- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Tüm Zamanların en Tehlikeli İlacı

Esrar satışının “legal” olduğu Amsterdam şehri Sağlık Müdürü Paul van der Velpen şeker için sıkı bir düzenleme yapılmasını istiyor.

Velpen, resmi bir halk sağlığı sitesindeki yazısındaTıpkı alkol ve tütün gibi şeker de gerçekten bir ilaçtır. Bunun için hükümete öneşeker 1mli bir görev düşüyor. Halk şeker kullanımından caydırılmalı ve şekerin tehlikelerinden haberdar edilmelidir” diyor ve ekliyor:

“Bu çok abartılı ve olmayacak bir şey gibi gelebilir ama tüm zamanların en tehlikeli ilacı şekerdir ve şekere her yerde kolayca ulaşılabiliyor.

Şeker, yağ ve diğer gıdalardan farklı olarak iştah merkezine müdahale ederek bitmek bilmeyen bir yeme arzusuna  yol açar; zaten gıda endüstrisi de ürünlerinin tüketimini artırmak için bunu kullanıyor.

Şeker bu mekanizmayı altüst ediyor. Şeker yiyen biri daha çok yemek istiyor, hatta hiç aç olmasa bile yeme arzusu sürüyor.

Yumurta yiyen biri bunu istediği zaman bırakabilir ama bisküvi yiyen biri midesi dolsa da ağrısa da yemeye devam eder.

Şeker gerçekte bir tür bağımlılık yaratan bir maddedir. Şekerden kurtulmak sigaradan kurtulmaktan farklı değildir. Bunun için bağımlılık tedavileri yapılması icap eder.

Şekere vergi konmalıdır ve işlenmiş gıdalara konan şekere kanuni sınırlar getirilmelidir.

Şekerlemelere ve meşrubatlara sigaradakine benzer şekilde “şeker bağımlılık yapar ve sağlığınız için zararlıdır” ifadeleri konmalıdır.

Okullarda abur-cubur ve meşrubat satılmamalıdır.

Sağlık sigortacıları obez sigortalılarının bağımlılık tedavilerini finanse etmelidir.

Spor içeceği üreticileri şekerle dolu içecekleriyle yanıltıcı reklâm yaptıkları için dava edilmelidir.

KAYNAK: http://www.ggd.nl/actueel/columns/2013/9/12/suiker-de-gevaarlijkste-drug-van-deze-tijd/ [1]