- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Yazı ve Yayınlarıyla Çınarlaşan Hocamız Salim Savcı’dan: Niçin? Atatürk de Atatürk!..

Salim Savcı hocamız, Çorum ilinin, Osmancık ilçesinin Çampınar Köyünden seslenmeye, yazdıkları yayınladıklarıyla bizimle selamlaşmaya devam ediyor.O yaşayan başöğretmenlerimizden, şair, yazar ve araştırmacılarımızdan.

Yeni bir kitabı daha geldi. Niçin? Atatürk de Atatürk adlı 40 sayfalık, Salim Savcı hocanın 64. kitabı; “Benim vefalı dostum, Prof. Dr. İsa Kayacan’a, Size bu kitabımı imzalarken duyduğum mutluluğu bilmenizi dilerim, sevgi ve saygılarıyla, Saat 06.00 Çampınar, 20.06.2012” cümlesiyle imzalanmış ve bana gönderilmiş.

Kitap içinde, Mustafa Kemal’e ait bilgiler, Mustafa Kemal’in ağaç sevgisi, Atatürk’ün çocuk sevgisi, Atatürkle ilgili çeşitli yazılar, bölüm başlıkları olarak veriliyor.

Fotoğraflarla zenginleştirilen sayfalar, örneğin 6 ncı sayfasındaki “Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı” ara başlığı altında verilen fotoğraflardan: Atatürk’ün doğduğu ev, Atatürk’ün kimlik belgesi, Mustafa Kemal Paşa (1918) gibi cümlelerle, açıklamalarla verilenler, Niçin Atatürk de Atatürk, deyişimizin, dememiz gerekenlerin gerekçeleri anlaşılır biçimde ortaya konulmuş, anlatılmış, sayfalara aktarılmış. 34 ncü sayfaya bakıyoruz: Orta Anadolu’da Secigen (şimdiki adı Çampınar) köyünde yaşayan, adı Zeynep olduğu halde Zeynik adı ile anılan deli dolu bir köy kadını konuşuyor (uzunca bir şiirin girişi):

 

Çocuktum, sen kızsın dediler,

Eksik eteksin demeyi unutmadılar,

Saçım uzunmuş, aklım kısaymış,

Ben az bilsem de olurmuş…

Ah şu töreler, ah şu Anadolu’nun sözde çok bilmiş amcaları, teyzeleri.. Şimdi, Salim Savcı hocanın, yukarıda adından söz ettiğimiz kitabıyla birlikte gönderdiği, düzgün ve iltifat dolu cümlelerinin yer aldığı satırları arasında gezmek, nakletmek istiyorum bu mektubu:

Candan vefalı dost Prof.Dr. İsa Kayacan’a; Şu dünyada, arkadaş çoktur. Neden ise dost sayısı her insan için iki elin parmak sayısından azdır. Yine dostlar vardır, vefaları gün gelir kalmaz olur. Ama daima akılda kalan dostlar da vardır. İşte benim, en vefalı dostlarımdan birisi sizsiniz. Çünkü, yerel gazetelerde köşe yazısı yazma ilhamımı ben sizden aldım. 1974’den beri de sürdürüyorum.

Gönderdiğiniz her yazıyı okurum, değerlendiririm. Başarınızı gördükçe, hayalen sizi içtenlikle kucaklarım. 64. kitabımı da ilk kez size imzalıyorum. Dünyaya geldik, bir günde gideceğiz. Sizi görmeyi Allahtan nasip etmesini diliyorum bir: Bir de bizim köyün deyimi ile sizi kucaklayıp sırtınızı okşamak (bizim köyde buna pıtıpıtı yapmak) diyorlar istiyorum, benim vefalı ve candan dostum! Bu da iki!.. Sağlıklı günler dileklerimle. (Salim Savcı) (Çampınar Köyü, 20.06.2012)