- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Turizm Şehri Nasıl Oluruz

Sahil kuşağındayız ve uzun bir sahil koridorumuz var. Tarihsel derinliğimiz var, çok güzel yaylalarımız ve obalarımız var, termal alt yapımız var, çok güzel ormanlarımız var, şelalelerimiz, derelerimiz, tepelerimiz, koylarımız, huzur veren yeşil bir coğrafyamız gibi birçok potansiyelimiz var. Bunların tamamı Hazreti Allah’ın verdiği özellikler ve güzellikler.

Turizm şehri olmak için bunlar yeter mi? yetmez. Peki bir şehirde turizmin olması için neler gerekli? Enformasyon merkeziniz, rehberiniz, haritalarınız, turlarınız, temiz 5 yıldız otel konforunda tuvaletleriniz, güvenliğiniz, hediyelik eşya altyapı ve çeşitliliğiniz, hijyenik yöresel ve dünya mutfakları örneklerini sunan yeme içme sektörünüz, turizm çeşitliliğiniz, konaklama altyapınız ve hedef kitleye göre çeşitliliğiniz, KORİDORLARINIZ, alt merkezleriniz gibi daha birçok fonksiyon kuyumcu titizliğiyle hazırlanacak, organize edilecek, insanınızda turizm inancı oluşturulacak, şehirde turizm kültürü oluşturulacak ve tüm bu hazırlıklarınızla birlikte şehrinizin turizm pazarlamasını profesyonelce yapacaksınız.

Kıymetli okurlarım, illerimizde ikinci paragrafta turizm adına olması gereken diye belirtilenlerin çoğu yok, hazırlıkta yok, turizmi otellerin yapılması olarak algılayan bir zihniyet var ki bu çok yanlış, Allah’ın verdikleriyle övünüp duruyoruz ve biz turizm şehri olacağız diyoruz.

Doğruları konuşmalıyız, eksikleri konuşmalıyız, ideallerimizi nasıl gerçekleştirebileceğimizi masaya yatırıp eylem planı oluşturup hep beraber koşturmalıyız.

Eksiklerimizi madde madde yazalım ve çözüm önerilerimizi sunalım

  1. Enformasyon merkezi: çok dilde uzmanlarımız, haritalarımız, rehberlerimiz, bilgi broşürlerimiz olmalı
  2. Profesyonel turizm portalımızın, sosyal medya altyapımızı sağlamalıı ve aktiftifleştirmeliyiz.
  3. Kokartlı rehberlerimiz (gerekirse turizmde öne çıkan illerimizde yeni bir eğitim yapalım) olmalı, adına rehber demesekte yerel rehberlerimizi hazırlamalıyız
  4. Halkımızı turizme hazırlamalı, şehrimizde bir turizm kültürü oluşturmalı ve insanlarımızın turizme inancını arttırmalıyız (iç turizm olmadan dış turizm olmaz başlıklı yazımda detayları paylaşacağım)
  5. İlçe ilçe, tema tema turlarımızı çalışmalı ve başlatmalıyız
  6. Her turizm ve ziyaret noktasında bay, bayan ve engelli tuvaletlerimizi 5 yıldız konforunda yapmalıyız, güzergah boyunca belirli aralıklarda da ibadet mekanlarını yapmalıyız.
  7. Tüm turizm noktalarının kişi ve mekan güvenliğini çalışarak buraları 24 saat güvenli alanlara dönüştürmeliyiz.
  8. Hediyelik eşya altyapı ve çeşitliliğimiz turizmin vaz geçilmezidir. Acilen hediyelik eşya eğitim, üretim ve satış merkezi kurmalı, hediyelik eşya arastalarını merkez ve ilçelerde oluşturmalı, ana yol güzergahlarında hediyelik eşyaların satıldığı yol üstü pazarları oluşturmalıyız. Bu alanda yeteneği üretimi olan genç yaşlı herkesi bulmalıyız, lafı ikiletmeden ne gerekiyorsa yapmalıyız. Ana yol güzergahlarımızı kullanan yıllık 50 milyon müşterimizden 1 er TL kar etsek 50 MİLYON TL yapar.

Yöresel ve dünya mutfakları örneklerini sunan yeme içme sektörünü çok yönlü çalışmalıyız. Turizmde öne çıkan illerimize hizmet veren bir “MUTFAK AKADEMİSİ” kurmalıyız, yeme içme sektöründe çalışanlarımız tamamını

  1. sertifikasyon programlarından geçirmeliyiz, yeni alacağımız insan kaynağımızı da hazırlamalıyız.
  2. Çeşitlilik olmadan turizm olmaz, olamaz, en iddialı turizm noktamız olan Çambaşı’na gelen bir aile düşünün. Büyük anne büyük baba var, karı koca var, bir kız bir erkek çocuğu var. Mevsim de kış, kayak merkezimiz bitmiş, otellerimiz yapılmış olsun. Onlara sunacağımız ne var. Çocuklar bir gün kaydılar sıkıldılar diyelim, çocuklar küçük karı koca çocuklarla ilgilenmekten yoruldular diyelim, kar yolları kapattı bu aile burada bir hafta mahsur kaldı diyelim, Büyükler kaymak istemedi diyelim. Bu aileye bir hafta dört dörtlük vakit geçirmelerini sağlayacak, herbirini ayrı ayrı memnun edecek turizm çeşitliliği en önemli konumuz. (sadece bu madde bile ÇAMBAŞI MASTER PLANI hazırlanmasını gerektirir.)
  3. Konaklama altyapısı emin olun en kolayı, çünkü saydığım şeyler yoluna girerse özel sektör farklı kesimlere hitap eden konaklama altyapısını hızlı bir şekilde zaten yapar.
  4. KORİDORLARINIZ olmalı, bugünkü yazı limitim doldu, buda ayrı bir yazıda inşallah.
  5. SON VE EN ÖNEMLİSİ: madde madde, belirtilenlerin tamamını yerel turiste ayrı, ulusal turiste ayrı ve uluslararası turiste ayrı olmak üzere çalışmalı ve hazırlamalıyız.