur Gölü Havzası’nın kuş türleri açısından dünyadaki önemli yaşam alanlarından biri olduğunu söyledi.Burdur Gölü’nün, havzanın bu değeri almasında önemli yer tuttuğunu belirten Yılmaztürk,”Bugüne kadar çalışmalarda 210 kuş türünün varlığı tespit edilmiştir.Bu türlerden 82’si su kuşu,95’i ötücü,27’si gündüz ve 6’sı ise gece yırtıcısı” bilgisini paylaştı.

Burdur Gölü alt havzasının kuşlar açısından değerini, büyük oranda Burdur Gölü’nün yaşam alanı sağladığı su kuşları vasıtasıyla aldığını dile getiren Yılmaztürk, gölde dönemsel olarak 21 yerli,34 kışlama,16 yazlama ve 11’de geçit türü bulunduğunu kaydetti,

Burdur’da yaklaşık 20 yıldır kuş gözlemciliği yapan Ufuk Gökduman ise, Burdur Gölü’ndeki su seviyesinin Göl’ü besleyen derelerdeki göletler ve yer altı sularının yoğun kullanımı sonucu hızlı şekilde  düştüğünü belirtti (Yenigün Gazetesi,Burdur,29 Kasım 2013)

3-Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre, Burdur nüfusuna oranla, organ bağışı sayısı açısından Türkiye birincisi oldu (Burdur Gazetesi,29 Kasım 2013)

-Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nün, 2012 yılında yapmış olduğu Proje ve faaliyetleri Bakanlık düzeyinde değerlendirilerek,”Sağlığın Geliştirilmesi Çalışmalarında Örnek İl Sağlık Müdürlüğü” seçilmişti. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü 2013 yılında da ,Sağlığın Geliştirilmesi ve Araştırmasında yine Örnek İl Sağlık Müdürlüğü seçildi) (Burdur Gazetesi, 30 Kasım 2013

4-İsa Kayacan’ın kültür hizmetleri sürüyor. Anadolu Basını’nın duayeni, hemşehrimiz Prof. Dr. İsa Kayacan’ın ilimizdeki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne kazandırdığı kitaplar, MAKÜ Merkez Kütüphanesindeki raflarda yerini aldı.Gazeteci-Yazar İsa Kayacan yıllardır verdiği kültür hizmetlerine bir yenisini daha ekleyerek,geniş kitap koleksiyonunu ilimizde Üniversiteli öğrencilerin hizmetine sundu.

MAKÜ internet sitesinde yapılan açıklamada;’Burdurlu hayırsever Prof. Dr. İsa Kayacan’ın Üniversitemize vakfettiği kitaplar hizmete sunuluyor’ başlıklı duyuruda şu ifadeler yer aldı:’Burdurlu hayırsever Prof. Dr. İsa  Kayacan tarafından vakfedilen edebi ağırlıklı kitapların yer aldığı yaklaşık 2 bin 250 eser Üniversitemiz MerkezKütüphanesinde oluşturulan raflarda yerini aldı
ve kitaplar okuyucuların hizmetine sunuldu (Yenigün
Gazetesi, Burdur,29 Kasım 2013)

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank