- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Yarkadaş, Tekin ve Sarıgül

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in basındaki sözcüsü Barış Yarkadaş'ın Gercekgündem'de 6 ekim tarihli “Sarıgül düğümünü Gürsel Tekin çözüyor” başlıklı yazısı İstanbul kavgasını özetliyor.
Mustafa Sarıgül'ün adaylığının CHP'den halen kesinleşmemesi üzerine Gürsel Tekin hamle yaptı. İstanbul Büyükşehir aday adaylığını bayram sonrasında açıklayacağını iddia eden Yarkadaş'a sorulması gereken ise şu. Parti içersinde nasıl bir mücadele yaşanıyor ki, Tekin yeniden adaylık hamlesi yapıyor? Gürsel Tekin İstanbul aday adaylığını aylarca önce kamuoyuna zaten deklere etti. Bunu cümle alem biliyor. Yarkadaş bilinmeyeni açıklamıyor, bilineni gündeme yeniden getirerek, Sarıgül'e ve partiye mesaj veriliyor.

Sarıgül'e, 'İstanbul'a aday olacaksan', parti yönetimine ise 'Sarıgül'ü aday yapacaksınız', Tekin'i yok sayamazsınız mesajı Yarkadaş aracılığı ile veriliyor.

Yarkadaş, Tekin'in Tuzla toplantısı üzerinden ise İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin'e de mesaj veriyor.
“Kılıçdaroğlu'nun tam desteği ile sahaya inen Tekin'in hamlesi, 90 yıllık CHP'nin kişilere mahkum edilemeyeceğini göstermiş ve umutları yeniden diri hale getirmiştir. CHP'ye yıllarca emek vermiş yüzlerce ismin her türlü kişisel sorunu tarihin çöp sepetine atarak Tuzla'ya gelmesi ve Tekin'le birlikte fotoğraf vermesi de üzerinde düşünülmesi gereken bir tablodur. CHP'den uzun yıllar uzak kalan Adnan Keskin ile CHP'yi hiç tanımayan Salıcı'nın bu fotoğraftan çıkaracağı çok ders vardır...”
****
Yarkadaş, aşağıdaki satırlar ile de Tekin'in adaylık açıklamasının, Kılıçdaroğlu'ndan bağımsız olamayacağına yönelik vurgu yaparak; “Kılıçdaroğlu'na bağlılığı ve sadakati ile bilinen Gürsel Tekin'in pazar günü Tuzla'da yaptığı konuşma ise CHP'de taşların yerine oturmaya başladığının işareti oldu. Tekin, diplomatik bir üslupla hazırlanmış olan konuşmasında hem Sarıgül'e, hem CHP'lilere hem de kamuoyuna ince mesajlar verdi. Tekin, muhtemelen Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde yaptığı ve kağıttan okuduğu konuşmasında, "İstanbul sahipsiz ve çaresiz değildir, çare CHP'dir, CHP'dedir'' dedi. Böylece, ''çare''yi parti dışında arayanlara "Aklınızı başınıza toplayın, kimse CHP'nin üstünde değildir'' mesajını verdi” diyerek Tekin'in İstanbul pazarlığının ipuçlarını veriyor.
****
Yarkadaş, “Tabii tüm bunlardan ''Sarıgül İBB adayı olmayacak - olamayacak'' anlamı çıkmasın... Sarıgül, CHP'ye dönebilmesi için gerekli olan dilekçeyi PM'ye sunduğu taktirde, kartlar kuşkusuz yeniden karılacaktır” diyerek de, Sarıgül'ün adaylığının kapandığına yönelik kesin ifade kullanmıyor, kartların yeniden karılacağını iddia etmesi, ardından da; “Gürsel Tekin de bu bağlamda, partimin ve genel başkanım Kılıçdaroğlu'nun iradesine sonuna dek tabiiyim'' cümlesine yer vermesi ise Yarkadaş'ın gazeteciliğini küçültüyor.
Yarkadaş yazısının sonunda ise evlere şenlik not düşüyor. “Gürsel Tekin, İBB aday adaylığını Kurban Bayramı sonrası açıklayacak. "İstanbul'u yönetmek için adayım, partimin aday adayıyım'' diyecek. Tekin, Sarıgül'ün aday gösterilmesi halinde ise partisinin kazanması için çalışacak.” ****
Yarkadaş'da biliyor ki, bugün CHP her koşulda Sarıgül'ü İstanbul adayı göstermek zorundadır. Şayet göstermez ise asıl o zaman kaybedecektir. Sarıgül son anda adaylık için CHP'ye müracaat etmezse ki, bu ihtimalde kendisine duyulan güvenin bitmesine neden olacaktır.

Tekin'in son hamlesi ise, İstanbul için parti içersindeki yaşanan mücadelenin ve tartışmaların, ayrışmaların göstergesidir. Tekin, uzun süredir İstanbul üzerinden pazarlık gücünü yitirmesi ve gündemden düşmesini son hamlesi ile tersine çevirmeyi hedeflemektedir.
****
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bence bugün İstanbul'u en iyi okuyan konumunda olduğunu düşünüyorum. Çünkü İstanbul'un kazanılması veya 12 olan belediye sayısının 20'lere çıkmasının ise asıl kendisinin kazanımı olacağını en iyi kendisi görmektedir.
Özellikle olası bir başarısızlıkta parti içersinde Genel Başkanlığa hazırlanan kimi isimler, yerel seçimlerde başarısız bir sonuç alınmasını ve özellikle İstanbul'da bir hezimet yaşanmasını istemektedirler ki, bunları en iyi okuyabilecek isim Kılıçdaroğlu'dur. Kılıçdaroğu'nun geleceği İstanbul başarısı üzerinden devam edecek ya da başarısızlık üzerinden bitecektir.
****
Onun içindir ki, İstanbul CHP için çok önemlidir. Ayrıca dün yayınlanan ve gazetelere yansıyan İstanbul araştırması ise manüpilasyon kokmaktadır. İstanbul'da Tekin'in yüzde 55 olması, Sarıgül'ün ise yüzde 30'larda olması gerçekçi değildir. Partinin kimi ilçelerde oylarının yüksek çıkması ise var olan belediye başkanlarına ve kimi adaylara ayrı birer mesajdır. Anlayacağınız CHP'de adaylık belirleme süreci yaklaştıkça iç mücadele daha da artacaktır. Ve İstanbul'un 39 ilçesinde CHP kazanabilecek ve kamuoyu için belki de sürpriz sayılmayacak adaylarla kamuoyunun karşısına çıkacaktır. Başka türlüsü de mümkün değildir.

Çünkü CHP'nin yerel seçimlerdeki başarısı ya da başarısızlığı, 2015 seçimlerinin anahtarı olacaktır.
Son söz: Aday belirleme tarihi yaklaştıkça, adaylar belirlendikten sonra ise seçim tarihi yaklaştıkça ortalıkta daha çok sonuçlarıyla oynanmış kamuoyu yoklamaları ile karşılaşağız. Çünkü amaç seçmenin kararını etkilemektir.