content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

17 May

Uluslararası Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş Sempozyumu

Neşat Ertaş, hiç kuşkusuz son 50 yılın halk müziğine damgasını vuran bir mahalli sanatçı idi. 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesine bağlı Kırtıllar köyünde doğmuş olan, Abdal kültürünün en önemli bir simasıydı. Babası Muharrem Ertaş da bir saz ustasıydı. Oğlu Neşet’e de halk müziği geleneklerini, sanatın inceliklerini öğretmişti. 5-6 yaşlarında iken sanki bir yetişkin gibi bağlamayı çalıyordu. Babası ile birlikte düğünlerde saz çalıp türküler söyledi. Yıllar içinde; bütün Türkiye’nin ve Türklerin untitledyaşadığı coğrafyanın insanlarının tanıdığı, bildiği, sevdiği bir sanatçı oldu.

UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak ilân edilen Neşet Ertaş’a, İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından 2011 yılında fahri doktora da verilmiştir. Daha yaşarken hakkında kitaplar yazılan, üniversitelerde lisans ve lisans üstü tezler hazırlanan ve “Bozkırın Tezenesi” adıyla ünvanlandırılan Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012 tarihinde 74 yaşında iken hayata gözlerini kapadı. “Beni babamın ayak ucuna gömün” isteği üzerine Kırşehir’de görkemli bir cenaze merasimi ile toprağa verildi.

13-14 Mayıs 2013 tarihlerinde Kırşehir’de Ahi Evran Üniversitesi tarafından adına, uluslararası bir sempozyum düzenlendi Sempozyumun tam adı şöyledir: “Uluslararası Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş Sempozyumu.” Bu sempozyum Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından da desteklendi. Sempozyum Ahi Evran Üniversitesi’nin Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonlarında gerçekleştirildi. Toplantı; üç ayrı salonda iki gün boyunca 21 oturum halinde yapıldı.

Sempozyuma; 105 bilim adamı, uzman, araştırmacı ve sanatçılar, bildiriler sundu. Bildirilerde Neşet Ertaş’ın sanatı ve hayatı ile ilgili çeşitli yönleri ele alındı. Abdallık geleneği, âşıklık sanatı, ağız özellikleri, türkülerin kaynakları ve âşıklık sanatı içindeki önemi, müzik sanatına Neşet Ertaş’ın ve Abdalların katkıları, Abdalların kimlik sorunu, Abdal fıkraları, halk kültürü kaynağı olarak Abdal müziği, diğer Abdal müziği icracıları gibi çok değişik konularda bildiriler ortaya konuldu.

Türkiyenin çeşitli üniversite ve eğitim kurumlarından, Azerbaycan’dan, Kırgızistan’dan, Almanya’dan, Rusya’dan, bilim adamları iki gün boyunca hazırladıkları bildirileri ortaya koydular, üzerinde bilimsel çalışmalar yaptılar, tartıştılar. 35 üniversiteden 105 bilim adamı hazırladıkları bildirileri günyüzüne çıkardılar.

Branşlarında ünlü olan bilim adamları toplantıya bildirileriyle katıldı. Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Prof. Dr. Süleyman Turduyeviç Kayıpov (Kırgız), Nail Tan, Prof. Dr. Fikret Türkmen, Prof. Dr. Erman Artun, Dr. Doğan Kaya, Doç. Dr. Nezaket Memmedli (Azerbaycan), Prof. Dr. Feza Tansuğ, Doç. Dr. Cavid Qasımov (Azerbaycan), Doç. Dr. Bayram Durbilmez, Prof. Dr. Ensar Aslan, Prof. Dr. Mustafa Tanç, Prof. Dr. Ahmat Keleş, Doç. Dr. Gülay Mirzaoğlu, Doç. Dr. Seadet Şıhıyeva (Azerbaycan), Prof. Dr. Sabahat Deniz, Prof. Dr. Ziya Avşar, Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. Nezihe Şentürk, Prof. Dr. Aynur Koçak gibi bilim insanları Neşet Ertaş konusunda çok değerli tespitlerde bulundular.

13 Mayıs 2013 Pazartesi günü sempozyumun açılışında; üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ensar Aslan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. S. Kudret Saylam, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci birer konuşma yaptılar. Konuşmalardan sonra, Sanatçı ve Kültür Bakanlığı emekli Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, Neşet Ertaş ile ilgili konferans verdi. Birinci gün akşamı Kültür Bakanlığı sanatçıları Abdullah Gündüz ve Nazlı Öksüz, Neşet Ertaş’ın repertuarından türkü, bozlak seslendirerek konser verdiler.
Benim tebliğim de Abdal Fıkraları ve Neşet Ertaş ile ilgiliydi. Ayrıca ikinci gün bir oturumun da başkanlığını yaptım.

Bozkırın Tezenesi usta sanatçı, bozlakların en önemli icracısı, Garip mahlaslı Neşet Ertaş’ın adına düzenlenen, Ahi Evran Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen sempozyum önemli bir dönüm noktasıdır. Bir halk sanatçısı konusunda, bir üniversitenin bilimsel ve uluslararası sempozyum düzenlemesi bilim kurullarının artık halk kültürüne önem verdiğinin bir kanıtı olmuştur. Çünkü; üniversitelerimiz bir mahalli sanatçı konusunda böyle uluslararası düzeyde toplantı şimdiye kadar yapmamıştı. Bu etkinlik bir ilk oldu. Bizler inanıyoruz ki bu sempozyum, diğer üniversitelere de örnek olacaktır.

Bu nedenle; Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. S. Kudret Saylam’ı, Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ensar Aslan’ı ve bu bölümün öğretim üyesi Doç. Dr. Selahaddin Bekki’yi samimiyetle kutluyoruz.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank